Viļņas NATO samita neredzamā puse: snaiperi uz māju jumtiem un kodolčemodāni

© SCANPIX/REUTERS

NATO samita priekšvakarā galvaspilsētā Lietuvas armija strādā ar pilnu jaudu: aizsargā ūdenstilpes, gaisa telpu, zemi, tiltus, ceļus, delegācijas. Par drošību rūpējas vairāk nekā 4 tūkstoši Lietuvas un sabiedroto karavīri.

Galvaspilsētas centrs ir mainījies līdz nepazīšanai. Virsnieki kopā ar karavīriem pārbauda katru automašīnu. Kamēr suņi meklē sprāgstvielas, pār pilsētu turpina lidot helikopteri. Policija kopā ar karavīriem sargā tiltus, patrulē gan uz sauszemes, gan ūdenī, vēsta Lietuvas TV3.
"Viļņā ir iebraukusi arī iespaidīga autokolonna, kas paredzēta ASV prezidentam, tāpēc jācer, ka apsardze tiks īpaši pastiprināta, īpaša uzmanība tiks pievērsta detaļām, lai novērstu iespējamu teroraktu. Parasti mēs reti redzam, kas tiek darīts. Dažreiz jūs varat redzēt snaiperi, jūs varat redzēt karavīrus, bet galvenais darbs, ko veic armija drošības nodrošināšanai, ir neredzams," sacīja karadarbības eksperts Darjus Antanaitis .
Arī lielāko ārvalstu delegāciju vadītāji ir gatavi uz visu. "Protams, dažiem līdzi būs kodolsomas ar sarkanu pogu, jo tām ir jābūt līdzi. Prezidenti ir augstākās amatpersonas, kas sankcionē kodolaizsardzības aktivizēšanu," skaidroja D. Antanaitis.

Svarīgākais