Kadāfi kritizē par spēka lietošanu Lībijā

Starptautiskā sabiedrība asi kritizējusi Lībijas līderi Muammaru Kadāfi par pārmērīgu spēka lietošanu pret režīma pretiniekiem, un ANO cilvēktiesību augstākā komisāre Navanethema Pileja pieļāvusi, ka Lībijas valdības rīcību varētu kvalificēt kā noziegumus pret cilvēci. Tā kā ārzemju korespondentiem iebraukšana Lībijā ir liegta, informācija par tur notiekošo ir fragmentāra un pretrunīga.

Televīzijas kanāls Al Jazeera, kas apkopo informāciju, kuru pa dažādiem kanāliem saņem no Lībijas iedzīvotājiem, vēsta, ka uguns uz demonstrantiem tiek atklāta bez brīdinājuma, turklāt kaujas operācijas pret demonstrantiem izvērsuši arī civilā tērpti M. Kadāfi piekritēji. Iesaistīta pat kara aviācija – tās lidmašīnas daudzkārt zemu pārlidojušas Tripoli. Ziņas par to, ka lidmašīnas būtu bombardējušas demonstrantu pulcēšanās vietas, gan nav apstiprinātas – drīzāk tās izmantotas, lai radītu psiholoģisko efektu. M. Kadāfi dēls Seifs al Islams Kadāfi apgalvojis, ka lidmašīnas bombardējušas valsts nomaļajos reģionos esošās ieroču un munīcijas noliktavas, jo ir bažas, ka tās varētu nonākt dumpinieku rokās.

Agri otrdienas rītā Lībijas valsts televīzijā uzstājās M. Kadāfi, kurš pavēstīja, ka šādā veidā vēloties kliedēt baumas, ka jau aizbēdzis uz Venecuēlu. Lībijas līdera uzstāšanās gan ilgusi tikai minūti, un pēc demonstrētajiem kadriem grūti noteikt, vai viņš patiešām atrodas Tripolē, vēsta Euronews. Valsts televīzija arī vakar turpināja ziņot par M. Kadāfi atbalstītāju mītiņiem un informēt par to, ka drošības spēkiem un armijai izdevies likvidēt atsevišķus «sabotētāju grupējumus».

Vakar savu darbinieku evakuāciju no Lībijas uzsāka ārzemju kompānijas – Eni, Royal Dutch Shell PLC, British Petroleum, Gazprom un citas. Vairākas valstis, piemēram, Turcija, Ēģipte un Krievija, ar Lībijas valdību panākušas vienošanos, ka tiks uzņemtas šo valstu lidmašīnas, ar kurām evakuēt cilvēkus. Tiesa, nemiernieku kontrolē nokļuvušās Bengazi pilsētas lidosta, pēc neoficiālām ziņām, joprojām nedarbojas.

Vakar vakarā uz slēgtu sēdi, kurā bija plānots apspriest notikumus Lībijā, pulcējās ANO Drošības padome. Vēl pirms tam ar ļoti asu paziņojumu klajā nāca ANO cilvēktiesību augstākā komisāre N. Pileja. «Varasiestādēm nekavējoties jāpārtrauc vardarbības akti pret demonstrantiem,» viņa paziņojusi, aicinot starptautisko sabiedrību saliedēties, nosodīt Lībijas varasiestāžu rīcību un darīt visu nepieciešamo, lai noziegumu vaininieki stātos tiesas priekšā. Pārmērīgu spēka lietošanu pret civiliedzīvotājiem nosodījusi arī Islāma konferences organizācija, kas aicinājusi M. Kadāfi uzsākt nopietnu dialogu ar opozīciju.

Svarīgākais