Eksperts: kara beigas Ukrainā var pienākt ātrāk nekā mēs gaidām

© Scanpix/EPA

Starptautiskās aizsardzības pētījumu centra pētnieks Ivo Jūrvē no Igaunijas izteicis viedokli, ka pārmaiņas Ukrainā var būt pēkšņas un negaidītas, raksta err.ee.

“Franču rakstnieks un militārais aviators Antuāns Sent-Ekziperī teica, ka tanku divīzija ir kā ūdens - tā maigi spiežas pa platu fronti un iet cauri vietai, kur ir visvājākā pretestība. Būtībā tas ir tas, ko mēs tagad redzam Ukrainā,” sacīja Jūrvē.

Viņš norādīja, ka Ukrainā ir sagatavotas 12 līdz 15 bruņubrigādes, no kurām šobrīd darbojas tikai trīs vai četras.

“Skaidrs, ka ierocis, kas karājas pie sienas, tur nepaliks bezgalīgi. Iespējams, mēs kādreiz redzēsim lielāku izrāvienu,” atklāja pētnieks.

Jūrvē arī pieļāva, ka Ukrainas militārajai vadībai ir vairāki plāni, kā rīkoties, un tas, kuru izvēlēties, ir atkarīgs no Krievijas uzvedības.

“Ukraiņiem, iespējams, ir priekšrocības izlūkošanā ar saviem sabiedrotajiem, īpaši ar ASV,” viņš norādīja.

Turklāt Ukrainai ir arī ģeogrāfiskas priekšrocības - tā kā austrumu fronte ir veidota kā pusloks, ukraiņiem ir nepieciešams veikt mazāku attālumu, lai pārvietotu savu karaspēku, nekā krieviem, kuriem tas jādara pa apļa aizmuguri.

“Neviena no pusēm vēl nav zaudējusi pacietību un nervus un izmantojusi visas savas rezerves,” viņš uzsvēra.

Jūrvē arī sacīja, ka joprojām var izmantot kodoliebiedēšanu, tomēr - ja ar to visu laiku draud, tad šie draudi kļūst arvien mazāk efektīvi un vairs nešķiet tik biedējoši. “Tas drīzāk rada interesi un diskusijas - kāpēc viņi tā dara un spēlējas ar šiem draudiem,” eksperts piebilda.

Uz jautājumu, kad varētu pienākt kara beigas, Jūrvī atsaucās uz Pirmo pasaules karu.

“Mēs atceramies no Pirmā pasaules kara, ka kara beigas var pienākt ļoti pēkšņi. Gan Vācijas, gan Austroungārijas spēki bija labā formā, bet notika revolūcija, un tika parakstīts pamiers. Beigas var nākt diezgan ātri,” viņš teica.

Svarīgākais