Grieķijā sākušās sadursmes

© Scanpix/Reuters

Grieķijā šodien noticis ģenerālstreiks, kas vērsts pret valdības īstenotajiem taupības pasākumiem. Galvaspilsētas Atēnas ielās izgājuši vairāk nekā 30 000 protestētāju,ziņo BBC.

Grieķus sadusmojuši valdības publiskotie taupības plāni. Ģenerālstreiks paralizējis valsts sabiedrisko transportu, atcelti arī desmitiem lidojumu. Grieķijā slēgtas daudzas skolas un slimnīcas sniedz tikai ārkārtas pakalpojumus. Streikam pievienojušies arī daudzi mazie uzņēmēji, tādēļ slēgti arī veikali un pakalpojumu uzņēmumi.

Uz divām stundām darbu pārtrauca gaisa satiksmes kontrolieri, dzelzceļa un jūras transports nekursē. Atcelti apmēram 100 avioreisi. Valstī slēgtas arī skolas, slimnīcas strādā saīsinātu darba laiku.

Tas ir pirmais ģenerālstreiks šogad, bet pērn Grieķijā notika septiņi valsts mēroga strādājošo protesti.

Pie parlamenta ēkas notikuši demonstrantu un policijas sadursmes, kurās policija izmantojusi asaru gāzi. Daļa demonstrantu apmētājusi policiju ar akmeņiem un degmaisījuma pudelēm uz ko policija atbildējusi ar asaru gāzi.

Jaunākā informācija liecina, ka nemieros, kas sākušies pilsētā aizturēti ap 20 cilvēku.

Jāatgādina, ka Grieķija, saņemot starptautisko aizdevumu, apņēmusies veikt daudzas sāpīgas reformas, apcirpt algas, celt nodokļus un īstenot citus nepopulārus lēmumus. Pagājušā gada maijā Grieķija no Eiropas Savienības un Starptautiskā Valūtas fonda saņēma 110 miljardus eiro lielu aizdevumu. Reformām sākoties, plaši streiki un demonstrācijas Grieķija notika jau pagājušajā gadā. Šogad šis valstī ir pirmais ģenerālstreiks.

Grieķijas arodbiedrības GSEE priekšsēdētājs Satis Anestis uzskata, ka valdība pieņēmusi netaisnīgus un pārāk stingrus lēmumus.

"Mūs sagaida ilgtermiņa ekonomija, ar augstu bezdarba līmeni un sociālās struktūras destabilizāciju. Ja kaut kas pieaug , tad vienīgi neapmierinātība un vilšanās. Ja tāda valdības politika turpināsies, turpināsim arī mēs," Anestis norāda intervijā aģentūrai Associated Press.

Svarīgākais