Maltas lidostā nosēžas divi Lībijas iznīcinātāji

Pirmdien,21. februārī Maltas starptautiskajā lidostā bez iepriekšēja brīdinājuma piezemējušies divi Lībijas gaisa spēku iznīcinātāji, ziņo aģentūra France-Presse.

Maltas Iekšlietu ministrijas darbinieki cenšas noskaidrot, nosēšanās iemeslus.

Kā ziņo telekanāls "Al Jazeera"neilgi pēc tam lidostā nosēdušies arī divi civilie helikopteri, kuros atradušies vismaz septiņi cilvēki, kas imigrācijas policijai apgalvoja, ka esot Francijas pilsoņi, tikai vienam no pasažieriem esot bijusi pase. Visi atlidojušie aizturēti lidostā līdz viņu personības noskaidrošanai.

Helikopteri bija saņēmuši atļauju nosēsties Maltā, taču tiem nebija atļaujas pamest Lībiju. Tas liecina par bēgšanu, vēsta avoti.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs šodien paudis viedokli, ka Lībijas līderis Muamars Kadafi, visticamāk, devies uz Venecuēlu. Par to liecinot Heiga rīcībā esošā informācija.

Jau ziņots, ka Lībijas varasiestādes iepriekš pavēlējušas gaisa spēkiem veikt uzlidojumu Bengazi dodot triecienu opozīcijas demonstrantiem pilsētā. Trieciena mērķis bijusi armijas bāze, kuras personāls pārgājis režīma pretinieku pusē. Informācijas par upuriem opozicionāru rindās pagaidām nav.

Kā jau ziņots, otrajā lielākajā Lībijas pilsētā Bengazi kontroli pārņēmuši iedzīvotāji, visa pilsētas policija un arī vairākas armijas vienības pārgājušas tautas pusē,kā rezultātā Bengazi nonāca Muamara Kadafi režīma pretinieku kontrolē.

21. februāra vakarā Tripolē plānoti masu protesti pret Muamara Kadafi režīmu.

Starptautiskā cilvēktiesību organizācija "Human Rights Watch" svētdien paziņoja, ka Lībijā drošības spēki kopš otrdienas nogalinājuši vismaz 173 demonstrantus, kuri pieprasa varas maiņu pēc Kadafi 41 gadu ilgās valdīšanas.

Pirmdien pirmoreiz kopš protestu sākuma bija dzirdama apšaude valsts galvaspilsētā Tripolē.

"Lībija ir krustcelēs. Ja mēs šodien nevienojamies par reformām, mēs sērosim nevis par 84 cilvēkiem, bet tūkstošiem mirušo, un Lībijā plūdīs asins upes," sacīja Kadafi dēls, minot zemāku bojāgājušo skaitu šo protestu laikā.

"Mēs ķersimies pie ieročiem .. mēs cīnīsimies līdz pēdējai lodei. Mēs iznīcināsim musinošus elementus. Ja visi būs bruņoti, tas būs pilsoņkarš, mēs nogalināsim cits citu," brīdināja Lībijas vadītāja dēls.

68 gadus vecais Muammars Kadafi, kurš vada Lībiju kopš 1969.gada, nav publiski komentējis valstī notiekošos protestus.

Svarīgākais