Ukraina: "Vāgnerieši" gribēja sagrābt kodolbāzi "Voroņeža-45". Un viņiem tas gandrīz izdevās

© Scanpix/Reuters

Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes vadītājs Kirils Budanovs intervijā Reuters sacījis, ka Prigožina sacelšanās laikā Krievijā "Vāgnerieši" bija iecerējuši sagrābt “Voroņeža-45” bāzē izvietotos kodolieročus.

Laikraksts raksta, ka vienai no "Vagner" grupām pārtrūka aptuveni 100 km līdz kodolbāzei "Voroņeža-45".

Tomēr Budanovs atzīmē, ka Vāgnera kaujinieki devušies daudz tālāk, līdz pašai bāzei, plānojot iegūt nelielas padomju laika kodolierīces, lai "paaugstinātu savas likmes" sacelšanās laikā.

Par to, ka šajā Krievijas militārajā bāzē tiek glabāti kodolieroči, ziņo gan vietējie iedzīvotāji, gan internetā pieejamā informācija.

“Ja jūs esat gatavs cīnīties līdz pēdējam, tad šis ir viens no objektiem, kas būtiski paaugstina jūsu iespējas," komentēja Budanovs.

Pēc viņa teiktā, vienīgā barjera starp "vāgneriešiem" un kodolieročiem bija durvis uz kodolnoliktavu.

“Durvis bija aizvērtas, un viņi nevarēja iekļūt tehniskajā daļā," sacīja Budanovs.

Izlūkdienesta vadītājs precizēja, ka “Voroņeža-45” bāzē glabājas nelielas kodolierīces, kuras var ielikt pat mugursomā.

Kremlim pietuvināt cilvēki ir apstiprinājuši daļu no Budanova stāsta - Vāgneriešiem esot "izdevies iekļūt īpašās intereses zonā, kā rezultātā amerikāņi satrakojās, jo tur glabājas kodolieroči", nesniedzot sīkāku informāciju, komentēja avots.

ASV amatpersonas paudušas šaubas par Budanova apgalvojumu, sakot, ka viņiem nav pierādījumu, ka sacelšanās laikā būtu apdraudēti kodolieroči vai kodolierīces.

Budanova paziņojums ir pirmais oficiālais pieņēmums, ka Vāgnera kaujinieki sacelšanās laikā pietuvojušies kodolieroču iegūšanai, metot būtisku izaicinājumu Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzticamībai.

Reuters norāda, ka Budanovs nav sniedzis pierādījumus, lai apstiprinātu savus apgalvojumus, un atteicās minēt, kādas diskusijas par šo incidentu notiek ar ASV un citiem sabiedrotajiem, ja tādas vispār notiek. Viņš arī nekomentēja, kāpēc Vāgnera kaujinieki pēc tam tomēr atkāpās.

Svarīgākais