Ukrainas kara 482. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:22]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 20. jūnijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:22. Kipras prezidents Niks Hristodulidis otrdien paziņojis, ka īstenos "nulles tolerances" politiku pret Kipras pilsoņiem un uzņēmumiem, kas palīdz izvairīties no starptautiskajām sankcijām, kas piemērotas Krievijai pēc atkārtotā iebrukuma Ukrainā.

Hristodulidis uzsvēra, ka viņa administrācijas mērķis ir nosargāt Kipras kā uzticama biznesa un finanšu centra vārdu pēc nesenajiem ASV un Lielbritānijas lēmumiem iekļaut grupu Kipras pilsoņu un Kiprā reģistrētu uzņēmumu "melnajā sarakstā" ar tām personām un iestādēm, kas palīdz Krievijas oligarhiem izvairīties no sankcijām.

21:28. Eiropas Savienības (ES) militārās palīdzības misijas ietvaros šogad plānots apmācīt 30 000 Ukrainas bruņoto spēku karavīru, paziņojusi Ukrainas Aizsardzības ministrija.

Ministrija atklāja, ka ES misijā iesaistījušās 28 valstis. Misijas stratēģiskais mērķis ir stiprināt Ukrainas bruņoto spēku spējas efektīvi veikt operācijas, aizsargāt Ukrainas suverenitāti un atjaunot tās teritoriālo integritāti, kā arī aizsargāt civiliedzīvotājus.

20:38. Ukrainā no Ungārijas nogādāti trīs ukraiņu karagūstekņi, ko Krievija nodeva Ungārijai, otrdien paziņojis Ukrainas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Olehs Nikolenko.

"Ukrainas vēstniecībai Budapeštā ir izdevies no Ungārijas izvest trīs ukraiņu karagūstekņus. Viņi jau atrodas Ukrainas teritorijā," sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja Nikolenko. Viņš norādīja, ka Ukrainas diplomāti kopā ar Ukrainas Gūstekņu jautājumu koordinācijas štābu un citām iesaistītajām Ukrainas aģentūrām turpina aktīvi strādāt pie pārējo Ukrainas karagūstekņu atgriešanas.

19:05. Ukrainas projekta "Gribu dzīvot!" ietvaros par iespējām padodies gūstā interesējušies jau 20 000 cilvēku no Krievijas un okupētajām Ukrainas teritorijām, paziņojis Ukrainas Gūstekņu jautājumu koordinācijas štābs.

Štābs norādīja, ka pēdējos divos mēnešos interese bijusi tikpat liela cik pirmajā pusgadā pēc projekta sākšanas 2022.gada septembrī.

Kopumā "Gribu dzīvot!" vērsušies 20 014 cilvēki, izmantojot visus projekta kanālus: "Telegram", "WhatsApp", sarunbotu un tiešo tālruni. Deviņu darbības mēnešu laikā projekta tīmekļa vietni ir apmeklējuši 45 miljoni cilvēku no Krievijas un šobrīd okupētajām Ukrainas teritorijām, paziņoja Ukrainas Gūstekņu jautājumu koordinācijas štābs.

18:00. Pēc Kahovkas HES uzspridzināšanas Ukrainas Dņipropetrovskas apgabalā bez centralizētas ūdens apgādes palikušas 35 apdzīvotas vietas, otrdien paziņojis Ukrainas valsts ārkārtas dienesta pārstāvis Oleksandrs Horunžijs. Lai nodrošinātu civiliedzīvotājiem ūdeni, valsts ārkārtas dienests organizēja dzeramā ūdens un saimniecībā izmantojama ūdens piegādes Ņikopoles un Krivijrihas rajonos. Glābēji jau ir piegādājuši 7000 tonnu ūdens, tai skaitā 400 tonnu dzeramā ūdens.

17:06. Vācijas kanclers Olafs Šolcs otrdien paziņojis, ka vērsies pie Ķīnas valdības ar aicinājumu izmantot savu ietekmi uz Krieviju jautājumā par Krievijas karu Ukrainā.

16:15. Brisele otrdien lūdza Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm Ukrainas atbalstam nākamajos četros gados nodrošināt papildu 50 miljardus eiro. "Šīs finanšu rezerves ļaus mums pielāgot mūsu finanšu atbalstu atbilstoši esošajai situācijai," norādīja Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

15:15. Šodien valdība lēma atbalstīt Iekšlietu ministrijas iniciatīvu un nodot Ukrainas Ārkārtējo situāciju dienestam deviņus ģeneratorus. Tiks nodotas septiņi ģeneratori "E26 HLMST" uz autopiekabes-platformas, kā arī divi ģeneratori "E40 DMST" uz autopiekabes-platformas. Kopējā ziedojumu summa veido 90 476 eiro. Savukārt par piegādi būs atbildīgs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests.

14:55. Krievijā otrdien 16 gadu cietumsods piespriests Ukrainas un Krievijas dubultpilsonim, kurš apsūdzēts par terorismu saistībā ar karošanu Kijivas spēku pusē Ukrainā.

