"Prigožina spēki ir īpaši bīstami." Lietuva pastiprināti uzraudzīs robežu ar Baltkrieviju

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko režīms būs atbildīgs par jebkādu algotņu grupējuma "Vagner" darbību Baltkrievijā, kas vērsta uz saspīlējuma vairošanu reģionā, paziņoja Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas nacionālās drošības padomnieks Ķēstutis Budris.

Viņš uzsvēra, ka "Vagner" algotņi Baltkrievijā vēl nav aktivizējušies, tomēr, "ja tas notiks, mēs noteikti būsim gatavi".

Intervijā radiostacijai "Žiniu radijas" Budris sacīja, ka jebkāda "Vagner" aktivitāte tiks tieši saistīta ar Baltkrievijas režīmu neatkarīgi no tā vai algotņi tiks kontrolēti un vai kāds par to būs informēts, jo tas ir "sniedzis vai sniegs patvērumu tādiem noziedzīgiem un kara noziegumus pastrādājušiem elementiem".

"Vagner" vadītāja Jevgeņija Prigožina, kura organizētā dumpja dalībnieki sestdien devās uz Maskavu, pārcelšanās uz Baltkrieviju liks Lietuvai pievērst vairāk uzmanības robežai un Baltkrievijā notiekošajam, pauda Budris, piebilstot, ka Lietuvas iecietība "būs nulle".

Nausēdas padomnieks atgādināja, ka Prigožina spēki ir īpaši bīstami, jo viņi spēj darboties "pelēkajā zonā" ar sabotāžas un iefiltrēšanās operācijām, ko, kā tiek ziņots, vagnerieši ir darījuši Āfrikā, Sīrijā un ASV.

"Skaidrs, ka tāds nekontrolēts elements ir riska faktors un mums būs patiešām jāpielāgojas, jo Lukašenko režīms nespēs kontrolēt, kas notiek viņa durvju priekšā," klāstīja Budris.

Kā skaidroja Lietuvas prezidenta padomnieks, algotņi sniedz iespēju "noliegt valsts iesaisti" hibrīdkarā un nekontrolēti bez jebkādiem noteikumiem, tādējādi, piemēram, ja viņi tiek pamanīti citas valsts teritorijā, atbildes reakcijai jābūt citādākai nekā bruņota iebrukuma gadījumā.

Jau vēstīts, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdienas vakarā īsā paziņojumā pateicās Lukašenko par viņa pūliņiem situācijas mierīgā atrisināšanā, bet apgalvoja, ka izšķirošā loma bijusi sabiedrības vienotībai.

Putins pateicās "Vagner" komandieriem un kaujiniekiem, kuri izvairījušies no asinsizliešanas, un solīja, ka viņi varēs parakstīt līgumus ar Aizsardzības ministriju vai doties uz Baltkrieviju. Putins arī apgalvoja, ka lielais vairākums vagneriešu ir Krievijas patrioti.

Svarīgākais