Zviedrija neizslēdz iespēju saņemt militāru triecienu no Krievijas

© Pixabay.com

Zviedrijas parlamenta Aizsardzības komiteja pieļauj, ka Krievija varētu sākt militāru uzbrukumu valstij, ziņo Zviedrijas televīzijas kanāls SVT.

Parlamenta komitejas ziņojumā, kas izdots pirmdien, norādīts, ka kamēr Krievijas sauszemes spēki atrodas Ukrainā, nevar izslēgt uzbrukumu arī Zviedrijai. “Krievija ir vēl vairāk pazeminājusi militārā spēka izmantošanas slieksni un demonstrē augstu tieksmi uzņemties politisku un militāru risku. Krievijas spēja veikt operācijas, izmantojot gaisa spēku, jūras spēku, liela darbības rādiusa ieročus vai kodolieročus pret Zviedriju, paliek nemainīga,” teikts komitejas paziņojumā.

Ziņojumā ir izklāstīta Zviedrijas jaunā aizsardzības doktrīna, kuras pamatā ir dalība NATO, pretstatā iepriekšējai doktrīnai, kas balstīta uz sadarbību ar citām Ziemeļvalstīm un Eiropas Savienību.

Zviedrija cenšas stiprināt savu aizsardzību un ir iesniegusi pieteikumu dalībai NATO 2022. gadā pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Līdz šim tikai Turcija un Ungārija nav ratificējušas Zviedrijas pieteikumu pievienoties aliansei. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs iepriekš uzsvēra, ka Zviedrija ir izpildījusi visas prasības, lai pievienotos NATO, un izteica cerību, ka tās dalība tiks ratificēta pirms alianses samita jūlijā Viļņā. Toreiz Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans paziņoja, ka tuvākajā laikā neatbalstīs Zviedrijas iestāšanos NATO.