Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Pasaulē

Cihanouska saņēmusi anonīmu vēsti par vīra nāvi

© Scanpix/ZUMA Press

Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska otrdien paziņojusi, ka saņēmusi anonīmu ziņu, ka viņas vīrs Sergejs Cihanouskis, kurš atrodas cietumā Baltkrievijā, ir miris.

Cihanouska, kura dzīvo trimdā Lietuvā, nav spējusi sazināties ar savu vīru kopš marta.

"Šodien es saņēmu ļoti dīvainu un šausminošu ziņu. Nezināma persona raksta, ka mans vīrs Sergejs ir miris Žodzinas cietumā," angļu valodā tviterī paziņoja Cihanouska, kurai pašai Baltkrievijā aizmuguriski piespriests 15 gadu cietumsods.

"Šim apgalvojumam nav nekādu pierādījumu. Šī nav pirmā reize, kad šādas baumas izplatās, un es nezinu, kā to komentēt. Man nav ziņu no Sergeja kopš 9.marta, un advokātiem ir liegta pieeja viņam," pavēstīja Cihanouska.

Sergejs Cihanouskis plānoja kandidēt Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 2020.gada augustā, bet viņš tika aizturēts. Tāpēc viņa vietā nolēma kandidēt viņa dzīvesbiedre, kas saskaņā ar opozīcijas informāciju balsojumā tālu apsteidza autoritāro Baltkrievijas līderi Aleksandru Lukašenko.

Pēc 9.augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām, kurās par uzvarētāju kārtējo reizi tika pasludināts Lukašenko, Baltkrieviju pārņēma masu protesti, ielās izejot simtiem tūkstošiem cilvēku, kuri bija sašutuši par rezultātu viltošanu. Varasiestādes protestus nežēlīgi apspieda, un līdz ziemai tie pamazām apsīka. Vairāki protestētāji zaudēja dzīvību un vairākiem simtiem protestu dalībnieku tika piespriesti bargi cietumsodi. Varasiestādes vērsās arī pret neatkarīgajiem medijiem.

Saskaņā ar Baltkrievijas mediju ziņoto 2021.gadā Cihanouskim tika piespriests 18 gadu cietumsods pēc vairākus mēnešus ilgas tiesas prāvas, kurā viņš tika atzīts par vainīgu nemieru organizēšanā un sociālā naida kurināšanā.

Harizmātiskais aktīvists izgudroja jaunu apvainojumu Lukašenko, nosaucot viņu par tarakānu, un viņa kampaņas sauklis bija "Apturiet tarakānu!". Viņa atbalstītāji protestos bieži vicināja čības, ko mēdz izmanto kukaiņu nospiešanai.

Cihanouska sociālajā tīklā "Facebook" raksta, ka, viņasprāt, vēsts par viņas vīra nāvi varētu būt "kārtējais režīma mēģinājums izdarīt spiedienu ne tikai uz politieslodzītajiem (..), bet arī uz viņu ģimenēm". "Es katru dienu uztraucos par Sergeju. Ir ļoti grūti dzīvot, ja nezini, vai tavs vīrs ir miris," viņa piebilda.