Ukrainas kara 497. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:33]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 5. jūlijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:33.Pirmā NATO - Ukrainas padomes tikšanās, kas ir jauns Kijivas un alianses sadarbības formāts, notiks 12. jūlijā, Viļņas samita otrajā dienā, vēsta pravda.com.u.a

21:38. Krievijas uzbrukumos Hersonas apgabalam šodien, 5. jūlijā, gājis bojā viens civiliedzīvotājs un vismaz trīs tikuši ievainoti, ziņo pravda.com.ua.

20:10. Īsi pirms NATO samita Viļņā 46 Rietumu eksperti, militārpersonas un diplomāti parakstījuši vēstuli, aicinot pēc iespējas ātrāk sniegt Ukrainai plānu, kā iestāties NATO aliansē, vēsta pravda.com.ua.

19:27. Lielbritānija plāno augustā uzsākt apmācību programmu Ukrainas pilotiem, lai tie varētu gūt zināšanas un prasmes Rietumu nosūtīto iznīcinātāju vadīšanā, vēsta pravda.com.ua.

17:45 Bahmutas ziemeļu pieejās tika atkarotas vairākas teritorijas un iznīcināts ievērojams skaits iebrucēju. Par to "Telegramm" rakstī Ukrainas Bruņoto spēku Sauszemes spēku komandieris ģenerālpulkvedis Oleksandrs Sirskis.

"Bahmutas virziens. Aizsardzības spēki ir progresējuši. 10. Ēdelveisa brigādes uzbrukuma vienības iebrūk krievu pozīcijās Bahmutas ziemeļu pieejās. Ir atkarotas vairākas teritorijas un iznīcināts ievērojams daudzums ienaidnieka kareivju."

17:15 Liela daļa no tā, ko ASV dara, lai palīdzētu Ukrainai, tiek turēta noslēpumā, un lielu daļu no tā, kas parasti ir ASV militārpersonu atbildība, veic CIP, raksta Newsweek, atsaucoties uz anonīmiem avotiem.

Tiek ziņots, ka CIP palīdz Ukrainai vākt slepenu informāciju, organizēt "militāro" loģistiku, kā arī sazinās ar valstīm, kas palīdz Ukrainai tās konfrontācijā ar Krieviju, bet nevēlas, lai krievi par to uzzinātu.

16:38 PMC "Vāgnera" sacelšanās ir nostiprinājusi Doņeckas apgabala Bahmutas pilsētas nozīmi krieviem, uzskata Hāgas Drošības pētījumu centra stratēģiskais analītiķis Frederiks Mertenss, ziņo Newsweek.

Pēc viņa teiktā, likmes ap Bahmutu Maskavai ir augstākas nekā jebkad agrāk, viņš var kļūt par galveno faktoru Ukrainas Bruņoto spēku pretuzbrukuma panākumos gar to austrumu un dienvidu frontes līnijām.

15:39 Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV) Ukrainas vēstniekam Latvijā Anatolijam Kucevolam tikšanās laikā uzsvēra nemainīgo atbalstu Ukrainas tiesiskuma atjaunošanai, aģentūru LETA informēja Tieslietu ministrijā.

Ministre tikās ar vēstnieku, lai pārrunātu pašreizējo situāciju Krievijas izraisītā kara skartajā valstī un turpmāko Latvijas iesaisti tiesiskuma stiprināšanā Ukrainā.

Tikšanās laikā Lībiņa-Egnere apliecināja Latvijas stingro atbalstu Ukrainai, norādot, ka kopā ar citām Eiropas Savienības (ES) valstīm meklē atbilstošākos un piemērotākos risinājumus, lai palīdzētu valstij izcīnīt neatkarību un stiprināt demokrātiju.

15:12 Ukrainas armija apstiprināja triecienus tiltiem Čongāras reģionā ar raķetēm Storm Shadow. To darbības rādiuss ir 250 kilometri.

14:05 Tauridas virzienā Ukrainas Aizsardzības spēki iznīcināja vairāk nekā divas Krievijas armijas rotas.

Karaspēka operatīvi stratēģiskā grupējuma "Tavria" komandieris brigādes ģenerālis Oleksandrs Tarnavskis sacīja, ka Ukrainas artilērijas vienības diennakts laikā pabeigušas 1541 uguns misiju.

12:50. Krievijas spēku kontrolē esošā Zaporižjas atomelektrostacija (AES) šobrīd darbojas normālā režīmā, trešdien paziņoja Ņikopoles reģionālās administrācijas vadītājs Jevhens Jevtušenko.

"Šobrīd Zaporižjas AES darbojas normāli. Nav reģistrēta nekāda būtiska okupantu spēku un tehnikas pārvietošanās," savā "Telegram" kanālā raksta Jevtušenko. Ņikopole atrodas Dņepras upes labajā krastā, bet Zaporižjas AES - pretējā krastā.

Trešdienas rītā plkst.8 ūdens līmenis Zaporižjas AES dzesēšanas dīķī nav mainījies un pašlaik tas ir 16,56 metri. Zaporižjas AES energobloki nedarbojas kopš 2012.gada septembra.

