Ukrainas kara 503. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:04]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 11. jūlijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:04 Šajās dienās Ukrainas militārpersonas veica regulārus triecienus pret krievu karspēka rotām un to ekipējumu frontē, iznīcinot ienaidnieka ieročus un komandpunktus.

Mūsu aviācija veikusi 14 triecienus Krievijas pa personāla, ieroču un militārā aprīkojuma koncentrācijas zonām, kā arī trīs ienaidnieka pretgaisa raķešu kompleksus, teikts Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštāba otrdienas, 11. jūlija, vakara ziņojumā. .

Turklāt dienas laikā raķešu un artilērijas vienības trāpīja trīs ienaidnieka komandpunktos, 10 artilērijas ieroču šaušanas pozīcijās, vienu pretgaisa aizsardzības ieroci un vienu ienaidnieka elektroniskās kara staciju.

20:32 Ukrainas Bruņoto spēku Austrumu spēku grupas pārstāvis Serhijs Čerevatijs sacīja, ka Bahmutas virzienā turpinās smagas kaujas. Ukrainas militārpersonas kontrolē visas ieejas un izejas no Bahmutas.

Televīzijas kanāla FREEDOM ēterā viņš atzīmēja, ka Aizsardzības spēki ieņēmuši stratēģiskās augstienes netālu no Bahmutas, kuru dēļ iebrucēji tika iesprostoti. Pēc viņa teiktā, ienaidnieks darīs visu, lai izturētu, bet visus iebrucējus iznīcinās mūsu militārpersonas.

Čerevatijs uzsvēra, ka agresorvalsts militārās pavēlniecības viduvējā administrācija turpina sūtīt Krievijas pilsoņus, lai tie tiktu nokauti Bahmutā.

19:32 Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs otrdien paziņojis, ka 11 valstis apvienojušās, lai apmācītu ukraiņu pilotus lidot ar ASV ražotajiem iznīcinātājiem "F16", kā arī veikt šo lidmašīnu apkopi.

"Tas ir oficiāli - izveidota koalīcija Ukrainas Gaisa spēku apmācībai ar F-16. Šodien 11 partnervalstis un Ukraina parakstīja memorandu," tviterī vēsta Rezņikovs.

19:18 Ukrainas militārpersonas turpina turēt lfrontes īniju un atvairīt krievu iebrucēju uzbrukumus vairākos virzienos vienlaikus. Krievu iebrucēji turpina koncentrēt savus galvenos spēkus Kupjanska, Limanska, Bahmutska, Avdejevska un Maryinska virzienos.

Pēc Ģenerālštāba teiktā, tagad šajos frontes sektoros turpinās smagas kaujas. Dienas laikā notikušas 17 sadursmes. Kupjanskas virzienā ukraiņu karavīri nelokāmi tur līniju. Uz Avdejevskoje - viņi aizkavē Krievijas karaspēka ofensīvu Avdejevkas, Pervomaiskijas un Nevelskojes apgabalos.

Turklāt šodien Limanskas virzienā Krievijas iebrucēji veica neveiksmīgas ofensīvas operācijas Doņeckas apgabala Veseļu apgabalā un Šahtjorska virzienā Blagodatnijas apgabalā.

17:50. Berdjanskas pilsētas kara administrācija (MVA) ziņo, ka Ukrainas armijas raidītais šāviņš trāpījis viesnīcā, kurā apmetusies krievu okupantu militārā vadība.

Viesnīcas "Djuna" ēka faktiski nolīdzināta līdz ar zemi, un šobrīd sākta gruvešu novākšana, ziņo MVA. Uz notikuma vietu dodas ātrās palīdzības automašīnas.

MVA tomēr aicina sagaidīt attiecīgu Ukrainas armijas ģenerālštāba paziņojumu. Tikmēr krievu mediji ziņo, ka Berdjanskā likvidēts Krievijas dienvidu kara apgabala komandiera vietnieks ģenerālleitnants Oļegs Cokovs.

16:58. NATO palielinās praktisko un politisko atbalstu Ukrainai, kā arī pieņems lēmumus, kas padarīs aliansi vēl stiprāku, šodien NATO samitā Viļņā akcentēja alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Pēc Stoltenberga paustā, lēmumi tuvinās Ukrainu NATO, kur ir tās vieta. Tāpat samita laikā plānots spert drosmīgus soļus, lai tālāk stiprinātu atturēšanu un aizsardzību, tostarp jaunus plānus un spēkus Eiroatlantiskajā zonā. NATO ģenerālsekretārs norādīja, ka dalībvalstis vienosies par vēl ambiciozākiem plāniem palielināt ieguldījumus aizsardzībā.

15:40. Vācijas kanclers Olafs Šolcs otrdien paziņojis par jaunu militārās palīdzības paketi Ukrainai 700 miljonu eiro vērtībā. Šolcs ar paziņojumu par šādu īstermiņa atbalstu nācis klajā, ierodoties uz NATO samitu Viļņā.

G7 valstis - Francija, Itālija, Japāna, Kanāda, ASV, Lielbritānija un Vācija - arī gatavojas nākt klajā ar kopīgu paziņojumu par ilgtermiņa drošības saistībām Ukrainai, paziņoja Šolcs. "Mums ir svarīgi, lai jau no paša sākuma būtu drošības garantijas Ukrainai, kas var būt efektīvas, kad iestāsies miers," norādīja Šolcs.

14:35. Krievija ir lielākais drauds NATO, tāpēc ir nepieciešams pieņemt jaunus alianses aizsardzības plānus, šodien ierodoties uz NATO samitu Viļņā akcentēja Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa.

