Ukrainas kara 481. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:22]

© AFP/Scanpix/LETA

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 19. jūnijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:22. Krievijas brutālais karš Ukrainā atstāj būtisku globālu ietekmi, uzrunājot Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Politisko lietu un demokrātijas attīstības komiteju, pauda Saeimas priekšsēdētāja biedre, Latvijas delegācijas vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica (JV).

Kā aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā, Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, ka karš negatīvi ietekmē pārtikas pieejamību pat visattālākajos reģionos. Ir būtiski palielinājušās enerģijas izmaksas, un Krievijas dēļ pasaulē aizvien vairāk cilvēku cieš no bada un nabadzības un tam ir būtiska negatīva ietekme uz ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanu.

Sesijā, kas tika atklāta pirmdien Francijas pilsētā Strasbūrā, parlamentārieši spriež par Krievijas izraisītā kara poliskajām sekām, diskutē par ierosinājumu liegt Krievijas un Baltkrievijas sportistiem piedalīties olimpiskajās spēlēs 2024.gadā Parīzē, pārrunās izaicinājumus, ar kuriem saskaras trimdā dzīvojošie baltkrievi, kā arī tiksies ar Baltkrievijas demokrātiskās kustības līderi Svjatlanu Cihanousku.

21:26. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pirmdien paziņoja, ka jūlijā Viļņā gaidāmajā NATO samitā Ukraina netiks oficiāli uzaicināta pievienoties aliansei. "Pašā Viļņas samitā un tā sagatavošanas laikā jautājums par oficiālu uzaicinājumu netiks apspriests, mēs runāsim tikai par to, kā tuvināt Ukrainu NATO," Berlīnē kopīgā preses konferencē ar Vācijas kancleru Olafu Šolcu pavēstīja Stoltenbergs.

Stoltenbergs uzsvēra, ka konsultācijas par Ukrainu turpinās, taču viņš vēl nevarēja pateikt, kāds būs to iznākums.

20:34. Optisko instrumentu ražotājs "Yukon Advanced Optics Worldwide", kura galvenā mītne atrodas Lietuvā un kam ir ražotne Daugavpilī vēl nav pametis Krieviju, turklāt uzņēmuma produkciju saņēmuši arī Krievijas bruņotie spēki, liecina pirmdien publicētais Lietuvas sabiedriskās raidorganizācijas LRT pētījums.

Starp "Mezon-A" galvenajiem klientiem bija uzņēmumu grupa CEK, kas pārdod optiskos instrumentus un izpilda Krievijas valsts militāros pasūtījumus, vēsta LRT.

Saskaņā ar LRT datiem "Yukon Advanced Optics Worldwide" ražotie nakts tēmēkļi ar zīmolu "Pulsar" šā gada februāra sākumā nodoti Krievijas karavīriem Ukrainā.

19:14. Ukraina pirmdien pārmetusi Ungārijai, ka tā liedz Ukrainas amatpersonām piekļuvi 11 kara gūstekņiem, ko Krievija nodevusi Ungārijai.

Krievijas Pareizticīgo baznīca šomēnes paziņoja, ka uz Budapeštu pārvesta grupa ukraiņu gūstekņu, kas cēlušies no Ukrainas Aizkarpatu apgabala, kur dzīvo aptuveni 100 000 etnisko ungāru. Kijiva šodien paziņoja, ka Ukrainas amatpersonām liegts tikties ar šiem Ukrainas pilsoņiem.

"Visi Ukrainas diplomātu mēģinājumu pēdējās pāris dienās nodibināt tiešu kontaktu ar Ukrainas pilsoņiem bijuši neveiksmīgi," paziņoja Ukrainas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Olehs Nikolenko, piebilstot, ka viņi tiek turēti izolācijā.

18:05. Lielbritānijas valdība nolēmusi saglabāt Krievijai piemērotās sankcijas līdz brīdim, kad Maskava izmaksās Ukrainai kompensāciju. Lielbritānijas varasiestādes arī izstrādā mehānismu, kas ļaus sankcijām pakļautajām personām ziedot savus iesaldētos aktīvus Ukrainas atjaunošanai.

17:05. Krievijai atsakoties evakuēt cilvēkus bez Krievijas pasēm, pēc Ukrainas Kahovkas HES sagraušanas applūdušajā Hersonas apgabala Olešku pilsētā miruši simtiem cilvēku, liecina sākotnējie dati, paziņojis Nacionālās pretošanās centrs

16:30. ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens pirmdien vizītē Ķīnā paziņojis, ka Pekina apsolījusi nesūtīt ieročus Krievijai izmantošanai karā Ukrainā. Vienlaikus Blinkens pauda bažas par privāto Ķīnas uzņēmumu rīcību.

