Stoltenbergs: NATO nākamnedēļ Briselē rīkos sarunas par Zviedrijas uzņemšanu aliansē

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Nākamnedēļ Briselē NATO organizēs sarunas par Zviedrijas uzņemšanu aliansē, ko pašlaik kavē Turcija, pirmdien vizītes Viļņā laikā paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Žurnālistiem Viļņā, kur 11.-12.jūlijā NATO valstu līderi pulcēsies uz samitu, Stoltenbergs teica, ka ir runājis ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu un panācis vienošanos "pirms samita sarīkot augsta līmeņa sanāksmi Briselē".

"Šajā sanāksmē piedalīsies ārlietu ministri, izlūkošanas dienestu vadītāji un nacionālās drošības padomnieki," viņš informēja, piebilstot, ka sanāksmes mērķis ir "panākt progresu Zviedrijas iestāšanās NATO pabeigšanai".

Pērn jūnija beigās NATO oficiāli uzaicināja Somiju un Zviedriju kļūt par dalībvalstīm, sākot uzņemšanas ratifikācijas procesu visās 30 valstīs. Tomēr Turcija un Ungārija bremzēja procesu.

Pēc ilgām sarunām Turcija, kurai ir NATO otra lielākā armija, paziņoja, ka ir gatava ratificēt abu valstu uzņemšanu, tomēr izvirzīja vairākus noteikumus "cīņai pret terorismu". Arī Ungārija pauda iebildumus.

Somijai izdevās vienoties ar Ankaru un Budapeštu, un 4.aprīlī tā oficiāli kļuva par NATO 31.dalībvalsti.

Tikmēr Zviedrijas iestāšanās NATO process joprojām ir iesaldēts. Martā Ungārija pieprasīja Zviedrijai izbeigt tās kritizēšanu. Uz to Zviedrija atbildēja, ka Stokholmas pozīcija Ungārijas jautājumā neatšķiras no Somijas pozīcijas, kuras iesniegums par uzņemšanu tika apstiprināts, un valsts nekādas garantijas nesniegs. Ungārija ir solījusi, ka balsojums par Zviedrijas uzņemšanas NATO ratifikāciju notiks pirms NATO samita.

Reaģējot uz Turcijas prasībām, Zviedrija pieņēma jaunu likumu cīņai pret terorismu, Tas spēkā stājās 1.jūnijā. Pēc tam Turcija solījusi izvērtēt Zviedrijas progresu nosacījumu izpildē.

Rietumvalstis bija cerējušas, ka Erdogans mīkstinās savu pozīciju Zviedrijas jautājumā pēc prezidenta vēlēšanām, kurās otrajā kārtā tomēr izcīnīja uzvaru, tomēr jūnija vidū Erdogans paziņoja, ka Turcija atsakās pakļauties pieaugošajam starptautiskajam spiedienam pirms jūlija vidū gaidāmā NATO samita Viļņā beidzot ratificēt Zviedrijas uzņemšanu aliansē.

Valsts uzņemšanai NATO ir nepieciešams visu alianses dalībvalstu apstiprinājums.

Svarīgākais