Pašu iznīcinātajā Mariupolē krievi meklē mājvietas - sludinājumu lapas piedāvā iegādāties mājokļus

© Scanpix

Mariupole kara laikā tika gandrīz nolīdzināta ar zemi, bet Krievijā turpina izskanēt paziņojumi par to, kā okupētā pilsēta "atdzīvojas", un internetā pieaug nekustamā īpašuma sludinājumu skaits, ziņo lrytas.lt.

Krievijas sociālajā tīklā “Vkontakte” izveidotas aptuveni 100 grupas ar nolūku reklamēt nekustamo īpašumu pirkšanu, pārdošanu un nomu okupētajā Mariupolē. Vienā no lielākajām grupām jau 2022. gada maijā publicēti to cilvēku ziņojumi, kuri vēlas iegādāties mājas vai dzīvokļus pilsētā laikā, kad pilsētā norisinājās spraigas kaujas.

Cilvēki no Maskavas, Sanktpēterburgas, Krasnodaras, Krasnojarskas un Ņižņijnovgorodas ir gatavi iegādāties jebkura stāvokļa mājas un citas ēkas, kuras plāno remontēt.

Daži no uzrunātajiem pircējiem žurnālistiem sacīja, ka uzskata Mariupoli par Krievijas sastāvdaļu un nedomā, ka nekustamā īpašuma iegāde okupētajā pilsētā ir riskants lēmums. Tajā pašā laikā lielākā daļa cilvēku, kas runāja ar Sanktpēterburgas izdevuma "Bumaga" žurnālistiem, sacīja, ka paši nekad nav bijuši Mariupolē, bet tic masu mediju informācijai, ka pilsēta "atdzīvojas", tiek celtas jaunas ēkas un atjaunotas nopostītās.

Olesia no Omskas meklē māju Mariupolē. "Manuprāt, tas ir labs ieguldījums. Varbūt kādam tas liksies dīvaini, bet es ticu pilsētas attīstībai nākotnē. Krievijas paspārnē to sagaida gaiša nākotne. Domāju, ka tas kļūs par iecienītu atpūtas un tūrisma galamērķi,” sacīja sieviete.

Eldars meklē dzīvokli Mariupolē, jo, kā pats saka, tic, ka pilsēta tuvākajā laikā uzplauks un kļūs par labu atpūtas vietu. Irina no Krasnojarskas vēlas iegādāties māju Mariupolē, jo vēlētos dzīvot netālu no jūras un vietā ar labiem vides apstākļiem.

Nekustamais īpašums Mariupolē ir salīdzinoši lēts, algas neesot sliktas, un vide daudz tīrāka. Visi žurnālistu aptaujātie cilvēki sacīja, ka izvēlējušies Mariupoli, jo tuvumā ir jūra, kas, viņuprāt, padarīs to par pievilcīgu ceļojumu galamērķi. Lielākā daļa intervēto uzsvēra, ka nebaidās no militārām darbībām.

Pašlaik Krievijas sludinājumu vietnē “Avito” ir 70 nekustamo īpašumu sludinājumu - Mariupolē tiek pārdoti 34 dzīvokļi, 35 mājas un viena komerctelpa. Dzīvokļa vidējā cena ir aptuveni 34 000 ASV dolāru (ap 30 000 eiro), savukārt mājas un zemes gabali vidēji maksā 55 000 ASV dolāru (ap 49 000 eiro).

2022. gadā, kad pilsētā notika kaujas, ANO apstiprināja, ka gandrīz 90 procenti Mariupoles tika nolīdzinātas līdz ar zemi, un pilsētā gāja bojā 1348 civiliedzīvotāji. Iepriekš pilsētas mērs Vadims Boičenko ziņoja, ka Mariupolē gājuši bojā 10 000 cilvēku, bet saskaņā ar Krievijas Apvienotās Valsts celtniecības uzņēmuma datiem, 2023. gada martā pārbūvētas 1829 ēkas, 36 dzīvojamās mājas un nojaukta 321 būve.