Kā vēstīts, otrdien ikvakara videouzrunā Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sacīja, ka saskaņā ar Ukrainas izlūkdienestu datiem Krievija Zaporižjas AES ir "uzstādījusi priekšmetus, kas līdzīgi sprāgstvielām".

12:10. Pašreizējais Ukrainas spēku operāciju temps neliecina par to, ka situācija ir nonākusi strupceļā un ka Ukraina nevar atgūt lielāko daļu savu teritoriju, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) eksperti.

11:38. NATO valstis intensīvi apspriež dažādus jautājumus pirms samita Viļņā, paziņoja Lietuvas prezidents Gitans Nausēda, piebilstot, ka NATO uzņemsies lielas saistības pret Ukrainu, tomēr Kijiva neiegūs visu, ko cerējusi.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis iepriekš paudis cerību, ka Viļņas samitā tiks panākta vienošanās par uzaicinājumu Ukrainai pievienoties NATO pēc tam, kad būs beidzies karš. Zelenska administrācijā izskanējis, ka Ukrainas prezidents nebrauks uz Viļņu, ja nebūs skaidras pārliecības, ka Ukraina saņems cerēto.

"Jūtu, ka vēl paspēsim atrast formulējumus, kas neliks vilties ukraiņiem un izteiks vairāk nekā ierasts," Nausēda teica intervijā ziņu aģentūrai BNS.

10:20. Pašreizējais Ukrainas spēku operāciju temps neliecina par to, ka situācija ir nonākusi strupceļā un ka Ukraina nevar atgūt lielāko daļu savu teritoriju, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) eksperti.

Institūts atgādina, ka Ukrainas spēki veica lēnas un pakāpeniskas kampaņas, lai bloķētu Krievijas spēku koncentrācijas rajonus Hersonas apgabalā, un veica ierobežotus sauszemes uzbrukumus Dņepras upes labajā krastā no 2022.gada augusta līdz novembrim, līdz beidzot novembra vidū piespieda krievus atkāpties no labā krasta. Vienlaikus ISW atzīmēja, ka Krievijas ziemas-pavasara ofensīva beidzās pēc nedaudz vairāk nekā mēneša, nepanākot progresu gar Luhanskas un Harkivas apgabalu robežu.

09:12. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 231 700 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 670 iebrucēji.

08:00. Krievijas armija karā ar Ukrainu kopš pilna mēroga iebrukuma ir zaudējusi gandrīz pusi savu kaujas spēju, bet tanku zaudējumi sasnieguši aptuveni 2500 vienību, paziņojis Lielbritānijas bruņoto spēku komandieris Tonijs Radakins.

Krievija ir zaudējusi gandrīz pusi no savas armijas kaujas spējām. Pagājušajā gadā tā izšāva desmit miljonus artilērijas lādiņu, bet labākajā gadījumā tā var saražot vienu miljonu lādiņu gadā. Tā zaudēja 2500 tankus, bet labākajā gadījumā var saražot 200 jaunus tankus gadā, teikts Radakina paziņojumā. Pēc komandiera teiktā, Krievijas mīnu lauku lielais blīvums, Ukrainas spēku gaisa seguma trūkums un nepilnīga Kijivas nodrošināšana ar tās pieprasīto militāro aprīkojumu sarežģī pretuzbrukumu kampaņu.

Vienlaikus Radakins piebilda, ka nav godīgi Ukrainas ofensīvu saistīt ar konkrētu laika grafiku, jo pretuzbrukums ir darbību kopums.

07:00. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien telefonsarunā sacīja savam Francijas kolēģim Emanuelam Makronam, ka Maskava plāno bīstamas provokācijas Krievijas karaspēka okupētajā Zaporižjas atomelektrostacijā (AES).

"Es brīdināju Emanuelu Makronu, ka okupācijas karaspēks gatavo bīstamas provokācijas Zaporižjas elektrostacijā," savā "Telegram" kanālā ierakstīja Zelenskis. "Mēs vienojāmies kopā ar IAEA (Starptautisko Atomenerģijas aģentūru) maksimāli kontrolēt situāciju," viņš piebilda.

Ikvakara videouzrunā Zelenskis sacīja, ka saskaņā ar Ukrainas izlūkdienestu datiem Krievija Zaporižjas AES ir "uzstādījusi priekšmetus, kas līdzīgi sprāgstvielām". "Iespējams, lai imitētu triecienu spēkstacijai. Varbūt viņiem ir kāds cits scenārijs. Bet jebkurā gadījumā pasaule to redz," teica Ukrainas prezidents.

00:10. Zelenskis viesosies Bulgārijā. Sīkāka informācija par Ukrainas prezidenta vizīti vēl nav precizēta, taču, visticamāk, tā notiks ceturtdien. Drošības apsvērumu dēļ Zelenska vizītes laiks tiek turēts noslēpumā, vēsta pravda.com.ua.