Ukrainas kara 496. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:46]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 4. jūlijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:46. 4.jūlija vakarā okupētajā Makijivka dārdēja vairāki sprādzieni, virs pilsētas vērojami dūmu mākoņi, vēsta pravda.com.ua.

21:00. Ukrainas Bruņotie spēki brīdināja, ka krievi drīzumā varētu sākt gatavoties provokācijām Zaporižjes atomelektrostacijā. Uz diviem - trešā un ceturtā - energobloka ārējā jumta novietoti sprādzienbīstamām iekārtām līdzīgi svešķermeņi, vēsta pravda.com.ua.

20:10. Latvija negrasās mīkstināt sankciju politiku pret Krieviju, šodien pēc Ministru kabineta sēdes žurnālistiem norādīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

18:45. Krievijas karaspēka otrdien veiktā raķešu triecienā Pervomaiskas pilsētā Harkivas apgabalā ievainoti 35 cilvēki, starp kuriem ir desmit bērni, paziņoja Harkivas apgabala administrācijas vadītājs Olehs Sinehubovs.

Desmit mēnešus vecs bērns atrodas reanimācijā, pavēstīja Sinehubovs. Krievi izšāvuši raķeti "Iskander", kas trāpījusi laukumā līdzās deviņstāvu dzīvojamai ēkai.

17:45. Naktī uz 4. jūliju, aptuveni 01:21, Zaporožijas atomelektrostacijā pazuda strāva no galvenās ārējās elektropārvades līnijas, ziņo pravda.com.ua.

16:24. Krievijas basketbola klubi arī turpmāk nevarēs piedalīties ULEB Eirolīgā un Eiropas kausā, otrdien lēma organizācijas ģenerālasamblejā.

Krievijas klubi no Eirokausiem ir diskvalificēti kopš pagājušās sezonas, kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā. To vienību vidū, kas nevar spēlēt starptautiskā līmenī ir arī vadošās komandas Maskavas CSKA un Sanktpēterburgas "Zeņit". Kā zināms, krievu klubi diskvalificēti arī no visām Starptautiskās Basketbola federācijas izlašu un klubu sacensībām.

15:33. Latvijas valdība otrdien nolēma pārdalīt 2 miljonus eiro Ekonomikas ministrijai (EM), lai sniegtu atbalstu Ukrainas, jo īpaši Čerņihivas apgabala, rekonstrukcijai. Finansējums tiek pārdalīts no budžeta resora "Gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmais finansējums" programmas "Finansējums valsts drošības stiprināšanas pasākumiem" uz EM budžetu.

15:13. Latvijas valdība otrdien nolēma bez atlīdzības nodot Ukrainai kopumā 10 dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus. Saskaņā ar valdības lēmumu 10 automašīnas paredzētas Ukrainas Aizsardzības ministrijai un Kijivas apgabala padomes pašvaldības bezpeļņas uzņēmumam "Kijivas apgabala garīgās veselības centrs". Ukrainai nododamo 10 transportlīdzekļu kopējā provizoriskā tirgus vērtība ir 62 790 eiro.

14:57. Nav nepieciešamības noteikt vienādas sankcijas Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem saistībā ar iespējamu grupējuma "Vagner" algotņu atrašanos Baltkrievijā, otrdien paziņoja Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis. Tā viņš komentēja valsts prezidenta Gitana Nausēdas kritiku par parlamenta lēmumu neņemt vērā viņa veto un noteikt atšķirīgas nacionālās sankcijas Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem.

13:48. Portāls pravda.com.ua, atsaucoties uz Ukrainas varas iestāžu pausto, informē, ka pēdējo divu nedēļu laikā vairākās Mairupoles vietās atrasti nogalināti Krievijas karavīri. Šobrīd tiek ziņots par atrastām astoņām mirstigajām atliekām.

12:50. Ja Lietuva nebūs apmierināta ar NATO Viļņas samita deklarāciju par Ukrainas uzņemšanu aliansē, Viļņai ntomēr vajadzētu atturēties no veto tiesību izmantošanas, otrdien atzinusi Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas galvenā ārpolitikas padomniece Asta Skaisgirīte. Uz jautājumu, vai Lietuvas prezidents varētu izmantot veto tiesības, ja NATO galotņu sanāksmes deklarācija samita rīkotājvalstij nebūtu pieņemama, Skaisgirīte uzsvēra, ka aliansei ir jāparāda tās vienotība.

"Veto pozīcijas ieņemšana var izklausīties iespaidīgi, tomēr aliansē pret tādiem veto izturas ļoti slikti, jo visi cenšas panākt vienprātību un visi tiecas uz vienotību, tādēļ arī ļoti svarīgi parādīt vienotību," Lietuvas sabiedriskajai radiostacijai norādīja Nausēdas padomniece. "Tagad visi cenšas panākt pēc iespējas labāku rezultātu gan Ukrainai, gan aliansei kopumā," piebilda Skaisgirīte.

12:06. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis intervijā telekanālam CNN aicinājis ASV prezidentu Džo Baidenu pieņemt lēmumu, lai Ukraina nākamnedēļ NATO samitā Viļņā tiktu uzaicināta iestāties aliansē, pat ja tās dalība būs iespējama tikai pēc tam, kad būs beidzies karš ar Krieviju.

Intervijā Zelenskis sacīja, ka Baidens ir "lēmuma pieņēmējs" par to, vai Ukraina būs NATO dalībvalsts.

"Viņš atbalsta mūsu nākotni NATO," bet uzaicinājums tagad būtu milzīgs stimuls Ukrainas karavīriem, teica Ukrainas prezidents.

11:00. Ukraina iekļāvusi Lielbritānijas pārtikas un sadzīves ķīmijas preču ražotāju "Unilever" valsts veidotajā "Starptautisko kara finansētāju" sarakstā, jo uzņēmums turpinot gūt ienākumus no darbībām Krievijā.

"Valsts Korupcijas novēršanas aģentūra iekļāvusi britu uzņēmumu "Unilever" "Starptautisko kara finansētāju" sarakstā," teikts publiskotajā paziņojumā.

Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā uzņēmuma "klābtūtni Krievijas Federācijā un ievērojamos nodokļu maksājumus, ko tas veic Krievijas valsts budžetam, tādējādi atbalstot agresora ekonomiku un veicinot Krievijas pret Ukrainu sāktā kara turpināšanos," skaidro aģentūra. Tikmēr "Unilever" norāda, ka saglabā savu iepriekš pausto nostāju, kurā uzņēmums pilnībā nosoda karu Ukrainā kā brutālu un bezjēdzīgu Krievijas valsts rīcību.

09:44. Ukrainas armija pie Bahmutas iznīcinājusi trīs krievu daudzlādiņu reaktīvās iekārtas "Grad", otrdien paziņojis Ukrainas Īpašo operāciju spēku (SSO) preses dienests.

08:20. Krievijas triecienos Ukrainas Sumu apgabalam pirmdien nogalināti pieci cilvēki, paziņoja apgabala administrācija. Sumos divi trieciendroni "Shahed" nodarījuši postījumus Ukrainas Drošības dienesta ēkai, divām daudzdzīvokļu mājām un skolai. Nogalināti divi un ievainonti 19 cilvēki.

Šalihinē artilērijas apšaudē nogalināti divi un ievainots viens cilvēks.

07:00. Krievijas iebrukuma rezultātā Ukrainā bojāti vai pilnībā iznīcināti 1582 kultūras infrastruktūras objekti, paziņojusi Ukrainas Kultūras un informācijas politikas ministrija. No šiem objektiem 585 pilnībā iznīcināti.

Bojāti vai pilnībā iznīcināti 755 klubi, 598 bibliotēkas, 84 muzeji un galerijas, 26 teātri un filharmonijas un 119 mākslas izglītības iestādes. Šajā statistikā nav ietverti kultūras mantojuma pieminekļi.

Vislielākie postījumi nodarīti kultūras infrastruktūrai Doneckas, Harkivas, Hersonas, Kijivas, Luhanskas, Mikolajivas un Zaporižjas apgabalos.

00:10 Militārās politikas apskatnieks Oleksandrs Kovaļenko sacīja, ka Ukrainas aizsardzības spēku galvenais mērķis šobrīd ir izspiesties cauri drošības zonai un sasniegt ienaidnieka otro aizsardzības līniju. Viņš uzsvēra, ka piegādes josla ir visblīvāk nosēta ar mīnām.