Pētījums atklājis, kuriem cilvēkiem ir lielākā iespēja saslimt ar vēzi

© Pixabay.com

Resnās zarnas vēzis ir trešais izplatītākais vēža veids pasaulē. Risks ar to saslimt jūtami pieaug pēc 45 gadu vecuma, taču ārsti arvien biežāk resnās zarnas vēzi diagnosticē arī jaunākiem cilvēkiem, raksta lrytas.lt.

Galvenais resnās zarnas vēža simptoms ir asiņošana zarnu kustības laikā - tieši šī problēma pamudina dotie pie ārsta vīriešus, kuri vēl nav sasnieguši piecdesmito dzimšanas dienu. Taču medicīnas mērķis ir atklāt slimību vēl pirms tās simptomu parādīšanās - tieši tad slimību ir ievērojami vieglāk izārstēt.

ASV veiktais pētījums ir parādījis, kādi faktori var veicināt saslimšanu ar zarnu vēzi - pētnieki identificēja resnās zarnas vēža gadījumus aptuveni 600 vīriešiem vecumā no 35 līdz 49 gadiem, novērtējot vīriešu vecums, nodarbošanos, ķermeņa masas indeksu (ĶMI), blakusslimības, alkohola lietošanu, multivitamīnu lietošanu un citus faktorus, kas palīdzēja identificēt 15 faktorus, kas bija neatkarīgi saistīti ar paaugstinātu agrīna resnās zarnas vēža risku. No tiem viņi izcēla sešus visievērojamākos:

vecums - vīriešiem vecumā no 35 līdz 49 gadiem ir lielāks resnās zarnas vēža risks nekā jaunākiem cilvēkiem;

statīnu (holesterīnu pazeminoši līdzekļi) nelietošana;

aspirīna vai ibuprofēna lietošana;

alkohola lietošana;

iepriekšēji vēža gadījumi ģimenē;

lielāks slimību slogs.

Saskaņā ar ASV Slimību kontroles un profilakses centru datiem, resnās zarnas vēža risku var palielināt arī dažādi dzīvesveida faktori

regulāru fizisko aktivitāšu trūkums;

augļu un dārzeņu trūkums uzturā;

bieža apstrādātas gaļas lietošana;

liekais svars un aptaukošanās;

alkohola lietošana;

smēķēšana.

Pēc mediķu domām, pētījuma rezultāti tikai apstiprina cilvēka dzīvesveida nozīmi vēža attīstībā. Piemēram, neveselīgs uzturs un alkohola lietošana ir saistīta pat ar vairākiem ļaundabīgo audzēju veidiem.

Vienkāršas izmaiņas uzturā un dzīvesveidā var būtiski samazināt resnās zarnas vēža risku, uzsver ārsti. Atsakoties no alkohola, esot fiziski aktīvam un ierobežojot sarkanās gaļas lietošanu uzturā, ir iesējams samazināt resnās zarnas vēža risku par vairāk nekā 80%.

Lai gan šobrīd jaunākie dati attiecas tikai uz vīriešiem, līdzīgs pētījums par resnās zarnas vēža riska faktoriem tiek veikts arī sievietēm.

Informācija sagatavota, pamatojoties uz informāciju no Medical News Today.