Vācija paziņo par Ukrainas "atjaunošanas ofensīvas" plāniem

© AFP/Scanpix/Leta

Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka paziņojusi par "atjaunošanas ofensīvas" plāniem, lai tādējādi pretotos Krievijas iebrukumam Ukrainā.

Ukrainas atjaunošana būs "milzīgs izaicinājums", atzina Bērboka, kuras paziņojumu Vācijas Ārlietu ministrija izplatīja trešdien pirms Ukrainas atjaunošanai veltītās konferences Londonā.

"Tikai 2022.gadā Ukraina zaudēja 29% sava iekšzemes kopprodukta, inflācijai sasniedzot pat 27%," atgādināja Vācijas ārlietu ministre.

Pasaule Banka ir aplēsusi, ka Ukrainas atjaunošanai nākamajos desmit gados būs nepieciešami vairāk nekā 400 miljardi ASV dolāru (370 miljardi eiro).

Pašlaik Vācija piedāvā "plašu jaunu humāno palīdzību, lai palīdzētu ģimenēm, kuras visvairāk cietušas postažā, plūdos un no pārvietošanas", teica Bērboka.

Kā pauda Vācijas ārlietu ministre, vidējā termiņā mērķis ir palīdzēt finansēt Ukrainas atjaunošanu, kamēr ilgtermiņā iestāšanās Eiropas Savienībā process liks pamatu ilgtspējīgai un augošai Ukrainas ekonomikai.

"Vācijas atbalsts ir nelokāms, šodien, rīt un parīt. Jo, lai panāktu ilgstošu mieru, nepietiks ar Ukrainas uzvaru karā, mēs vēlamies, lai tā kļūst par daļu no Eiropas miera un labklājības projekta," viņa uzsvēra.

Lielbritānija, kas šogad kopā ar Ukrainu rīko konferenci, apņēmusies veicināt privātās investīcijas līdzās tiešai palīdzībai Ukrainai. Kā liecina Lielbritānijas valdības paziņojumi, simtiem starptautisku kompāniju jau ir paudušas nodomu piedalīties Ukrainas atjaunošanā.

To vidū ir daudzas Vācijas kompānijas, kas, neskatoties uz karu, turpina darbu Ukrainā, sacīja Bērboka. Tāpat Vācija Ukrainai palīdz ar nacionālām investīciju garantijām.

Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks paziņoja, ka konferences laikā tiks izveidots G7 valstu nodrošināts kara risku apdrošināšanas fonds, tādējādi sniedzot privātajiem uzņēmumiem lielāku drošību.

Svarīgākais