Zelenskis: Ukraina būs viens no galvenajiem ekoloģiskas elektroenerģijas piegādātājiem Eiropai

© AFP/Scanpix/Leta

Ukraina būs viens no galvenajiem ekoloģiskas elektroenerģijas piegādātājiem Eiropai, trešdien videouzrunā konferencei par Ukrainas atjaunošanu Londonā sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Es uzskatu, ka zaļajai ekonomikas transformācijai nav alternatīvas, un Krievijas agresija ir pierādījusi, ka zaļā transformācija ir viens no galvenajiem drošības pīlāriem. Katrs trieciens mūsu enerģētikas objektiem un katra Krievijas šantāžas izpausme ar enerģētikas krīzi izbeidz fosilā kurināmā dominances un veco enerģētikas paradumu laikmetu, kad veseli reģioni varēja būt atkarīgi no viena piegādātāja, piemēram, Krievijas," teica Zelenskis.

"Tā ir zaļā enerģija, kas garantē patiesu enerģētikas stabilitāti. Ukraina var būt - un būs! - viens no galvenajiem tīras elektroenerģijas un "zaļā" ūdeņraža piegādātājiem Eiropai. Šīs nozares potenciāls vien ir aptuveni četri simti miljardu dolāru. Mēs būvējam lauksaimniecības un enerģētikas objektus Ukrainā un tādējādi pasargājam pasauli no haosa," viņš uzsvēra.

Jau ziņots, ka trešdien un ceturtdien Londonā notiek konference par Ukrainas atjaunošanu.

Ukrainas atjaunošanas konference ir ikgadējs augsta līmeņa pasākums. Iepriekš konference galvenokārt fokusējās uz Ukrainas reformu virzību, taču kopš 2022.gada konferences prioritāte ir Ukrainas atjaunošanas process. Šā gada konferences uzsvars ir privātā sektora aktīvāka iesaiste Ukrainas atjaunošanā.

Šogad konferencē ir vairāk nekā 1000 dalībnieku no vairāk nekā 60 valstīm - starptautisko institūciju, finanšu institūciju un privātā sektora pārstāvji.

Latviju konferencē pārstāv Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV)

Svarīgākais