Stoltenbergs atklāj, ko NATO samita laikā dzirdēs Ukraina

© Scanpix/ZUMA Press

NATO samits neoficiāli jau ir sācies. Pirmdienas pēcpusdienā Lietuvas izstāžu un kongresu centrā "Litexpo" tikās NATO vadītājs Jens Stoltenbergs un Lietuvas prezidents Gitans Nausēda, vēsta lrytas.lt.

NATO vadītājs Jens Stoltenbergs Viļņas lidostā nolaidās nedaudz pirms pulksten 13:00 un nekavējoties steidzās uz tikšanos ar Lietuvas prezidentu.

«Šodien, alianses samita priekšvakarā Viļņā, mēs tikāmies ar NATO ģenerālsekretāru J. Stoltenbergu, lai pārrunātu lēmumu saskaņošanas detaļas," sacīja G. Naudēda.

Prezidents pauda prieku, ka Somija kā pilntiesīga dalībvalsts pirmo reizi piedalīsies NATO samitā Viļņā. Viņš pauda cerību, ka arī Zviedrija drīzumā varēs pievienoties aliansei.

Kā vienu no svarīgākajām tēmām NATO samita laikā G. Nausėda nosauca ar Ukrainu saistītos jautājumus.

"Mēs visi saprotam, ka tikai Ukrainas uzvara atgriezīs drošību un stabilitāti Eiropā. Sabiedrotajiem jāvienojas par turpmāku militāro atbalstu Ukrainai, līdz teritorijas tiks pilnībā atbrīvotas. Mēs arī saprotam, ka Ukrainai pilnībā jāintegrējas transatlantiskajās drošības struktūrās un jākļūst par NATO dalībvalsti.

Solījumu atkārtošanas laiks ir beidzies. Ir pienācis laiks vienoties par skaidru plānu, kā mēs to sasniegsim. Mums nav cita ceļa, kā vien vienoties un sūtīt spēcīgu signālu Ukrainai,” uzsvēra Lietuvas prezidents.

Viņš pauda cerību, ka NATO samita laikā Viļņā jautājums par Ukrainas dalību aliansē kļūs nevis par teorētisku, bet gan praktisku iespēju.

NATO ģenerālsekretārs J. Stoltenbergs pateicās visiem Lietuvas iedzīvotājiem par sirsnīgo uzņemšanu un organizēto NATO samitu.

"NATO samita laikā stiprināsim savu aizsardzību, runāsim par lielākām investīcijām. Mēs palielināsim atbalstu Ukrainai, tuvināsim Ukrainu NATO,» sacīja NATO ģenerālsekretārs.

Stoltenbergs arī norādīja, kādus lēmumus alianses dalībvalstis plāno pieņemt attiecībā uz Ukrainu.

"Tas ietvers vairāku gadu atbalsta paketi, kā arī pāreju no padomju aprīkojuma uz NATO standarta aprīkojumu, lai Ukrainas militārie spēki pilnībā atbilstu sabiedroto nodrošinājumam. Mēs arī pacelsim politiskās attiecības uz nākamo līmeni - Valsts prezidents V. Zelenskis kopā ar mums piedalīsies NATO un Ukrainas padomes inaugurācijas sanāksmē, un sabiedrotie pārrunās Ukrainas centienus dalībai dalībā,” sacīja J. Stoltenbergs.

Jautājums par Ukrainas dalību

Stoltenbergs ziņoja, ka pagaidām vēl turpinās konsultācijas par to, kādu vēstījumu alianses dalībvalstis sūtīs Ukrainai.

“Konsultācijas turpinās. Esmu pārliecināts, ka visi sabiedrotie piekritīs, ka Ukrainai ir jāsūta ļoti skaidrs vēstījums. Galīgais lēmums vēl nav pieņemts. Tomēr esmu pārliecināts, ka samita laikā mēs panāksim vienotību un nosūtīsim skaidru vēstījumu Ukrainai," viņš sacīja.

Pagaidām tā dēvētā Ukrainas pakete, par kuru ukraiņiem būtu jādzird NATO samita laikā, sastāv no vairākiem aspektiem, piemēram, paredzamā Ukrainas praktiskā atbalsta programma un NATO-Ukrainas padomes izveide.

«Visi sabiedrotie ir vienisprātis, ka Ukraina kļūs par NATO dalībvalsti, visi piekrīt, ka NATO durvis ir atvērtas. Mēs pastāvīgi atkārtojam, ka Ukraina un tās sabiedrotie izlems, kad Ukraina kļūs par NATO dalībvalsti. Patlaban vissvarīgākais ir nodrošināt Ukrainas uzvaru karā.

Kamēr Ukraina neuzvarēs karā, mēs nevarēsim runāt par tās dalību," viņš skaidroja.

Svarīgākais