Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

"Situācija vēl nekad nav bijusi tik nopietna". Brīdina par iespējamu teroristu uzbrukumam Zaporižjas AES

© Scanpix/Reuters

Avāriju Zaporižjas AES var izraisīt sprieguma pieaugums stacijas elektroapgādes līnijās, raksta unian.net.

Krievija ir pabeigusi sagatavošanās darbus uzbrukumam, iebrucēji ir izvietojuši aprīkojumu ar sprāgstvielām, ziņo Ukrainas izlūkdienesti.

Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas dienesta vadītājs Kirils Budanovs intervijā britu medijiem atzīmēja, ka kodolreaktori bez dzesēšanas var izkust 10 stundu līdz 14 dienu laikā,

Avāriju Zaporižjas AES varētu izraisīt arī sprieguma pieaugums stacijas elektroapgādes līnijās. “ZAES terorakta plāns ir pilnībā izstrādāts un apstiprināts. Viņi var izmantot tehniskos līdzekļus, lai paātrinātu katastrofu,” sacīja Budanovs.

Viņš arī atgādināja par Krievijas karaspēka veikto ZNPP dzesēšanas dīķa rakšanu, kā arī ziņoja, ka iebrucēji jau ir izvietojuši ar sprāgstvielām pildītu aprīkojumu. “Situācija nekad nav bijusi tik nopietna kā tagad,” Budanovs uzsvēra.

Krievija var veikt teroraktu, ja tā tiks sakauta Dņepras kreisajā krastā - kodolkatastrofas zonas izveidi tā uzskata par drošības līdzekli Ukrainas bruņoto spēku tālākai virzībai, skaidroja Budanovs.

Tajā pašā laikā, pēc viņa teiktā, pastāv risks, ka Krievijas Federācija kā “profilaktisku pasākumu” var veikt uzbrukumu ZAES ar radiācijas noplūdi, lai apturētu Ukrainas Bruņoto spēku pretuzbrukumu un lai iesaldētu frontes līniju tādā formā, kādā tā ir šobrīd.