Krievija slēgs Somijas konsulātu un izraidīs tās diplomātus

© AFP/Scanpix/Leta

Krievija slēgs Somijas konsulātu Sanktpēterburgā un izraidīs deviņus tās diplomātus, ceturtdien paziņojusi Maskava, nodēvējot šo soli par reakciju uz Helsinku īstenoto "konfrontējošo pretkrievisko politiku".

NATO jaunākā dalībvalsts Somija, kurai ir gara robeža ar Krieviju, mēneša sākumā izraidīja deviņus diplomātus, kas strādāja Krievijas vēstniecībā Helsinkos, jo viņi darbojušies Krievijas izlūkdienesta labā.

Krievijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka par nevēlamām personām pasludināti deviņi somu diplomāti, kas strādā Somijas vēstniecībā Krievijā un Somijas ģenerālkonsulātā Sanktpēterburgā, kā arī nolemts no 1.oktobra pārtraukt minētā ģenerālkonsulāta darbību.

Somijas jaunais premjerministrs Peteri Orpo šodien Helsinkos žurnālistiem sacīja, ka Somija "ir spiesta sākt gatavoties līdzīgiem pasākumiem". "Mums uz to ir jāreaģē, tas ir pilnīgi skaidrs," viņš piebilda.

Attiecības starp kaimiņvalstīm ir pasliktinājušās pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā, kas pamudināja Somiju pieteikties dalībai NATO. Aprīlī tā oficiāli kļuva par NATO dalībvalsti.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais