Irāka maksās par Irānas gāzes importu ar naftu

© unsplash.com

Irāka sāks maksāt par Irānas gāzes importu ar naftu, lai apietu sarežģītu mehānismu, par kuru tā vienojusies ar ASV, un nepārkāptu ASV sankcijas pret Irānu, otrdien paziņoja Irākas premjerministrs Mohameds Šia al Sudani.

Irānas gāze ir svarīga Irākas elektroenerģijas ražošanai, bet ASV sankcijas pret Irānas naftu un gāzi nosaka ierobežojumus Bagdādes iespējām samaksāt par Irānas gāzes importu.

Saskaņā ar sankcijām Irākas maksājumi par gāzi nevar tikt tieši nodoti Irānai, bet tie jāieskaita bankas kontā, kuru Teherāna var izmantot, lai finansētu pārtikas un medikamentu importu.

Šīs maksājumu sistēmas dēļ izveidojušies lieli Irākas parādi, kas pamudinājuši Irānu periodiski atslēgt gāzes piegādes Irākai.

Ar naftu bagātā Irāka ir atkarīga no Irānas gāzes importa, lai nodrošinātu trešdaļu no savām enerģijas vajadzībām.

Irāna pirms 10 dienām samazināja uz pusi gāzes piegādi Irākai tās nesamaksāto rēķinu dēļ, kas pārsniedz 12 miljardus ASV dolāru. Šī nauda ir noguldīta Irākas bankas kontā, kuru Teherāna nevar izmantot, otrdien televīzijas uzrunā paziņoja Irākas premjers.

Viņa biroja paziņojumā teikts, ka Bagdāde un Teherāna pēc vairāku dienu sarunām otrdien parakstīja vienošanos par "Irānas gāzes importu Irākas elektrostaciju darbināšanai apmaiņā pret Irākas jēlnaftu".

"Vienošanās mērķis ir atrisināt gāzes piegādes krīzi elektrostacijām, atrisinot maksājumu problēmas un sarežģījumus, kas radušies ASV sankciju dēļ," teikts paziņojumā.

Nesenie gāzes piegāžu pārtraukumi ir saasinājuši elektroapgādes pārtraukumus, kurus liela daļa Irākas pieredz karstajos vasaras mēnešos, kad gaisa temperatūra regulāri sasniedz 50 grādus pēc Celsija.

Lai samazinātu savu atkarību no Irānas gāzes, Bagdāde ir pētījusi citas iespējas, tostarp importēt gāzi no Kataras un citām Persijas līča valstīm.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais