Ļogās arī Kadafī režīms Lībijā

© Scanpix

Protesti pret 41 gadu valdījušo Lībijas līderi Muamaru Kadafī, kas pirms nedēļas aizsākās Bengazi pilsētā, tagad sasnieguši arī galvaspilsētu Tripoli. Vakar tur notikušas asiņainas sadursmes starp protestētājiem un M. Kadafī uzticamajiem drošības spēkiem un armijas daļām.

Lībijas līdera dēls Seifs al Islams Kadafī, kurš, spriežot pēc visa, pašlaik pārņēmis valsts vadītāja funkcijas, naktī uz pirmdienu uzstājās valsts televīzijā ar runu, kurā piedāvāja opozīcijai dialogu, bet vienlaikus brīdināja par pilsoņu kara briesmām un apgalvoja, ka viņa tēvs negatavojas atkāpties no amata.

Al Jazeera vēsta, ka naktī uz pirmdienu un vakar dienas pirmajā pusē Tripolē ik pa laikam bijuši dzirdami šāvieni, no daudzām vietām pilsētā ceļas dūmi, jo aizdedzinātas gan valdības ēkas, gan policijas iecirkņi. Pēc Tripoles slimnīcu ziņām, pēdējās diennakts laikā Tripolē nogalināts vismaz 61 cilvēks, līdz ar to kopējais Lībijas nemieru upuru skaits sāk tuvoties 300 cilvēkiem.

Opozīcijai esot izdevies ieņemt Tripoles centrā esošo Zaļo laukumu, tās demonstranti iebrukuši arī vairākās valstij daļēji piederošās satelīttelevīziju kompāniju ēkās. Lībijas valsts televīzija vakar gan turpināja darbu, turklāt neko neziņoja par protesta akcijām, bet uzsvaru lika uz M. Kadafī piekritēju mītiņiem. Jau kopš pagājušās nedēļas nogales Lībijā bloķēta pieeja internetam, neregulāri darbojas mobilie sakari, bet no fiksētajām sakaru līnijām nav iespējams veikt zvanus uz ārzemēm, ziņo Reuters. Al Jazeera rīcībā esošā informācija liecina, ka vakar Tripolē bija slēgtas bankas, veikali, skolas un valsts iestādes, ielās sirojot marodieri – opozīcija apgalvo, ka vairāku banku laupīšanā piedalījušies M. Kadafī drošības spēku kaujinieki. AFP ziņo, ka Eiropas Savienības dalībvalstis apsver iespēju organizēt savu pilsoņu evakuāciju no Lībijas, vakar tā rīkoties jau sākusi Turcija. Jau trīs Lībijas diplomāti – vēstnieki Indijā un Ķīnā, kā arī pastāvīgais pārstāvis Arābu līgā – paziņojuši, ka noliek savas pilnvaras un pāriet režīma pretinieku pusē.

Kaut gan televīzijas kanāls Al Arabiya izplatījis ziņas, ka 68 gadus vecais M. Kadafī jau pametis valsti, kuru pārņēmuši nemieri, Lībijas līdera dēls to noliedzis. «Muamars Kadafī, mūsu līderis, vada cīņu no Tripoles, un mēs esam kopā ar viņu. Ar viņu ir bruņotie spēki, desmitiem tūkstošu vīru steidzas uz šejieni. Mēs cīnīsimies līdz pēdējam vīram, pēdējai sievai, pēdējai lodei,» savā 40 minūšu ilgajā un samērā juceklīgajā runā sacījis S. Kadafī.

Viņam gan nācies atzīt, ka Bengazi pilsēta valsts austrumos jau nokļuvusi protestētāju kontrolē. «Civilisti pa ielām braukā ar tankiem,» sacījis Lībijas līdera dēls, apstiprinot informāciju, ka nemiernieku rokās nonācis ievērojams daudzums ieroču no policijas iecirkņiem un ieņemtajām armijas bāzēm. AP rīcībā esošā informācija liecina, ka vairākas armijas apakšvienības pārgājušas opozīcijas demonstrantu pusē un vērsušas ieročus pret M. Kadafī lojālajiem valsts drošības spēkiem. Demonstranti Bengazi centrālajā laukumā nicinājumu pret valdošo režīmu pauduši, S. Kadafī runas laikā pret televīzijas ekrāniem pavēršot apavu zoles. Savukārt pie pilsētas tiesas nama vairāki opozicionāri no masta norāvuši Lībijas valsts karogu, to aizstājot ar 1969. gadā gāztās monarhijas karogu.

S. Kadafī uzsvēris, ka Lībija atšķirībā no Ēģiptes vai Tunisijas esot valsts, kurā dzīvo dažādas ciltis, un brīdinājis, ka stabilas centrālās varas zaudēšana var beigties ar pilsoņu karu starp šīm ciltīm. Vairāku cilšu vadoņi jau pavēstījuši, ka «vairs neuzskata Kadafī par savu beduīnu brāli», un pieprasījuš viņam atkāpties. Ietekmīgais cilts vadonis Šaihs Farahs al Zuajs, kura cilts kontrolē ar naftu bagātus rajonus netālu no Bengazi pilsētas, izvirzījis varas iestādēm ultimātu, paziņojot, ka pēc 24 stundām, ja M. Kadafī neatkāpsies, sāks bloķēt naftas eksportu.

Svarīgākais