Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Pasaulē

Nākamā pandēmija varētu būt pat nāvējošāka nekā Covid, brīdina eksperts

© Pixabay.com

Nākamā pandēmija varētu būt vēl nāvējošāka nekā Covid, brīdinā vadošais Apvienotās Karalistes zinātnieks, aicinot labāk sagatavoties nākotnes veselības krīzei, raksta dailymail.co.uk.

Profesors epidemologs Marks Vulhauss sacīja, ka koronavīrusa uzliesmojums, kas Apvienotajā Karalistē nogalināja vismaz 227 000 cilvēku, potenciāli varēja būt vēl ļaunāks.

Epidemiologs sacīja, ka Apvienotā Karaliste ir pieļāvusi kļūdu, gatavojoties tikai gripas pandēmijai, nevis ierobežojot daudzu dažādu slimību uzliesmojumus, tostarp koronavīrusu.

Profesors Vulhauss, Zinātniskās pandēmisko infekciju modelēšanas grupas loceklis, konsultēja valdību pandēmijas laikā, un sacīja, ka nevēlas sevi uzskatīt par "nolemtības izraisītāju", taču brīdināja, ka nākamais slimības uzliesmojums varētu būt daudz sliktāks.

"Iespējams, ka nākamreiz - un nākamā reize būs, bet es nezinu, kad, tas var būt diezgan ilgā nākotnē - mēs saskarsimies ar vīrusu, kas ir daudz nāvējošāks un arī daudz bīstamāks, lipīgāks, un tādā gadījumā lietas, ko veicām, lai kontrolētu Covid, tik un tā nedarbosies.

Tas ir kaut kas, par ko jums ir jāuztraucas, jums ir jābūt gataviem.

Ar nākamo pandēmiju varētu būt daudz grūtāk tikt galā nekā ar Covid, un mēs visi redzējām šīs pandēmijas radītos postījumus."

Profesors norāda, ka lielākā problēma ir “visu likmju likšana uz vienu spēlētāju” jeb uztraukšanās tikai par vienu slimību, aizmirstot par pārējām, kā arī nesakārtota un slikti oragnizēta saziņa starp valdību un veselības aprūpes speciālistiem - daudzi saziņas posmi tika izlaisti vai veikti novēloti, kā rezultātā tika kavēta informācijas nodošana.