13:49. Ķīnas jēlnaftas imports no Krievijas maijā sasniedzis augstāko līmeni kopš Maskavas pilna apmēra kara sākuma Ukrainā pērnā gada februārī, liecina Ķīnas Muitas dienesta jaunākie dati. Pagājušajā mēnesī Ķīna no Krievijas importēja 9,71 miljonu tonnu naftas, salīdzinot ar 5,4 miljoniem tonnu 2022.gada februārī un 6,3 miljoniem tonnu pērnā gada martā.

12.45. Krievija otrdienas rītā veica intensīvu kaujas lidrobotu uzbrukumu Ukrainai, bet Ukrainas pretgaisa aizsardzība notriekusi 28 no 30 Irānas uzbrukuma bezpilota lidaparātiem "Shahed", informējis Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs. Tikai Kijivas apkaimē vien notriekti aptuveni 20 kaujas lidroboti, paziņoja Kijivas kara administrācijas vadītājs Serhijs Popko.

Pagaidām nav informācijas par postījumiem vai cietušajiem.

12.18. Somija nesniegs attīstības palīdzību valdībām un valstīm, kuras atbalsta Krievijas karu Ukrainā, liecina Somijas jaunās labējās valdības programma.

"Somija nesniegs attīstības palīdzību valdībai vai subjektiem, kuri atbalsta Krievijas agresijas karu," lasāms Somijas jaunās valdības programmā. Valdība ne tikai samazinās attīstības palīdzību miljoniem eiro apmērā, bet arī noteiks tai prioritātes un novirzīšanu citiem saņēmējiem. "Ukraina būs jaunā saņēmējvalsts," Somijas sabiedriskajai raidorganizācijai "Yle" norādījis ārējās tirdzniecības un attīstības ministrs Ville Tavio.

11.53. Portāls pravda.com.ua ziņo, ka Eiropas Savienība ir gatava piedāvāt Ukrainai jaunu finansiālo palīdzību 50 miljardu eiro apmērā.

10.35. Latvijas valdība otrdien nolēma bez atlīdzības nodot Ukrainai kopumā 35 dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus.

Saskaņā ar valības lēmumu 11 automašīnas paredzētas Hersonas pilsētas militārajai pārvaldei, Kijivas apgabala Obuhivas rajona militārajai pārvaldei, Čerkasu apgabala Bobricjas ciema padomei, Ļvivas apgabala Nacionālajai policijai un Ukrainas Aizsardzības ministrijai. Ukrainai nododamo 11 transportlīdzekļu kopējā provizoriskā tirgus vērtība ir 39 632 eiro.

09.22. "Krievijas izvērstajam karam pret Ukrainu ir būtiska ietekme globāli. Tas negatīvi ietekmē pārtikas pieejamību pat visattālākajos reģionos. Ir būtiski palielinājušās enerģijas izmaksas, un Krievijas dēļ pasaulē aizvien vairāk cilvēku cieš no bada un nabadzības un tam ir būtiska negatīva ietekme uz ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanu," spriežot par Krievijas izraisītā kara Ukrainā sekām Saeimas priekšsēdētāja biedre, Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica uzrunāja asamblejas Politisko lietu un demokrātijas attīstības komiteju, kas vienprātīgi lēma atbilstoši papildināt ziņojumu.

08.42. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 221 460 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1010 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3997 tankus, 7750 bruņutransportierus, 3888 lielgabalus, 614 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 372 zenītartilērijas iekārtas, 314 lidmašīnas, 306 helikopterus, 3393 bezpilota lidaparātus, 1214 spārnotās raķetes, 6645 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 531 specializētās tehnikas vienību.

07.31. Šodien plkst.19 Rīgā, Ventspils ielā 50, sāksies biedrības "Tavi draugi" labdarības koncertu sērija "Angāra saulrieti", kurā vāks ziedojumus Kahovkas HES sprādziena radītajos plūdos cietušajiem, informē "Tavi draugi" pārstāve Beāte Bēvalde.

Ieeja koncertā būs par ziedojumiem. "Tavi draugi" aicina ieejas biļetes vietā ziedot garo gumijas zābaku pārus, kas ļoti nepieciešami plūdos cietušajiem, vai veikt mērķa ziedojumu pie ieejas. Ziedotie gumijas zābaki var būt lietoti, bet labā stāvoklī.

07.08. Prezidents Volodimirs Zelenskis un Nīderlandes un Dānijas premjerministri vizītes laikā pārrunāja situāciju frontes līnijās un dienvidu valstu centienus atbalstīt Ukrainu, vēsta pravda.com.ua.

00.10.Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara pirmdien raksturoja situāciju Ukrainas austrumos kā sarežģītu, norādot, ka Krievijas armija nav atteikusies no plāniem sasniegt Doneckas un Luhanskas apgabalu robežas.

Pēc viņas teiktā, ienaidnieks austrumos ir koncentrējis ievērojamu skaitu savu vienību, jo īpaši gaisa desanta vienības. "Ienaidnieks ir koncentrējis savus spēkus un veic aktīvu ofensīvu Limanas un Kupjanskas virzienā, cenšoties pārņemt iniciatīvu," sacīja Maļara, piebilstot, ka ienaidnieks veic intensīvu apšaudi un turpinās sīvas kaujas.

Ministra vietniece piebilda, ka Ukrainas karaspēks drosmīgi turpina cīņu un neļauj ienaidniekam virzīties uz priekšu.

Svarīgākais