Atklāj jaunas detaļas par pirmdien pie "Titānika" pazudušo tūristu zemūdeni

© File photo/Scanpix/Leta

ASV un Kanādas krasta apsardze cenšas atrast pazudušo tūristu zemūdens aparātu ar pieciem cilvēkiem, kas devies dzelmē Atlantijas okeāna ziemeļos, lai aplūkotu pirms 111 gadiem nogrimušā "Titānika" vraku.

Kompānijas "OceanGate Expeditions" 6,5 metrus garais zemūdens aparāts nolaišanos sāka svētdienas rītā pēc vietējā laika, bet pēc nepilnām divām stundām sakari ar to pārtrūka.

ASV Krasta apsardze paziņojusi, ka plašā meklēšanas operācija notiek apmēram 1450 kilometrus uz austrumiem no Keipkodas Masačūsetsas štatā. Operācijā piedalās arī Kanādas Krasta apsardze.

Zemūdens aparātā piecu cilvēku apkalpe droši var uzturēties 96 stundas, un ASV Krasta apsardzes kontradmirālis Džons Mogers pirmdienas pēcpusdienā pieļāva, ka kuģī skābeklis pietiks vēl vismaz 70 stundām.

"OceanGate Expedition" mājaslapā publicētā informācija liecina, ka "pašlaik notiek" ekspedīcija uz "Titānika" nogrimšanas vietu. Publiski izplatītajā paziņojumā kompānija uzsvērusi, ka tās galvenās rūpes saistītas ar zemūdens aparātā esošajiem un viņu tuviniekiem.

Kompānijas tūristu zemūdens aparāts "Titan" var nolaisties līdz 4000 metru dziļumam.

Britu miljardiera un lidotāja Hemiša Hārdinga ģimene Lielbritānijas sabiedriskajai raidorganizācijai BBC apstiprinājusi, ka viņš ir viens no "Titan" esošajiem cilvēkiem.

Hārdings svētdien vietnē "Instagram" pats paziņoja par došanos misijā, piebilstot, ka Ņūfaundlendā valda pēdējo 40 gadu laikā pieredzētie sliktākie laikapstākļi, un tādēļ šī šogad varētu būt pirmā un vienīgā pilotētā misija uz "Titāniku".

Viņš norādīja, ka "tikko ir pavēries labvēlīgu laikapstākļu logs un rīt mēģināsim nirt".

Eksperti pieļauj vairākas versijas, kas noticis ar zemūdens aparātu. Ja ir radusies elektronikas vai sakaru problēma, tas varētu būt pacēlies no dzelmes un peld okeānā, "gaidot, kad to atradīs", bet, ja ir zaudēts spiediens salonā, tad "prognozes nav labas", žurnālistiem atzinis Londonas Universitātes koledžas jūras inženierijas profesors Elisteirs Greigs.

"Titāniks" savā pirmajā komerciālajā braucienā no Anglijas uz Ņujorku ar 2224 pasažieriem un apkalpes locekļiem devās 1912.gada 15.aprīlī, bet ietriecās aisbergā un nogrima. Traģēdijā gāja bojā vairāk nekā 1500 cilvēku.

Vraka divi lielākie fragmenti atrodas nepilnus 650 kilometrus no Ņūfaundlendas krastiem gandrīz četru kilometru dziļumā. Vraks tika atrasts 1985.gadā un kopš tā laika ir piesaistījis ekspertu un tūristu interesi.