Ukrainas kara 486. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:24]

© Reuters/Scanpix/LETA

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 24. jūnijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:24. Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins pirmdienu Krievijas galvaspilsētā, kurai tuvojas algotņu grupējuma "Vagner" kaujinieki, pasludinājis par brīvdienu, atzīstot, ka situācija ir sarežģīta.

"Cienījamie pilsētnieki, Maskavā ir izsludināts pretterorisma operācijas režīms. Situācija ir sarežģīta," teikts mēra paziņojumā.

"Lai pēc iespējas samazinātu riskus, esmu (..) nolēmis pasludināt pirmdienu par brīvdienu," norādījis Sobjaņins.

Viņš piebildis, ka brīvdiena nebūs varas iestāžu, nepārtraukta cikla uzņēmumu, militāri rūpnieciskā kompleksa un pilsētas dienestu darbiniekiem.

Sobjaņins arī lūdzis atturēties no braucieniem pa pilsētu, brīdinot, ka var tikt slēgtas atsevišķas ielas vai kvartāli.

Mērs arī atcēlis visus pilsētā paredzētos masu pasākumus.

18:14. Prigožins paziņojis, ka "Vagner" algotņi no Ukrainas iegājuši Krievijā nolūkā gāzt Krievijas militāro vadību, kuru viņš apsūdz korupcijā un atbalsta nesniegšanā Ukrainā karojošajiem vagneriešiem, citā starpā arī munīcijas nepiegādāšanā. Sestdienas rītā Prigožins videouzrunā sacīja, ka atrodoties Krievijas Dienvidu militārā apgabala štābā Rostovā pie Donas un pieprasīja, lai pie viņa tiktu nogādāti Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu un ģenerālštāba priekšnieks Valērijs Gerasimovs. Prigožins apgalvoja, ka vagnerieši kontrolējot militāros objektus Rostovā.

Tikmēr Krievijas militārā aviācija Voroņežas apgabalā bombardēja "Vagner" algotņus, kas virzās uz Maskavu.

16:15. Maskavā sestdien notiek militāra sagatavošanās, lai varētu pretoties algotņu grupējuma "Vagner" vienībām, kas virzās uz Krievijas galvaspilsētu, sestdien vēsta Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenais izlūkdienests.

"Maskava šobrīd ir praktiski izolēta ar policijas un militāro vienību spēkiem. Katrā krustojumā un uz pilsētas robežām ir pastiprinātas patruļas," teikts izlūkdienesta ziņojumā.Tajā sacīts, ka pa pilsētu pārvietojas liels skaits nemarķētu autobusu, kuros ir bruņoti cilvēki. Starpreģionālā pasažieru satiksme, kā arī kravu un pasta satiksme ir apturēta, vēsta izlūkdienests.

14:25. "Vagner" vadītājs Jevgeņijs Prigožins paziņojis, ka "Vagner" algotņi no Ukrainas iegājuši Krievijā nolūkā gāzt Krievijas militāro vadību. Sestdienas rītā Prigožins videouzrunā sacīja, ka atrodoties Krievijas Dienvidu militārā apgabala štābā Rostovā pie Donas un pieprasīja, lai pie viņa tiktu nogādāti Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu un ģenerālštāba priekšnieks Valērijs Gerasimovs. Prigožins apgalvoja, ka vagnerieši kontrolējot militāros objektus Rostovā.

12:15. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 223 910 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 580 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 4024 tankus, 7804 bruņutransportierus, 4015 lielgabalus, 619 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 383 zenītartilērijas iekārtas, 314 lidmašīnas, 308 helikopterus, 3460 bezpilota lidaparātus, 1228 spārnotās raķetes, 6731 automobili un autocisternu, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 548 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

10:34. Ukrainas pretgaisa aizsardzības notriektas Krievijas raķetes atlūzām sestdien nokrītot uz 25 stāvu dzīvojamās ēkas Kijivā, nogalināti trīs, bet ievainoti astoņi cilvēki, paziņojusi Ukrainas Iekšlietu ministrija.

Ēkai nodarīti postījumi.

09:06.Krievijas varas iestādes sestdien apsūdzēja Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" vadītāju Jevgeņiju Prigožinu mēģinājumā izraisīt "pilsoņu konfliktu" un aicināja viņu aizturēt, kad algotņu līderis paziņoja, ka gatavojas ar varu gāzt Krievijas militāro vadību.

Prigožins sestdien apsūdzēja Maskavu nāvējošos raķešu uzbrukumos algotņu vienībām un apsolīja par to atriebties. Viņš solīja spert visus nepieciešamos soļus, lai gāztu valsts militāro vadību, piedraudot, ka viņa vadītie spēki "iznīcinās visu" savā ceļā.

"Mēs dodamies uz priekšu un iesim līdz galam," audio vēstījumā saka Prigožins. Viņš pavēstīja, ka "Vagner" vienības jau ir iegājušas Rostovas rajonā Krievijas dienvidos.

Tiek ziņots, ka Maskavas varas iestādes ir pastiprinājušas drošības pasākumus galvaspilsētā.Drīz pēc tam Prigožina paziņojumiem Krievijas Federālais drošības dienests (FSB) sāka izmeklēšanu par aicinājumiem sarīkot "bruņotu sacelšanos".

62 gadus vecais Prigožins aicināja krievus pievienoties viņa spēkiem un sodīt Maskavas militāro vadību, tādējādi paužot visdrosmīgāko izaicinājumu prezidentam Vladimiram Putinam kopš pagājušā gada ofensīvas sākuma Ukrainā.

00.10. ASV republikāņu senators Lindsijs Greiems atzīmēja, ka Krievijas kodolieroču dislocēšana Baltkrievijā raisa bažas un ir provokatīva. Greiems arī sacīja, ka Krievijas kodolieroču lietošanas draudi ir vislielākie kopš Karību krīzes laikiem un ka vislabākais veids, kā to novērst, ir izskaidrot Krievijai šādu darbību sekas.

"Mūsu vēstījums tiem, kas ir ap Putinu - ja jūs to izdarīsiet, ja jūs izpildīsiet viņa pavēli [lietot kodolieročus] (..) tad jūs varat gaidīt masīvu NATO atbildi un jūs nonāksiet karā pret NATO," sacīja Greiems.

Svarīgākais