Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Pasaulē

Neilgi pēc draudu izteikšanas ASV, Ziemeļkoreja izšauj ballistisko raķeti

© AFP/Scanpix/Leta

Ziemeļkoreja trešdien izšāva ballistisko raķeti dažas dienas pēc tam, kad tā bija draudējusi notriekt ASV spiegošanas lidmašīnas, kas pārkāpj tās gaisa telpu, paziņoja Dienvidkorejas armija.

"Ziemeļkoreja izšāva neidentificētu ballistisko raķeti uz Austrumu jūru," kā Korejā tiek saukta Japāņu jūra, paziņoja Dienvidkorejas armijas ģenerālštābs.

Attiecības starp abām Korejas valstīm ir nonākušas vienā no zemākajiem punktiem. Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns ir pasludinājis savu valsti par "neatgriezenisku" kodolvalsti un aicinājis pastiprināt ieroču attīstību, ieskaitot taktiskos kodolieročus.

Atbildot uz to, Dienvidkoreja un ASV ir solījušas, ka Phenjana saņems kodolatbildi un pašreizējās valdības "beigas", ja tā jebkad lietos kodolieročus pret citām valstīm.

Ziemeļkoreja pirmdien apsūdzēja ASV spiegošanas lidmašīnu tās gaisa telpas pārkāpšanā un nosodīja Vašingtonas plānus dislocēt kodolraķešu zemūdeni pie Korejas pussalas.

Ziemeļkorejas Nacionālās aizsardzības ministrija paziņoja, ka ASV ir "pastiprinājušas spiegošanas pasākumus zem karalaika līmeņa", pieminot "provokatīvos" lidojumus, kurus veica ASV spiegošanas lidmašīna astoņas dienas pēc kārtas šomēnes un viena izlūkošanas lidmašīna, kas vairākkārt ielidojusi tās gaisa telpā virs Japāņu jūras.

"Nav nekādas garantijas, ka Korejas Austrumu jūrā nenotiks tāds šokējošs incidents kā ASV Gaisa spēku stratēģiskās izlūkošanas lidmašīnas notriekšana," draudēja ministrijas preses sekretāre paziņojumā, kuru pārraidīja Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA.

Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna ietekmīgā māsa Kima Jočena paziņoja, ka ASV spiegošanas lidmašīna pirmdienas rītā divreiz pārkāpusi Ziemeļkorejas gaisa telpu valsts austrumos.

Kima Jočena sacīja, ka Ziemeļkoreja tieši neatbildēs uz ASV izlūkošanas pasākumiem ārpus valsts ekskluzīvās ekonomiskās zonas, bet brīdināja par "apņēmīgu rīcību" gadījumā, ja ASV armija šķērsotu militārās demarkācijas līniju jūrā.