Ukrainas kara 499. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:14]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 7. jūlijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23:14. ASV piektdien paziņoja, ka pirmo reizi piegādās Ukrainai kasešu munīciju. Jaunā militārās palīdzības pakete "nodrošinās Ukrainu ar papildu artilērijas sistēmām un munīciju, tostarp ļoti efektīvu un uzticamu divējāda lietojuma uzlabotu parasto munīciju", teikts Pentagona paziņojumā.

21:26. Krievijas gūstā šobrīd atrodas vairāk nekā 25 000 Ukrainas civiliedzīvotāju, piektdien paziņojis Ukrainas ombudsmens Dmitro Lubiņecs.

"Līdz šai dienai mums ir izdevies atgriezt 2576 Ukrainas pilsoņus, no kuriem 144 ir civilie ķīlnieki. (..) Krievijas gūstā šobrīd ir vairāk nekā 25 000 civilo ķīlnieku. Cik ilgs laiks būs nepieciešams Ukrainai, lai atgrieztu visus savus pilsoņus? Ja netiks ieviests efektīvs mehānisms, tas prasīs gadus, pat gadu desmitus. Mums nav tik daudz laika," Ukrainas cilvēktiesību forumā "Tiesību leģions" sacīja Lubiņecs.

20:38. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piektdien vizītē Slovākijas galvaspilsētā Bratislavā aicinājis NATO atrisināt jautājumu par Zviedrijas un Ukrainas dalību aliansē, norādot, ka neizlēmība apdraud NATO spēku un globālo drošību.

20:08. Krievijas karasspēks ziņo, ka robežpunktā okupētajā Krimas pussalā, pie Krimas tilta, izveidojies sastrēgums, vēsta pravda.com.ua.

18:34. Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Pelšs šodien tikās ar Japānas-Latvijas parlamentārās sadraudzības asociācijas vadītāju Hirofumi Nakasoni un viņa vadīto delegāciju, lai pārrunātu arī Latvijas un Japānas potenciālo sadarbību Ukrainas rekonstrukcijas kontekstā.Pelšs pateicās par Japānas stingro nostāju Krievijas agresijā pret Ukrainu un tās ievērojamo politisko, humāno un finansiālo atbalstu Ukrainai. Vienlaikus tika uzsvērts, ka ir ne tikai jāturpina palīdzība Ukrainai, bet arī jāsauc Krievija pie atbildības par pastrādātajiem noziegumiem.

17:22. Baltkrievijas armija piektdien izrādījusi ārzemju žurnālistiem lauka nometni, ko piedāvājusi Krievijas algotņu grupējumam "Vagner", ja tas pārcelsies uz Baltkrieviju saskaņā ar vienošanos, kas izbeidza vagneriešu dumpi Krievijā.

Baltkrievijas aizsardzības ministra palīgs ģenerālmajors Leonīds Kosinskis žurnālistiem sacīja, ka "Vagner" kaujinieki varētu izmantot bijušo Baltkrievijas armijas nometni Asipoviču rajonā, aptuveni 90 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Minskas. Nometni agrāk izmantoja armija, bet pēc tam tā tika nodota teritoriālās aizsardzības spēkiem. Žurnālistiem tika parādītas rindas ar tukšām teltīm, kurās, pēc Kosinska sacītā, varot izmitināt līdz 5000 kaujinieku.

16:50 Krievu iebrucēji šodien, 7. jūlijā, bombardēja Zaporižji. Iebrucēji trāpīja pārpildītajai pilsētai ar pretgaisa raķešu sistēmām S-300, kā rezultātā tika bojāts infrastruktūras objekts.

"Ienaidnieks uzbruka reģionālajam centram. S-300 šāviņi dienas vidū trāpīja infrastruktūras objektam daudzu tūkstošu pilsētā. Viena no ēkām aizdegās," teikts Zaporožjes apgabala militārās administrācijas vadītāja Jurija Malaško paziņojumā. .

Pēc viņa teiktā, eksperti strādā, lai novērstu apšaudes sekas. Krievijas uzbrukuma rezultātā Zaporižjes iedzīvotāji nav cietuši.

16:08 Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piektdien ieradies vizītē Slovākijas galvaspilsētā Bratislavā, kur ticies ar šīs valsts prezidenti Zuzanu Čaputovu.

Zelenskis ieradās Slovākijā no Čehijas un pēc tikšanās ar prezidenti viņam paredzētas sarunas ar valdības amatpersonām.

