Ukrainas kara 489. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:30]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 27. jūnijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:30. Ukrainas Doneckas apgabala kara administrācijas vadītājs Pavlo Kiriļenko iepriekš ziņoja, ka "divas raķetes tika izšautas pret Kramatorsku (..), pret ēdināšanas iestādi pilsētas centrā, kur atradās liels skaits civiliedzīvotāju".

AFP žurnālists notikuma vietā novēroja policiju, ātrās palīdzības mašīnas, karavīrus un pilsētas mēru pie restorāna "Ria Pizza", kur bija sapulcējies cilvēku pūlis. Viens no pavāriem, 32 gadus vecais Ruslans, sacīja, ka trieciena brīdī restorānā atradās diezgan daudz cilvēku, piebilstot, ka viņam paveicies.

Kramatorska, kurā pirms kara dzīvoja aptuveni 150 000 cilvēku, atrodas aptuveni 30 kilometru attālumā no frontes līnijas.

21:21. Krievijas raķetes otrdien trāpījušas restorānam Kramatorskas centrā, paziņojis Ukrainas Doneckas apgabala kara administrācijas vadītājs Pavlo Kiriļenko.

20:36. Ieslodzītais Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs otrdien paziņojis, ka lielākais drauds Krievijai ir prezidenta Vladimira Putina režīms.

Šie ir Navaļnija pirmie komentāri kopš algotņu grupējuma "Vagner" dumpja mēģinājuma Krievijā.

"Krievijai nav lielāku draudu par Putina režīmu. Putina režīms ir tik bīstams valstij, ka pat tā nenovēršamā bojāeja radīs pilsoņkara draudus," sociālajos medijos pavēstīja Navaļnijs. "Fakts, ka Putina sāktais karš var iznīcināt un sašķelt Krieviju, vairs nav dramatisks paziņojums," piebilda Navaļnijs.

19:17. Krievija karā Ukrainā bez tiesas sprieduma izpildījusi nāvessodu 77 civiliedzīvotājiem, kas tika patvaļīgi aizturēti, teikts otrdien publiskotajā ANO ziņojumā.

Kopš Krievijas iebrukuma sākuma pagājušā gada februārī Novērošanas misija cilvēktiesību jautājumos Ukrainā ir dokumentējusi 864 atsevišķus Krievijas īstenotus patvaļīgas aizturēšanas gadījumus, no kuriem daudzi bija arī piespiedu pazušanas gadījumi.

"Mēs dokumentējām 77 civiliedzīvotāju tūlītēju nāvessodu izpildi pēc tam, kad viņus patvaļīgi aizturēja Krievijas Federācija," preses konferencē Ženēvā paziņoja ANO Novērošanas misijas cilvēktiesību jautājumos Ukrainā vadītāja Matilda Bognere. Tie bija 72 vīrieši un piecas sievietes, bet vēl divi aizturētie vīrieši nomira spīdzināšanas, necilvēcīgu ieslodzījuma apstākļu un medicīniskās aprūpes nepieejamības rezultātā.

18:06. Ukraina seko līdzi situācijai Baltkrievijā un pagaidām nav pierādījumu par lauka nometņu veidošanu "Vagner" kaujiniekiem, paziņojis Ukrainas robežsardzes preses sekretārs Andrijs Demčenko.

17:28. Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko apstiprinājis, ka krievu algotņu grupējuma "Vagner" vadītājs Jevgeņijs Prigožins otrdien ieradies Baltkrievijā. Lukašenko piebilda, ka Baltkrievija ir gatava palīdzēt vagneriešiem, kā jau solījusi, bet par viņu pašu līdzekļiem

17:05. Romas Katoļu baznīcas pāvesta Franciska miera sūtnis Ukrainā trešdien un ceturtdien apmeklēs Maskavu, paziņojis Vatikāns. Tā būs pirmā augsta ranga Vatikāna amatpersonas vizīte Maskavā kopš 2022.gada februāra, kad Krievija iebruka Ukrainā. Sūtni itāļu kardinālu Mateo Dzupi pavadīs Vatikāna Valsts sekretariāta amatpersona, paziņoja Vatikāns

16:37. Ukraina jau atkarojusi vairāk teritorijas nekā ziemā sagrābusi Krievijas Federācija, norāda Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas vadītājs.

16:00. Pašpasludinātais Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko cer, ka "Wagner" komandieri dalīsies pieredzē un palīdzēs Baltkrievijas Republikas bruņotajiem spēkiem pilnveidot savas prasmes, vēsta pravda.com.ua.

14:48. Sabiedrotie lūdza Ukrainu "Wagner" dumpja laikā neuzbrukt Krievijai, vēsta CNN.

12.57. Latvijas valdība šodien nolēma pagarināt noteikto ierobežojumu termiņu Krievijas pilsoņu ieceļošanai Latvijā līdz nākamā gada 4.martam.

Ņemot vērā 2022.gada 24.februārī Krievijas militāro iebrukumu Ukrainā, strauji auga Krievijas pilsoņu, kuri pa sauszemes robežu vēlējās ieceļot Eiropas Savienībā (ES), skaits. ES Padomes ārlietu ministru neformālajā sanāksmē Prāgā 2022.gada 30.augustā un 31.augustā tika panākta vienošanās, ka, ņemot vērā sarežģīto ietekmi uz robežvalstīm, dalībvalstis nacionālā līmenī var veikt pasākumus, lai ierobežotu ieceļošanu ES.

