Ukrainas kara 492. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:14]

© Kaspars Krafts/F64

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 30. jūnijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:14. Krievija slēgusi iebraukšanu kravas kravas automašīnām no Polijas, vēsta pravda.com.ua.

21:30. Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis sacīja, ka viņa valsts vēlētos pievienoties NATO valstu kodolapmaiņas programmai, ņemot vērā Krievijas Federācijas nodomus izvietot Baltkrievijas teritorijā taktiskos kodolieročus, vēsta "Polsat News".

19:32. Eiropas Savienība (ES) varētu iegūt trīs miljardus eiro gadā Ukrainas atjaunošanai, uzliekot nodokli procentiem, ko gūst blokā iesaldētie Krievijas centrālās bankas aktīvi, piektdien pēc Eiropas Savienības līderu samita Briselē paziņojis Beļģijas premjerministrs Aleksandrs de Kro.

18:09. Krievijas Federālais drošības dienests (FSB) saņēmis uzdevumu likvidēt algotņu grupējuma "Vagner" līderi Jevgeņiju Prigožinu, paziņojis Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes vadītājs Kirilo Budanovs.

17:00. Kazahstānas amatpersonas brīdinājušas par centieniem tiešsaistē savervēt Kazahstānas pilsoņus, lai tie kopā ar Krievijas spēkiem karotu Ukrainā. Brīdinājums izskanējis pēc vietējo mediju ziņotā, ka Ukrainā ir nogalināti Kazahstānas pilsoņi.

16:16. Krievijas grupējuma "Vagner" algotņi varētu uzdoties par nelegālajiem migrantiem no Baltkrievijas un Rietumiem ir jābūt tam gataviem, paziņoja Lietuvas prezidents Gitans Nausēds.

15:11. Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieks ģenerālis Valērijs Zalužnijs intervijā laikrakstam "Washington Post" sacīja, ka par katru ukraiņu zemes deokupēto metru karavīri maksā ar asinīm, tāpēc viņu tracina komentāri, ka pretuzbrukums nenotiek tik ātri, kā cerēts. "Mums ir vajadzīgs vairāk munīcijas. Karaspēkam ir jāsaņem vismaz tikpat šāviņu, cik ienaidniekam, bet dažkārt pretinieka pārsvars ir desmit reizes," intervijā sacīja virspavēlnieks. "Daži tanki "Leopard" ir iznīcināti. Mēs saņēmām tos nevis tāpēc, lai brauktu ar tiem parādēs vai lai ar tiem fotografētos politiķi un slavenības. Tie šeit ieradās uz karu. "Leopard" kaujas laukā nav leopards, bet mērķis," viņš skaidroja.

13:35. Ukrainas dienvidos notiek frontes iztaisnošana, lai nostiprinātos nepieciešamajās robežās, pavēstīja Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara. "Austrumos mēs pārliecinoši virzāmies flangos ap Bahmutu. Pašā pilsētā mēs vēl neesam iegājuši. Šobrīd mēs kontrolējam pilsētas dienvidrietumu nomales," skaidroja viceministre. "Bet pamata kaujas ir ap to. Tur notiek uzbrukums vairākos virzienos. Tā ir došanās uz priekšu visos virzienos, kuros mēs darbojamies. Tajā pat laikā ienaidnieks tur savilcis lielus spēkus," norādīja Maļara.

12:20. Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks piektdien ieradies iepriekš neizziņotā darba vizītē Ukrainā. Ceļu uz Kijivu Anušausks sāka ceturtdien, apstiprināja Lietuvas Aizsardzības ministrijā.

Anušauskam paredzēta tikšanās ar Ukrainas aizsardzības ministru Oleksiju Rezņikovu, lai runātu par drošības situāciju un Kijivas pretuzbrukuma virzību, kā arī nepieciešamību sniegt steidzamu palīdzību Ukrainai, Lietuvas plānoto militāro atbalstu Ukrainas Bruņotajiem spēkiem un pēc divām nedēļām Viļņā gaidāmo NATO samitu. Lietuvas prezidents Gitans Nausēda trešdien ieradās iepriekš neizziņotā vizītē Kijivā. Nausēda paziņoja, ka Lietuva Ukrainas vajadzībām iegādājusies divas pretgaisa aizsardzības sistēmas NASAMS palaišanas iekārtas.