15:25. Pasaulē nav nevienas starptautiskas struktūras, kas varētu piedāvāt mehānismu deportēto bērnu nogādāšanai atpakaļ Ukrainā, paziņojusi Ukrainas prezidenta padomniece bērnu tiesību jautājumos Darja Herasimčuka. "Deportēto bērnu jautājumā mēs esam nodevuši visus pieejamos sarakstus un personisko informāciju noteiktām starptautiskām organizācijām. Diemžēl nekādas atgriezeniskas darbības nav notikušas," intervijā ziņu aģentūrai "Interfax-Ukraina" sacīja Herasimčuka. Viņasprāt, pasaulē nav starptautiskas struktūras, kas varētu piedāvāt efektīvu mehānismu deportēto bērnu nogādāšanai atpakaļ Ukrainā.

14:20. Mazāk nekā ceturtā daļa ukraiņu pēc uzvaras vēlētos mainīt valsts prezidentu, atsaucoties uz aptaujas datiem vēsta pravda.com.ua.

12.44. ANO pārmetusi Maskavai, ka tā liedz ANO palīdzības organizāciju darbiniekiem piekļūt Krievijas okupētajiem apgabaliem, ko skāruši plūdi pēc Kahovkas HES uzspridzināšanas.

ANO humānās palīdzības koordinatore Ukrainā Denīze Brauna svētdien paziņoja, ka ANO sazinājusies ar Maskavu un Kijivu jautājumā par postažu, ko radījusi Kahovkas HES uzspridzināšana. Krievijas valdība līdz šim ir noraidījusi ANO lūgumu ļaut piekļūt apgabaliem, kas atrodas tās pagaidu kontrolē, sacīja Brauna. "Mēs mudinām Krievijas varasiestādes rīkoties saskaņā ar starptautiskajās cilvēktiesībās noteiktajām saistībām," viņa piebilda.

11.58. Eiropas Savienības valstu un valdību vadītāju sanāksmē, kas 29.jūnijā un 30.jūnijā norisināsies Briselē, Beļģijā, diskutēs par aktuālo situāciju Ukrainā un spiediena uzturēšanu pret Krieviju, izriet no Ārlietu ministrijas sagatavotā informatīvā ziņojuma, ko otrdien, 20.jūnijā, skatīs valdībā.

Gaidāmas diskusijas arī par Krievijas sagrauto Kahovkas hidroelektrostacijas aizsprostu un visa veida atbalsta nodrošināšanu Ukrainai.

11.00. Zviedrijas parlamenta Aizsardzības komiteja pauž satraukumu, ka par spīti tam, ka Krievijas sauszemes spēki šobrīd atrodas Ukrainā, nevar izslēgt iespējamību, ka agresorvalsts varētu veikt uzbrukumu arī Zviedrijai, vēsta pravda.com.ua.

10.01. Daugavpilī tiks kompensēti ēdināšanas izdevumi Ukrainas bēgļu bērniem, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Provizoriskās izmaksas Ukrainas iedzīvotāju izglītojamo ēdināšanas nodrošināšanai būs apmēram 1000 eiro mēnesī, kompensējot ēdināšanas izdevumus vidēji 45 bērniem.

09.23. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 220 450 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 630 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3989 tankus, 7735 bruņutransportierus, 3865 lielgabalus, 610 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 370 zenītartilērijas iekārtas, 314 lidmašīnas, 305 helikopterus, 3383 bezpilota lidaparātus, 1211 spārnotās raķetes, 6613 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 526 specializētās tehnikas vienības.

08.38. Naktī uz pirmdienu krievi uz Odesu raidījuši četras spārnotās raķetes "Kalibr", taču ukraiņu zenītartilēristi visas četras notriekuši, pavēstījis Odesas apgabala kara administrācijas sabiedriskās padomes priekšsēdētājs Serhijs Bratčuks.

Tikmēr Dņepropetrovskas apgabalā ukraiņu zenītartilēristi notriekuši četrus krievu lidrobotus, ziņo apgabala kara administrācijas priekšsēdētājs Serhijs Lisaks.

08.01. Krievija ne tikai neiekaros jaunas teritorijas Ukrainā, bet tai nāksies zaudēt arī iepriekš okupētās, un Maskavai jāsāk gatavot tam savus pilsoņus, svētdienas vakarā paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Savā ikdienas videouzrunā Zelenskis uzsvēris, ka krieviem citas alternatīvas nav un nebūs, kā aiziet no Ukrainas.

07.10. Ukrainas prezidenta kancelejas vadītājs Andris Jermaks mēģina iesaistīt Brazīliju un Indiju Volodimira Zelenska miera plānā, kas paredz Krievijas karaspēka izvešanu no visas Ukrainas teritorijas, ziņo pravda.com.ua.

00.10. Lielbritānijas militārā izlūkdienesta jaunākajā ziņojumā teikts, ka abas puses - Krievija un Ukraina - karā cieš ievērojamus zaudējumus, un Krievijas zaudējumi, šķiet, ir vislielākie kopš marta, kad kaujas par Bahmutu bija visintensīvākās.

Svarīgākais