Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Analizējot Putina zīmējumus, psihologs tajos saskata norādes uz psihiskām problēmām

© Scanpix/AFP

Krievijas prezidents Vladimirs Putins Stratēģisko iniciatīvu aģentūras izstādē izveidoja nelielu zīmējumu uz skārienpaneļa, un to analizēja psiholoģe un psihoterapeite Olga Golubitskaja, raksta unian.net.

Psiholoģe skaidroja, ka psihodiagnostikas pasaulē izmanto ilustrētus testus psihoemocionālā stāvokļa noteikšanai. Šo metodi parasti izmanto bērniem, bet to var izmantot arī pieaugušajiem.

Viņa norādīja, ka par Putina zīmējumu var sniegt tikai aptuvenu skaidrojumu. "Ja paskatāmies, kā viņš gleznojis, viņš vispār sāka zīmēt ļoti dīvaini. Viņš sāka zīmēt izplūdušas robežas pa labi un pa kreisi... Ir skaidrs, ka viņš nezināja, ko grib uzzīmēt," sacīja Golubitskaja.

Pēc viņas teiktā, bieži projektīvās tehnikās zīmējumi labajā un kreisajā pusē runā par to, kas notika ar cilvēku pagātnē un nākotnē.

Tāpēc, iespējams, pagātne un nākotne ir izplūdušas un nav konkrētu robežu. Tad viņš tās apvieno ar vertikālām līnijām - kā atbalsta meklējumiem, iegūstot ģeometrisku figūru, un sāk zīmēt cilvēka seju.

Psiholoģe piebilda, ka tā ir ļoti neraksturīga pieeja sejas zīmēšanai.

Golubitskaja atzīmēja, ka kopumā ir jautājumi par Putina garīgo veselību, par ko jau runāts daudz un ilgi. "Bērnu netipiska uzvedība zīmēšanas testos tiek uzskatīta par marķieri, ka jāveic papildu diagnostika, jo rodas jautājumi par bērna domāšanu. To pašu varam teikt arī par pieaugušo," viņa norādīja.

Atbildot uz jautājumu, cik lielā mērā šis zīmējums norāda uz kaut kādu psiholoģisku problēmu, Golubitskaja atzina, ka, ja šādu zīmējumu būtu zīmējis bērns, viņa būtu pārliecināta, ka ir jāveic papildu testi, lai noskaidrotu bērna psihoemocionālo stāvokli, jo šis ir netipisks sejas zīmēšanas algoritms.

"Man būtu jautājumi par bērna garīgo veselību, viņa attīstības līmeni, viņa adekvātumu un uztveri," sacīja eksperte.

Psiholoģe arī norāda, ka veids, kā Putins zīmēja acis, norāda uz to, kā viņš skatās uz cilvēkiem, savukārt ausis, kas uzzīmētas pašas pēdējās, vēsta par to, ka “klausīsies viņš pašās beigās”. Interesanti, ka mati attēloti, sacēlušies stāvus - tas varot norādīt uz agresiju.