11:18. Krievijas okupētajā Ukrainas Zaporižjas apgabala daļā Berdjanskā piektdienas rītā bija dzirdami vairāki sprādzieni, pavēstīja Berdjanskas likumīgā pilsētas kara administrācija.

"Berdjanskā nodārdēja 11 sprādzieni. Lidostas rajonā deg un detonējas. Šajā virzienā devās ātrās palīdzības mašīnas," teikts administrācijas paziņojumā. "Gaidām oficiālu informāciju no ģenerālštāba."

Krievu okupantu kolaborants Vladimirs Rogovs savukārt apgalvoja, ka piektdienas rītā Ukrainas armija esot veikusi apšaudi ar raķetēm "Storm Shadow", bet Krievijas pretgaisa aizsardzības spēki triecienu esot atvairījuši, raķetēm vēl tuvojoties pilsētai. Berdjanskā dzirdamie sprādzieni esot pretgaisa aizsardzības sistēmu darbs, Rogova versiju citē ukraiņu medijs "Ukrainska pravda".

10:20. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 228 340 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 560 iebrucēji.

09:26. Naktī uz piektdienu Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki valsts dienvidos notriekuši desmit no 13 Krievijas raidītajiem trieciendroniem "Shahed-136/131", platformā "Telegram" pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki.

"Veica triecienu no Azovas jūras austrumu piekrastes (Primorskoahtarskas) ar 13 Irānā ražotiem droniem kamikadzēm "Shahed-136/131" un četrām vadāmajām zenītraķetēm no kompleksa S-300. Iznīcināti desmit no 13 trieciendroniem," teikts paziņojumā.

Turklāt, kā tiek norādīts, krievi uzbrukuši militārās infrastruktūras objektiem Zaporižjas apgabalā.

08:25. ASV republikāņu prezidenta amata kandidāts bijušais viceprezidents Maiks Penss ceturtdien ieradies iepriekš neizziņotā vizītē Kijivā un tur ticies ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski. Penss Kijivas apgabalā apmeklēja no krievu iebrucējiem atbrīvotās Moščunu, Buču un Irpiņu.

"Kā man sacīja prezidents Zelenskis un viņa komanda, Ukrainas karavīri pārliecinoši virzās uz priekšu, un es viņam apliecināju, ka mēs no savas puses darīsim visu iespējamo, lai ukraiņu karavīriem nodrošinātu nepieciešamo atbalstu, līdz viņi nebūs atvairījuši Krievijas iebrukumu un atjaunojuši savas valsts suverenitāti," sacīja Penss.

"Man ir pilna pārliecība, ka pienāks diena, kad Ukrainas suverenitāte būs atjaunota. Viņu teritoriālā vienotība būs atjaunota. Es ticu, ka ne tikai Ukrainas tautas interesēs, bet arī ASV nacionālajās interesēs un visas brīvās pasaules interesēs ir, ka Ukrainas karavīri gūst uzvaru," norādīja bijušais viceprezidents.

07:00. Prezidents Volodimirs Zelenskis personīgi ieradīsies uz Ziemeļatlantijas alianses samitu Viļņā tikai tad, ja samitam būs gaidāms Ukrainai pieņemams iznākums, aģentūrai "Reuters" paziņojis Ukrainas prezidenta biroja vadītāja vietnieks un Zelenska diplomātiskais padomnieks Ihors Žovkva.

Jautāts, kādi ir minimālie nosacījumi Zelenska klātbūtnei NATO samitā, Žovkva atsaucās uz viņa runu parlamentā, kurā Ukrainas valsts galva runāja par drosmes nozīmi mūsdienu pasaulē. "Prezidents nebrauks (..) uz samitu, ja līderi būs noskaņoti izrādīt vai izrādīs drosmes trūkumu, kamēr Ukraina ar visu savu drosmi, gribu un spēku, un augstu cīņas sparu cīnās pret Krievijas agresiju," viņš sacīja.

Žovkva piebilda, ka Ukrainas prezidentam "nav jēgas un laika braukt" uz samitu Viļņā, ja "nebūs nekāda rezultāta". Pēc Zelenska padomnieka teiktā, Ukraina tagad ir tuvāk iestāšanās uzaicinājuma saņemšanai nekā pirms pusgada.

00:10. Ukraina saņēmusi gandrīz 890 miljonus ASV dolāru, kas paredzēti izmantot kara atbalstam, ziņo pravda.com.ua.

Svarīgākais