12.28. Krievijas okupētās Krimas austrumos nodarīti bojājumi dzelzceļam, otrdien pavēstīja okupantu administrācijas vadītājs Sergejs Aksjonovs. "Kirova rajonā nodarīti bojājumi dzelzceļam. Cietušo nav, uz vietas strādā dienesti. Remontdarbi orientējoši ilgs četras astoņas stundas," platformā "Telegram" pavēstīja Aksjonovs.

11.18. Ukrainas bruņotie spēki neseno operāciju gaitā pirmo reizi valsts austrumos atguvuši apvidu, kas bija okupēts kopš 2014.gada, otrdien apstiprināja Lielbritānijas militārais izlūkdienests. Ukrainas desantniekiem izdevies nedaudz pavirzīties uz priekšu uz austrumiem no Krasnohorivkas netālu no Doneckas, norāda britu izlūki. Šis ciemats atrodas uz vecās kontroles līnijas.

10.37. Biznesa reaktīvā lidmašīna "Embraer 600" ar borta numuru RA-02795, ko, kā tiek apgalvots, izmanto Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" vadītājs Jevgeņijs Prigožins, otrdien plkst.7.40 nosēdusies Mačuļišču militārajā lidlaukā pie Minskas, vēsta projekts "Belaruski Hajun", kas veic militāro aktivitāšu monitoringu Baltkrievijas teritorijā.

09.56. Ukrainas Rietumu sabiedrotie ieteikuši Kijivai Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" dumpja laikā neuzbrukt Krievijas teritorijai, vēsta ASV telekanāls CNN, atsaucoties uz Rietumu avotu. Rietumu pārstāvji ar Ukrainas amatpersonām sazinājušies vairākos līmeņos, brīdinot, ka nevajadzētu izmantot haosu Krievijā triecienu veikšanai.

09.12. Lielbritānijas parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Alisija Kērnsa, intervijā raidsabiedrības BBC radio izsakoties par Krievijā nule notikušo algotņu grupējuma "Vagner" dumpi, brīdināja, ka tas ir tikai sākums. "Mums visiem par neizdevušos dumpi Krievijā jābūt ārkārtīgi satrauktiem," viņa piebilda.

08.44. Dānijas alus ražošanas koncerns "Carlsberg" parakstījis līgumu par biznesa pārdošanu Krievijā, teikts uzņēmuma publiskotajā paziņojumā. Koncerns skaidro, ka šis ir nākamais solis pēc pērn pieņemtā lēmuma par darbības apturēšanu Krievijas tirgū, kas paredzēja, ka Krievijas tirgus vairs netiek iekļauts koncerna ieņēmumos un pamatdarbības peļņā.

"Carlsberg" pērn marta izskaņā paziņoja, ka pilnībā pārtrauc darbību Krievijā, ņemot vērā valsts izvērsto pilna apmēra karu Ukrainā.

08.07. Krievijas prezidents Vladimirs Putins ar savu paziņojumu par dumpi cenšas noturēt vagneriešus, lai viņus arī turpmāk izmantotu karā, bet tiem, kas nepievienosies Aizsardzības ministrijas spēkiem un aizbrauks uz Baltkrieviju, lai tur pievienotos grupējuma līderim Jevgēņijam Prigožinam, nepiedos, uzskata ASV Kara studiju institūta eksperti.

07.15. ASV piešķirs Ukrainai militāro palīdzību vēl 500 miljonu dolāru apjomā, un šajā palīdzības paketē būs arī vairāk nekā 50 smagās bruņutehnikas vienību un pretgaisa aizsardzības sistēmu raķetes, vēsta ziņu aģentūra "Associated Press" un raidsabiedrība "Amerikas Balss", atsaucoties uz saviem avotiem.

05.39. Blokādes laikā Krievijas karaspēks iznīcināja pusi no Mariupoles ēkām, bet vēl vairāk nekā 300 mājas nojauktas okupācijas laikā, platformā "Telegram" vēsta Mariupoles pilsētas padome. Tā piebilst, ka nesen okupanti nojaukuši divas mājas Metalurgu prospektā.

03.04. Eiropas Savienības militārās palīdzības misijas ietvaros jau apmācīti 24 000 Ukrainas karavīru, pirmdien paziņoja ES ārējās un drošības politikas augstais pārstāvis Žuzeps Borels. Misijas uzdevums ir apmācību centros, kas atrodas ES dalībvalstīs, apmācīt līdz 30 000 Ukrainas karavīru.

02.27. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien apmeklējis fronti Doneckas un Zaporižjas apgabalos. "Mūsu karavīri, mūsu priekšējās pozīcijas, aktīvās rīcības virzieni frontē," teica Ukrainas prezidents. Viņš piebilda, ka "šodien visos virzienos mūsu karavīri virzījās uz priekšu, un tā ir laimīga diena". Frontes apmeklējuma laikā Zelenskis pasniedza karavīriem valsts apbalvojumus.

01.20. Ir pāragri izdarīt galīgos secinājumus par algotņu grupējuma "Vagner" dumpja ietekmi, pirmdien paziņoja ASV prezidents Džo Baidens. "Mēs turpināsim izvērtēt nedēļas nogales notikumu sekas un ietekmi uz Krieviju un Ukrainu," Baltajā namā sacīja Baidens.

00.10. Polija nodos Ukrainai tūkstošiem automātisko ieroču un miljoniem munīcijas, vēsta pravda.com.ua.