Gaidāms, ka Ukrainas prezidenta un Slovākijas amatpersonu sarunās galvenā tēma būs militārais atbalsts Ukrainai un Ukrainas integrācija Eiropas Savienībā (ES) un NATO.

Starp Eiropas līderiem Čaputova ir viena no apņēmīgākajām Ukrainas atbalstītājām un kopš kara sākuma divreiz apmeklējusi Kijivu. Kopā ar Zelenski viņa apskatījusi arī vietas, kur kara nežēlība izpaudusies visredzamāk.

Neilgi pēc kara sākuma Slovākijas armija ziedoja Ukrainai savu pretraķešu aizsardzības sistēmu un ir nodevusi tai arī visas savas darba kārtībā esošās lidmašīnas MiG-29.

15:04 NATO līderi nākamnedēļ samitā Lietuvā vēlreiz apstiprinās iepriekš pausto apņemšanos, ka Ukraina nākotnē pievienosies aliansei, piektdien paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Es sagaidu, ka visi līderi vēlreiz apstiprinās, ka Ukraina kļūs par NATO dalībvalsti, un vienosies par to, kā tuvināt Ukrainu šim mērķim," sacīja Stoltenbergs.

NATO samits Viļņā notiks 11. un 12.jūlijā.

14:12 Ombuds ierosina, piedaloties Turcijai, izveidot platformu Ukrainas civiliedzīvotāju atbrīvošanai no Krievijas gūsta.

12:39 Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis runāja par apstākļiem, kādos visiem ukraiņiem pienāks uzvara un kara beigas. Viņaprāt, uzvarai ir jānāk nevis vienai cilvēku kategorijai, bet gan visiem.

Zelenskis to teica kopīgā brīfingā ar Čehijas premjerministru Petru Fialu Prāgā, ziņo UNIAN korespondents.

11:40. Krievijas raķetes triecienā daudzdzīvokļu namam Ļvivā nogalināto skaits pieaudzis līdz desmit, piektdienu paziņojis Ļvivas mērs Andrijs Sadovijs.

Vēl 42 cilvēki, tajā skaitā trīs bērni, guvuši ievainojumus. 16 no cietušajiem nogādāti slimnīcā. Jau vēstīts, ka naktī uz ceturtdienu krievu spārnotā raķete "Kalibr" trāpīja daudzdzīvokļu namam Ļvivā, Ukrainas Rietumos.

Pilnībā tika sagrauts trešais un ceturtais stāvs divās kāpņutelpās un ēkas jumts.

Pēc desmitā upura atrašanas nama gruvešos Ļvivas apgabala kara administrācijas vadītājs Maksims Kozickis piektdienas rītā paziņojis, ka meklēšanas un glābšanas operācija ir pabeigta.

09:45. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien tikšanās laikā Sofijā asi kritizēja savu Bulgārijas kolēģi Rumenu Radevu par viņa pausto nostāju, ka karam Ukrainā nav militārā risinājuma un vairāk ieroču piegādāšana Kijivai neko neatrisinās.

"Nedod Dievs, lai jūs piemeklētu kāda traģēdija un jūs būtu manā vietā," sacīja Zelenskis. Abu prezidentu tikšanās sākums noritēja žurnālistu klātbūtnē.

"Un ja cilvēki ar kopīgām vērtībām nepalīdzētu, ko jūs darītu? Vai jūs teiktu: Putin, lūdzu, sagrābiet Bulgārijas teritoriju?" retoriski jautāja Ukrainas prezidents.

08:20. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 232 810 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 510 iebrucēji.

07:00. Krievijas raķetes triecienā daudzdzīvokļu namam Ļvivā nogalināto skaits pieaudzis līdz septiņiem, naktī uz piektdienu paziņoja Ļvivas apgabala kara administrācijas vadītājs Maksims Kozickis.

"Septiņi bojāgājušie. Vēl vienas sievietes līķis ir atrasts zem (..) dzīvojamās ēkas drupām Ļvivā," savā "Telegram" kanālā ierakstījis Kozickis.

00:10 Zaporižjes apgabalā pie vietējo iedzīvotāju dzīvojamām ēkām apmetušies vairāk nekā 800 krievu okupantu.

Tiek atzīmēts, ka Krievijas okupanti ciniski turpina pārkāpt starptautisko humanitāro tiesību normas un savu karaspēka izvietošanai izmanto īslaicīgi okupēto apmetņu bērnu iestādes, lai civiliedzīvotājus izmantotu kā dzīvo vairogu.