Aizdedzināta Navaļnija karcera kopija Viļņā

© Scanpix

Viļņas policija izmeklē apstākļus, kad iespējamas ļaunprātīgas dedzināšanas rezultātā tika sabojāta ieslodzītā Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija cietuma kameras kopija, kas pilnā izmērā izveidota Lietuvas galvaspilsētā.

Kremļa kritiķa sabiedrotie piektdien vietnē "Telegram" publicēja ierakstu, ka kāds ir mēģinājis aizdedzināt pie Viļņas pašvaldības ēkas izveidoto instalāciju.

Viļņas policijā apstiprināja, ka piektdien plkst.9.22 saņemta informācija par instalācijas sabojāšanu aizvadītās nakts laikā.

Policija sākusi materiālu vākšanu atbilstoši Kriminālkodeksa pantam par īpašuma bojāšanu vai iznīcināšanu. Tiek izmeklēti notikušā apstākļi.

Navaļnija līdzgaitnieki jūlija sākumā pie Viļņas mērijas ēkas izvietoja karcera repliku, cenšoties pievērst uzmanību Krievijas opozicionāra ieslodzījuma apstākļiem.

Navaļnija sabiedrotie un atbalstītāji apsūdz Krievijas cietumu vadību par pienācīgas medicīniskās aprūpes nenodrošināšanu un pauduši bažas par viņa veselības stāvokļa pasliktināšanos.

Navaļnijs, kurš iepriekš ir publiskojis datus par plašu amatpersonu korupciju un organizēja protestus pret Kremļa varu, tika aizturēts 2021.gada janvārī, atgriežoties no Vācijas, kur viņš ārstējās pēc Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) aģentu organizētā noindēšanas mēģinājuma.

Tā paša gada februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu šķietamu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā. Nākamā gada martā viņam piesprieda vēl deviņus gadus ieslodzījumā par "krāpšanu" un "necieņu pret tiesu".

Daļu soda viņš ir izcietis karcerī, kur ievietots par it kā dažādiem cietuma iekšējās kārtības noteikumu pārkāpumiem, piemēram, neatbilstoši aizpogātu apģērbu vai sejas nenomazgāšanu noteiktā laikā.