Lietuvas armijas karavīriem NATO samita laikā dotas īpašas tiesības

© SCANPIX

Lietuvas armija pirmdien paziņoja, ka tā kopā ar sabiedrotajiem ir sasniegusi pilnu operacionālo spēju un veic visus tai uzticētos uzdevumus pirms otrdien Viļņā gaidāmā NATO samita, vēsta kauno.diena.lt.

Saskaņā ar ziņojumu, Lietuvas armija ir pastiprinājusi drošību uz sauszemes, teritoriālajās ūdenstilpēs un gaisa telpā. Kopumā par drošību Lietuvā šobrīd rūpējas vairāk nekā 3000 Lietuvas armijas karavīru un vairāk nekā 1000 sabiedroto karavīru. Tiek veikta arī diennakts gaisa telpas aizsardzība, kritisko objektu, svarīgu maršrutu, personu aizsardzība, izmitināšanas vietu un transportlīdzekļu apskate, sprāgstvielu meklēšana objektos, informatīvās vides novērtēšana. Kā ziņo Lietuvas armija, papildus tam dežurrežīmā šobrīd atrodas vairāk nekā 12 tūkstoši karavīru, kuri ir gatavi nekavējoties reaģēt, ja nepieciešams.
Lai nodrošinātu NATO samita drošību, Lietuvas karavīriem tiek dotas papildu tiesības, proti, viņi būs bruņoti, viņiem būs tiesības lūgt personām ievērot viņu prasības, piemēram, nedoties uz noteiktu objektu vai filmēt noteiktus objektus vai personas.
Portāls NRA jau rakstīja, ka no 11. līdz 12.jūlijam Viļņā notiekošajā samitā kopumā tiek gaidītas 48 NATO dalībvalstu un partnervalstu delegācijas. Tajā būs aptuveni 2400 biedru, 40 valstu vadītāji. Šāda mēroga sanāksme Lietuvā notiek pirmo reizi.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais