Ukrainas kara 495. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:17]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 3. jūlijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:17 Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sacīja, ka bezpilota lidaparāta uzbrukuma laikā Sumi pilsētai pirmdien, 2023.gada 3.jūlijā, bez dzīvojamām ēkām krievi trāpīja arī Ukrainas Drošības dienesta ēkai.

Valsts vadītājs vakara videovēstījumā uzsvēra, ka Ukrainai vēl nav pietiekami daudz augstas kvalitātes pretgaisa aizsardzības sistēmu, lai aizsargātu visu tās teritoriju un notriektu visus ienaidnieka mērķus.

22:07 Ukrainas pretuzbrukums pret spēcīgo Krievijas aizsardzību ir ārkārtīgi sarežģīta operācija, un nav pārsteigums, ka tas nenotiek strauji, pirmdien paziņoja a NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs Robs Bauers.

"Pretuzbrukums ir sarežģīts. Cilvēkiem nekad nevajadzētu domāt, ka tā ir viegla pastaiga," žurnālistiem sacīja Bauers. "Ukrainā ir ievērojams skaits krievu. Ir ievērojami aizsardzības šķēršļi."

Bauers uzstāja, ka nav pārsteigums, ka tas nenotiek ātri.

"Mums nevajadzētu komentēt Ukrainu tā, ka viņiem vajadzētu iet ātrāk vai ka tā ir vilšanās, ka viņi neiet ātri. Šāda veida operācija ir ārkārtīgi sarežģīta," sacīja Bauers.

Pēc viņa teiktā, Ukrainas komandieriem ir taisnība, rīkojoties piesardzīgi, meklējot vājās vietas Krievijas līnijās, jo pilnvērtīgos uzbrukumos viņi riskē zaudēt daudz spēku.

21:11 Bahmutas virzienā situācija atkal saasinājusies. Cīņa pieeņemas spēkā.

Pēc aizsardzības ministra vietnieces Annas Maļaras teiktā, šodien ienaidnieks mēģināja virzīties uz priekšu, taču nesekmīgi. Aizsardzības spēki ir guvuši zināmus panākumus.

20:15 Ukrainas militārpersonas šobrīd spēcīgi iedragā Krievijas pozīcijas. Aizstāvi iznīcināja piecus artilērijas punktus, kā arī trāpīja zonās, kur pulcējās Krievijas militārpersonas.

Kā informēja Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs, šajā dienā Krievijas iebrucēji veica kārtējo raķešu un gaisa triecienu Ukrainas teritorijā, izmantojot trīs pretgaisa vadāmās raķetes no pretgaisa aizsardzības sistēmas S-300 un 20 Irānas Šahedu. Uzbruka ar bezpilota lidaparātiem civilās infrastruktūras objektiem Sumi, Doņeckas un Zaporožjes apgabalos. Ukrainas militārpersonām izdevās iznīcināt 14 bezpilota lidaparātus.

Turklāt krievi veica 44 gaisa triecienus un veica aptuveni 50 uzbrukumus no daudzkārtējām raķešu sistēmām mūsu karaspēka un apmetņu pozīcijām. Ģenerālštābs vēlreiz uzsvēra, ka raķešu un gaisa triecienu iespējamība visā Ukrainas teritorijā joprojām ir augsta.

19:32 Krievija, iespējams, gatavo "avāriju" vai pat sprādzienu Kurskas atomelektrostacijas teritorijā, lai teroraktā vainotu Ukrainu. Tā norādījis eksperts Aleksejs Golobutskis.

18:55 Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss, sadarbībā ar Dāniju, paziņoja par kaujas tanku Leopard 1A5 nodošanu Ukrainai tuvākajā laikā.

18:00. Ukrainā bezpilota lidaparātu trieciena rezultātā Sumi pilsētā gājis bojā viens cilvēks un 16 ievainoti, paziņojusi apgabala administrācija. Kopumā Krievijas karaspēks pret Sumi pilsētu raidīja četrus bezpilota lidaparātus. Dronu triecienu rezultātā tika bojāta administratīvā ēka un divas daudzdzīvokļu ēkas.

16:30. Krievija palielina ieroču un karavīru skaitu uz laiku okupētajās teritorijās Zaporižjas apgabalā un Doneckas apgabala dienvidu daļā, paziņojis Melitopoles mērs Ivans Federovs. Pēc Melitopoles mēra teiktā, kamēr Ukrainas armija Zaporižjas frontē iznīcina ienaidnieku, okupanti ieved jaunu tehniku un dzīvos spēkus caur Melitopoli un Mariupoli.

15:36. Mirusi Krievijas raķešu triecienā restorānam Doneckas apgabala Kramatorskā pagājušajā nedēļā ievainotā ukraiņu rakstniece Viktorija Amelina, paziņojusi Ukrainas rakstnieku asociācija PEN. Līdz ar to pagājušajā otrdienā Krievijas raķešu triecienā Kramatorskā bojāgājušo skaits pieaudzis līdz 13, tai skaitā ir trīs bērni.

14:18. Straujākam Ukrainas pretuzbrukumam nepieciešami rietumvalstu lidaparāti un tālās darbības raķetes, taču jebkurā gadījumā turpmākajā karadarbībā jābūt pacietīgiem, aģentūrai LETA atzina Latvijas Zemessardzes štāba virsnieks, majors Jānis Slaidiņš.

12.53. Hāgā pirmdien atklāts starptautiskais birojs, kas veiks izmeklēšanu pret Krieviju saistībā ar tās iebrukumu Ukrainā. Biroja atvēršana ir pirmais solis ceļā uz iespējamo tribunālu, kurā tiktu tiesātas Krievijas amatpersonas par kara sākšanu. Starptautiskajā agresijas nozieguma izmeklēšanas centrā, kas veiks izmeklēšanu un vāks pierādījumus, darbosies prokurori no Kijivas, Eiropas Savienības, ASV un Starptautiskās Krimināltiesas.

12.47. Krievijas karaspēks šodien, 3. jūlijā, veica kārtējo raķešu uzbrukumu Sumu pilsētai. Šobrīd pilsētā izsludināts brīdinājums par raķešu uzbrukumu, un varasiestādes aicina iedzīvotājus nepamest patvertnes, vēsta pravda.co.ua.

11.59. Ukrainas armija aizvadītās nedēļas laikā atbrīvojusi no krievu iebrucējiem 37 kvadrātkilometru lielu teritoriju, paziņojusi Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara.

"Pēdējās nedēļas laikā (..) atbrīvotā teritorija (austrumos) palielinājās par deviņiem kvadrātkilometriem," norādīja Maļara, piebilstot, ka Ukrainas armija dienvidos atbrīvojusi vēl 28 kvadrātkilometrus.

10.55. Krievijas armija 2. jūlija vakarā uzbrukuma laikā Dņepropetrovskas apgabalam ievainoja vienu cilvēku. Ievainojumus guva 86 gadus veca sieviete, vēsta pravda.com.ua.

09.29. Pirmdien no Rīgas uz Ukrainu devās Latvijas ukraiņu konfederācijas "Viche" (Вiче) organizēts humānais konvojs. Tajā atrodami jaunāko modeļu bezpilota lidaparāti, apvidus automašīna un pirmo reizi - krosa motocikli, informē "Viche" pārstāvji.

08.28. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 230 260 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 600 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 4057 tankus, 7899 bruņutransportierus, 4220 lielgabalus, 641 daudzlādiņu reaktīvo iekārtu, 391 zenītartilērijas iekārtu, 315 lidmašīnas, 309 helikopterus, 3573 bezpilota lidaparātus, 1264 spārnotās raķetes, 6834 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 590 specializētās tehnikas vienības.

08.11. Pēdējās diennakts laikā agresorvalsts karavīri veikuši 20 raķešu triecienus pret Čerņihivas apgabalu, vēsta portāls pravda.com.ua.

07.07. Ukrainas armija pamazām virzās uz priekšu Berdjanskas un Melitopoles virzienos, kamēr valsts austrumos vairākos virzienos uzbrūk krievi, svētdienas vakarā paziņojusi Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara.

"Ar smagām kaujām, taču pamazām Berdjanskas un Melitopoles virzienā virzāmies uz priekšu," savā lietotnes "Telegram" kanālā raksta Maļara.

00.10. "Ar smagām cīņām virzāmies uz priekšu Berdjanskas un Melitopoles virzienos," portālā pravda.com.ua. ziņo Ukraiņas aizstāvji.