Dombrovskis: Patlaban strādājam pie Ukrainas rekonstrukcijas finansējuma vidējā termiņā

© Vladislavs Proškins/F64

Patlaban galvenais politiķu uzdevums ir iesaistīt Ukrainas atjaunošanā privāto sektoru, tāpēc viens no svarīgākajiem Ukrainas atjaunošanas konferencē ir tā saucamās kara apdrošināšanas jautājums, aģentūrai LETA uzsvēra Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis (JV).

"Ir skaidrs, ka investēt valstī vai īstenot biznesu ar valsti, kas ir kara apstākļos, ir ļoti riskanti. Tāpēc šī apdrošināšanas jautājuma atrisināšana būtiski uzlabos privātā sektora iesaisti," uzskata Dombrovskis.

Kaut arī Latvija ir novirzījusi Ukrainas atbalstam 1,3% no iekšzemes kopprodukta (IKP) un vēlas turpināt sniegt aktīvu atbalstu Ukrainai, arī darbs pie tā, lai Latvijas uzņēmumi būtu aktīvi un varētu vēl vairāk iesaistīties Ukrainas atjaunošanas procesā, atgriežas pie šī paša kara apdrošināšanas jautājuma, vērtēja politiķis.

Pēc viņa teiktā, darbs pie šīs apdrošināšanas jau ir sācies. "Tieši tāpēc šodien atbalstīsim svarīgu Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) pilotprojektu, kuram arī Eiropas Savienība (ES) garantiju formā sniegs savu atbalstu - šim projektam nepieciešams finansējums 150-300 miljonu eiro apmērā, ko ES plāno segt kopā ar citiem donoriem, piemēram, Lielbritāniju," norādīja Dombrovskis.

Viņš paskaidroja, ka šī programma ir vairāk vērsta uz apdrošināšanas un pārapdrošināšanas sabiedrībām, lai tās sniegtu apdrošināšanas pakalpojumu par saprātīgām izmaksām. Projekta mērķis ir palīdzēt ar iespējamo pirmo zaudējumu nosegšanu un cita veida atbalstu, lai privātais sektors būtu gatavs šo pakalpojumu piedāvāt.

Trešdien tiks parakstītas arī vairākas iniciatīvas ar Eiropas Investīciju banku par finansējuma nodrošināšanu mazajiem un vidējiem uzņēmumiem Ukrainā.

Lielo interesi par konferenci Dombrovskis novērtēja kā signālu, ka starptautiskā sabiedrība ir gatava turpināt atbalstīt Ukrainu - ka tā nav bijusi tikai tāda īstermiņa mobilizācija pēc kara sākuma, bet atbalsts turpināsies vidējā termiņā un arī ilgtermiņā.

"Patlaban strādājam pie Ukrainas rekonstrukcijas finansējuma vidējā termiņā. ES ir pirmā, kas ir nākusi klajā ar apjomīga finansējuma piedāvājumu vidējam termiņam. Protams, sagaidām, ka arī citi donori šim piemēram sekos," sacīja Dombrovskis, ar to domājot trešdien EK izziņoto 50 miljardu finansējuma paketi Ukrainai nākamajiem četriem gadiem.

EK priekšsēdētājas izpildvietnieks skaidroja, ka šis finansējums gan grantu, gan aizdevumu formā būs no ES daudzgadu budžeta.

"Šajā kontekstā arī paziņojām par Krievijas aktīvu izmantošanu Ukrainas atbalstam un drīzumā nāksim klajā ar konkrētu priekšlikumu šajā jomā," piebilda Dombrovskis.

Jautāts par cīņas pret korupciju panākumiem Ukrainā, viņš sacīja, ka korupcijas apkarošana joprojām ir dienaskārtībā. "Tie ir gan nosacījumi pašreizējās makrofinansiālās palīdzības programmā Ukrainai, ko mēs sniedzam šogad - tie ir 18 miljardi eiro, un tas neapšaubāmi tiks atspoguļots Ukrainas rekonstrukcijas plānā, kas būs jāsagatavo kontekstā ar šo 50 miljardu paketi," sacīja Dombrovskis.

Ukrainas atjaunošanas konference ir ikgadējs augsta līmeņa pasākums. Iepriekš konference galvenokārt fokusējās uz Ukrainas reformu virzību, taču kopš 2022.gada konferences prioritāte ir Ukrainas atjaunošanas process. Šā gada konferences uzsvars ir privātā sektora aktīvāka iesaiste Ukrainas atjaunošanā.

Šogad konferencē piedalās vairāk nekā 1000 dalībnieku no 61 valsts - starptautisko institūciju, finanšu institūciju un privātā sektora pārstāvji.