Ukraiņu politologs: Ja krievu valodu karā var izmantot kā ieroci un izlūkošanas rīku, tad kāpēc gan ne?

© Ekrānšāviņš

Par Krievijas agresiju Ukrainā, tās necilvēcīgo aizsegu, Ukrainas spēku, varoņiem, nācijas saliedētību un arī par bieži sabiedrībā dzirdamo diskusiju – runāt vai nerunāt krievu valodā!? TV24 iknedēļas raidījumā “Kārtības rullis” Armanda Pučes intervija ar LU asociēto viesprofesoru, Mariupoles Valsts universitātes asociēto profesoru, ukraiņu politologu Sergiju Pakhomenko.

“Ziniet, es neatbalstu tādu tendenci, kas tagad ir Ukrainas sabiedrībā - atteikties vispār no krievu valodas, to stigmatizēt. Ja tu runā krievu valodā, tad neesi patriots,” raidījuma vadītāja Armanda Pučes pārdomām, ka šis karš ir nevis angļu, bet gan krievu valodā, piekrita ukraiņu politologs Sergijs Pakhomenko. “Tā nevajag. Karā visi līdzekļi labi. Un, ja krievu valodu karā var izmantot kā ieroci un izlūkošanas rīku, tad kāpēc gan ne? Piedod, bet kādā valodā mēs ar tevi tagad sazinātos? Angļu valodā es tik precīzi nevarētu izteikties.”

Pakhomenko arī uzsver Latvijas sabiedrības krievu valodas prasmes. “Latvijā, Igaunijā saprot krievu valodu... Piemēram, tāds spīkers kā Aleksejs Arestovičs, lai arī kā pret viņu neattiektos, bija tas cilvēks, kurš radīja rezonansi Latvijas sabiedrībā, nododot ukraiņu vēstījumu krievu valodā. Un, jā, es tev pilnībā piekrītu - karā ir jāizmanto visi līdzekļi.”

Pasaulē

Polijā nevalstiskā organizācija iesūdzējusi tiesā prezidentu Andžeju Dudu saistībā ar izteikumiem par pretrunīgus vērtējumus izsaukušo filmu "Zaļā robeža", kurā apskatīta situācija uz Polijas-Baltkrievijas robežas, kur Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko izvērsis hibrīdkara operāciju, cenšoties Eiropas Savienībā (ES) iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu.