Ukrainas kara 480. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20.24]

© AFP/Scanpix/LETA

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 18. jūnijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20.24. Kremlis, visticamāk, izmantos Āfrikas līderu aicinājumus sākt miera sarunas ar Ukrainu, lai izdarītu informatīvu spiedienu ar mērķi palēnināt Rietumu palīdzību Kijivai, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi.

"Kremlis jau iepriekš aktivizēja šos centienus, lai sagatavotu augsni savai ofensīvai 2023.gada ziemā un pavasarī, un, visticamāk, atkal pastiprinās šo informācijas operāciju, lai vājinātu Rietumu atbalstu Ukrainai pretuzbrukuma operāciju laikā," teikts ziņojumā.

ISW analītiķi norāda, ka Kremlis vairākkārt ir raidījis viltus signālus par gatavību risināt sarunas, lai piespiestu Rietumus piekāpties un palēninātu turpmāku atbalstu Ukrainai tās karā ar Krieviju. Tajā pašā laikā Maskava nav izrādījusi reālu nodomu pilnībā piedalīties miera procesā. Kā piemērs minēta Ķīnas miera iniciatīva, kas tika iesniegta 2023.gada pavasarī.

19.01. NATO vadītājs Jenss Stoltenbergs norādīja, ka jūlijā Viļņas samitā alianse pieņems palīdzības paketi, kas dažu gadu laikā ļaus Ukrainai sasniegt NATO standartus. Tiek plānots arī aktivizēt politiskās saites, kas tuvinās Ukrainu NATO.

17.20. Biedrība "Tavi draugi" labdarības koncertu sērijā "Angāra saulrieti" vāks ziedojumus Kahovkas HES sprādziena radītajos plūdos cietušajiem.

Pirmais koncerts notiks otrdien, 20.jūnijā, plkst.19, Rīgā, Ventspils ielā 50.

Koncerts iesāks četru labdarības koncertu sēriju "Angāra saulrieti", kas šovasar tiks veltīti Ukrainas civiliedzīvotāju un armijas aktuālajām vajadzībām un ko "Tavi draugi" rīko, lai sirsnīgi pateiktos visiem Latvijas iedzīvotājiem par viņu atbalstu un ziedojumiem gan pēdējo nedēļu laikā, gan kopš Ukrainas kara sākuma.

Ieeja 20.jūnija koncertā būs par ziedojumiem. "Tavi draugi" aicina ieejas biļetes vietā ziedot garo gumijas zābaku pārus, kas ļoti nepieciešami plūdos cietušajiem, vai veikt mērķa ziedojumu pie ieejas. Ziedotie gumijas zābaki var būt lietoti, bet labā stāvoklī.

15.35. Ukrainas spēki Hersonas apgabalā iznīcinājuši lielu Krievijas spēku munīcijas noliktavu netālu no Krievijas okupētās ostas pilsētas Heničeskas, svētdien paziņoja Odesas apgabala kara administrācijas pārstāvis sakariem ar presi Serhijs Bratčuks.

Iepriekš vietējos "Telegram" kanālos sāka izplatīties fotogrāfijas un videoieraksti ar lielu sprādzienu Heničeskas apkaimē. Tajos redzams, ka pie apvāršņa paceļas milzīgs dūmu stabs un dzirdamas sprādzienu skaņas.

"Mūsu bruņotie spēki šorīt veica labu - un ļoti skaļu - triecienu Rikovas ciemā Heničeskas rajonā pagaidu okupētajā Hersonas apgabala teritorijā," videoziņojumā pavēstīja Bratčuks.

Pēc viņa teiktā, tur atradās ļoti nozīmīga munīcijas noliktava, kas tika iznīcināta.

14.16. Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 3984 tankus, 7729 bruņutransportierus, 3847 lielgabalus, 610 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 364 zenītartilērijas iekārtas, 314 lidmašīnas, 304 helikopterus, 3371 bezpilota lidaparātu, 1211 spārnotās raķetes, 6571 automobili un autocisternu, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 522 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

12.01. Aizvadītajās dienās Zaporižjas apgabalā, Doneckas apgabala rietumos un Bahmutas apkaimē turpinājās smagas kaujas, teikts Lielbritānijas militārā izlūkdienesta jaunākajā ziņojumā.

Visos šajos rajonos Ukrainas bruņotie spēki turpina veikt uzbrukuma operācijas, kurās tiem ir izdevies gūt nelielus panākumus.

Tikmēr dienvidos Krievijas karaspēks aizstāvas salīdzinoši efektīvi.

10.36. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 219 820 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 650 iebrucēji.

09.13. Āfrikas līderu delegācija sestdien tikšanās laikā Sanktpēterburgā aicināja Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu sākt miera sarunas ar Ukrainu, lai izbeigtu karu.

"Mēs vēlētos jūs aicināt sākt sarunas ar Ukrainu," sestdien Putinam teica pašreizējās Āfrikas savienības prezidējošās valsts Komoru prezidents Azali Asumani.

00.10. Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks uzsvēra, ka šobrīd vienīgais reālais plāns, kā izbeigt karu, ir Ukrainas piedāvātā miera formula, bet pārējie ir dažādi kapitulācijas varianti.

Svarīgākais