"Runājot par drošības garantijām Ukrainai, tās tika dotas jau iepriekš, bet tās nedarbojas, jo karš turpinās. Tāpēc patlaban G7 valstis domā par militārās palīdzības sniegšanu Ukrainai, kamēr turpinās karš. [..] Tām alianses dalībvalstīm, kas aizsardzībā neiegulda 2% no IKP, gribu norādīt, ka draudi ir reāli, tāpēc finansējums aizsardzībai ir jāpalielina," sacīja Kallasa.

12.51. Kasešu munīcijas pareiza izmantošana atsevišķos nozīmīgos frontes sektoros var dot ļoti būtisku rezultātu, lai attīstītu tālāku Ukrainas uzbrukumu, aģentūrai LETA sacīja bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube, komentējot ASV lēmumu sūtīt kasešu munīciju Ukrainai. Graube norādīja, ka šāda veida munīcija pēc izšaušanas noklāj lielas platības, attiecīgi dodot īpašas priekšrocības pret dzīvā spēka iznīcināšanu.

12.41. Ukrainas Galvenā izlūkošanas pārvalde apstiprinājusi, ka Krievijas pilsētā Krasnodarā nošauts bijušais Krievijas Melnās jūras kara flotes zemūdenes "Krasnodar" komandieris Staņislavs Ržickis, kurš bija iesaistīts raķešu triecienos Ukrainai.

11.52. Rīgas atbalsta centrā Ukrainas civiliedzīvotājiem ceturtdien, 13. jūlijā, no plkst. 12.00 līdz plkst. 14.00 notiks kārtējā darba birža. Šoreiz tajā 150 vakances piedāvās astoņi uzņēmumi.

Darba biržās Ukrainas civiliedzīvotāji var satikt darba devējus no dažādiem Latvijas uzņēmumiem, kā arī konsultēties par dažādiem ar darba tiesībām saistītiem jautājumiem.

11.20. Ja Krievijas režīma līderis Vladimirs Putins uzvarēs karā Ukrainā, tas padarīs pasauli bīstamāku, otrdien NATO publiskajā forumā norādīja organizācijas ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Viņa ieskatā, ja Putins uzvarēs karā Ukrainā, tas būs bīstami, jo tas sūtīs signālu, ka autoritāri līderi, izmantojot militāru spēku un pārkāpjot starptautiskās tiesības, var iekarot citas valstis un panākt to, ko vēlas.

10.07. Ukrainas armijas pretuzbrukums notiek četros virzienos, otrdien paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku preses sekretārs Andrijs Kovaļovs. Viņš norādīja, ka Ukrainas karaspēks turpina uzbrukt ziemeļos un dienvidos no Bahmutas, kā arī Melitopoles un Berdjanskas virzienos. "Ienaidnieks izrāda spēcīgu pretestību, pārvieto apakšvienības un karavīrus, aktīvi izmanto rezerves," sacīja Kovaļovs

09.07. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 235 020 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 540 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 4089 tankus, 7983 bruņutransportierus, 4385 lielgabalus, 672 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 414 zenītartilērijas iekārtas, 315 lidmašīnas, 310 helikopterus, 3693 bezpilota lidaparātus, 1271 spārnoto raķeti, 6966 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 640 specializētās tehnikas vienības.

08.24. Naktī no 10. uz 11. jūliju Odesas apgabalā pēc gaisa trauksmes sirēnu atskanēšanas un brīdinājumiem par iespējamiem uzlidojumiem reģionā nogranda vairāki sprādzieni, ziņo pravda.com.ua.

07.10. Naktī uz otrdienu Ukrainas pretgaisa aizsardzība iznīcinājusi visus Krievijas trieciendronus, kas virzījās uz Kijivu, paziņoja Kijivas pilsētas kara administrācijas vadītājs Serhijs Popko.

"Ienaidnieks jau otro reizi šomēnes no gaisa uzbruka Kijivai. Saskaņā ar provizoriskajām ziņām, tāpat kā jūlija sākumā, ienaidnieks izmantoja [trieciendronus] "Shahed"," platformā "Telegram" pavēstīja Popko.

06.01. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdienas vakarā pauda pārliecību, ka Ukraina pēc kara iestāsies NATO, tomēr uzsvēra, ka alianses samitam Viļņā, kas notiek otrdien un trešdien, jādod nepārprotams signāls par Ukrainas dalības perspektīvām.

"Vēl turpinās darbs pie šāda apstiprinājuma konkrētiem vārdiem, bet mēs jau saprotam faktu - Ukraina būs aliansē, mēs strādājam pie tā, lai dalības algoritms kļūtu maksimāli skaidrs un ātrs," ikvakara videouzrunā sacīja Zelenskis.

05.31. Krievijas aviobumbai pirmdien Zaporižjas apgabala Orihivā trāpot ēkai, kurā atradās humānās palīdzības izsniegšanas punkts, nogalināti septiņi cilvēki, paziņoja Ukrainas Valsts ārkārtējo situāciju dienests.

00.10. Pirmdien Krievijas iebrucēji veica neveiksmīgas ofensīvas operācijas Šahtjorskas virzienā, bet Avdijevska virzienā Ukrainas Aizsardzības spēki turpina ierobežot ofensīvu Ziemeļdoņeckas apgabala reģionā. Par to Facebook ziņoja Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

"Ienaidnieks galvenos spēkus koncentrē uz Kupjanskas, Limanskas, Bahmutska, Avdejevska un Maryinska virzieniem, smagas kaujas turpinās. Dienas laikā notikušas 17 militāras sadursmes," teikts ziņojumā.