Svinīgās NATO vakariņas Lietuvas prezidenta pilī - kas ieradās un cik tās izmaksāja?

© Scanpix/AFP

11. jūlija vakarā Lietuvas prezidents Gitans Nausēda prezidenta pilī uzņēma NATO valstu līderus un kolēģus, ziņo tv3.lt.

Viens no pirmajiem viesiem, kas ieradās, bija Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un viņa sieva Olena. Pasākumā piedalījās arī Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ar sievu Emīnu, Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns, Francijas prezidents Emanuels Makrons ar sievu Brižitu un citas ievērojamas amatpersonas.

ASV prezidents Džo Baidens izlaida svinīgās vakariņas - kā ziņo nbcnew.com, Baltā nama pārstāvja grafiks ir ļoti saspringts un viņš gatavojās runai, kas viņam jāsaka 12. jūlijā.

Interesanti, ka Lietuvas valsts prezidenta padomnieks skaidroja, ka šīs vakariņas ar ēdieniem un dzērieniem nevajadzētu saukt par balli, jo tās ir daļa no NATO samita Viļņā oficiālās programmas - valstu vadītāju pieņemšana prezidenta pilī.

Pieņemšanā ar mielastu piedalījās apmēram 80 cilvēki, un Lietuvas nodokļu maksātājiem katra dalībnieka uzņemšana un pabarošana izmaksāja vismaz 450 eiro.

Pieņemšanas viesus apkalpoja aptuveni 40 darbinieki, kuriem bija jārotē ap 10 apaļiem galdiem, kas klāti ar baltiem galdautus, rotāti ar grieztu ziedu kompozīcijām un sudraba svečturiem ar baltām svecēm, ievērojot iepriekš izstrādātus noteikumus.

Viesmīļiem un apkalpojošajam personālam jābūt ne tikai pieklājīgiem, izpalīdzīgiem un vērīgiem, bet arī jāprot kompetenti izskaidrot, kā un no kādiem produktiem tiek gatavoti ēdieni. Dokumentos iepriekš atrunāts arī obligātais viesmīļu apģērbs, kā arī dažādas galda klāšanas detaļas, piemēram, galdu servēšanai izmantos tikai kristāla glāzes, un jau iepriekš par 54 tūkstošiem eiro prezidenta kanceleja iegādājās apzeltītus "plāna kaula porcelāna" traukus ar prezidenta zelta ģerboni.

Vadoties pēc pieejamās informācijas, 30 g rupjmaizes vai grauzdētas maizes porcija izmaksāja 0,99 eiro. Līdz ar to kilograms šādas maizes novērtēts par 30 eiro, bet saputota sviesta kilograma cena norādīta 100 eiro.

Aukstā zivs ēdiena porcija (160 g) izmaksāja 18,85 eiro, aukstais putnu vai veģetārais ēdiens (160 g) - 15,38 eiro, siltais gaļas vai veģetārais ēdiens ar piedevu (380 g) - 29,76 eiro, bet deserts (150 g) - 7,94 eiro. Savukārt dzērieni ir novērtēti šādi: aperitīvs (120 ml) - 15 eiro, baltvīns un sarkanvīns (200 ml) - 11,47 eiro, ūdens (750 ml pudele) - 2,87 eiro un kafija vai tēja - 2,58 eiro par krūzi.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais