Ukrainas kara 479. diena. Jaunākā informācija [papildināts 19:40]

© SCANPIX/REUTERS

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 17. jūnijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

19.40. Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks, komentējot Krievijas raķešu apšaudi, kas tika sarīkota Kijivā Āfrikas delegāciju apmeklējuma laikā, pieļāva, ka tas iedragāja lojalitāti, kas vairākām Āfrikas valstīm bija pret Krieviju.

"Skaidrs, ka tās to publiski nedemonstrēs, skaidrs, ka pastāv zināma atkarība no minerālmēsliem, papildu izejvielu piegādēm, Krievijas naudas, pat bruņotajiem privātajiem algotņu grupējumiem, ko Krievija dažkārt eksportē uz Āfrikas valstīm," uzskaitīja Podoļaks.

18.21. Saeimas Nacionālā apvienības (NA) frakcija iesniegusi parlamentā likumprojektu, kas paredz denonsēt līgumu starp Latviju un Krieviju par tiesisko palīdzību un tiesiskajām attiecībām civillietās, ģimenes lietās un krimināllietās.

NA uzskata, ka pašreizējos apstākļos šādas sadarbības turpināšana ar Krieviju ir pretrunā ar Latvijas definētajām pozīcijām saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā.

"Laikā, kad Krievija turpina savu agresijas karu pret Ukrainu, nav pieļaujama sadarbības turpināšana vai veicināšana, it īpaši tiesiskuma jomā. Latvijai atbalstīt ar palīdzības sniegšanu šādas sistēmas darbības ir absolūti nepieņemami," likumprojekta iesniedzēju vārdā norāda Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA).

16.25. Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 3977 tankus, 7706 bruņutransportierus, 3834 lielgabalus, 609 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 364 zenītartilērijas iekārtas, 314 lidmašīnas, 302 helikopterus, 3364 bezpilota lidaparātus, 1211 spārnotās raķetes, 6557 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 520 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

15.27. Āfrikas valstu delegācijas vizītes Kijivā mērķis bija lūgt uz laiku iesaldēt Starptautiskās krimināltiesas (SKT) izdoto Krievijas diktatora Vladimira Putina aizturēšanas orderi, paziņoja Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

"Tur ir viens punkts, kas viņus satrauc un kura dēļ viņi, manuprāt, arī atbrauca," viņš pauda, sakot, ka Āfrikas delegāciju mērķis bija apturēt SKT aizturēšanas orderi Putinam.

"Protams, visi pārējie punkti nevienu neinteresē," viņš piebilda.

14.01. NATO dalībvalstis arvien vairāk atbalsta Ukrainas pievienošanos aliansei vienkāršotā ceļā bez daudzgadu rīcības plāna, un tādu ierosinājumu oficiāli varētu apstiprināt jūlija vidū gaidāmajā NATO samitā Viļņā, liecina izdevuma "Politico" rīcībā esošā informācija.

Kāds augsta ranga diplomāts Austrumeiropas diplomāts "Politico" teica, ka priekšlikums par daudzgadu rīcības plāna atcelšanu, "ir labs, ja tāds tiks ierosināts. Mēs to atbalstītu".

Arī Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss bija optimistisks. "Ir arvien vairāk pazīmju, ka visi varēs par to vienoties. Es tam būtu atvērts."

12.12. Vladimira Putina jaunie izteikumi, ka ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, kurš ir ebrejs, esot "apkaunojums ebreju tautai", izraisīja sašutumu Ukrainā.

Ukrainas virsrabīns Moše Reuvens Azmans paziņoja, ka lepojas ar Zelenski.

"Un ne tikai es. Es domāju, ka visa pasaule lepojas ar viņu," rabīns pavēstīja Ukrainas ziņu aģentūrai UNIAN. "Viņš neaizbēga un dara visu, lai palīdzētu ukraiņu tautai," piebilda Azmans.

Rabīns arī sacīja, ka Ukrainā nav neonacistu spēku, bet "Ukrainā ir cienījami cilvēki, kas aizstāv savu dzimteni".

Ukrainas uzņēmējs un filantrops Viktors Pinčuks, kurš uzsver savu ebreju mantojumu, sacīja, ka "šodien Zelenskis ir cīņas par brīvību iemiesojums, un brīvība ir viena no ebreju tatas galvenajām vērtībām".

Amerikas Ebreju komiteja tviterī paziņoja, ka "Putina mēģinājums nomelnot prezidenta Zelenska ebreju mantojumu ir izmisīga un necienīga rīcība".

10.23. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 219 170 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 670 iebrucēji.

09.12. Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien paziņoja, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, kurš ir ebrejs, esot "apkaunojums ebreju tautai".

"Man ir daudz draugu ebreju," Putins paziņoja ikgadējā ekonomikas forumā Sanktpēterburgā. "Viņi saka, ka Zelenskis nav ebrejs, ka viņš ir apkaunojums ebreju tautai."

"Es nejokoju," piebilda Putins.

00.10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piektdien, tiekoties ar Āfrikas līderu delegāciju, noraidījis sarunas ar Krieviju.

"Mūsu tikšanās laikā es vairākas reizes skaidri pateicu, ka pieļaut jebkādas sarunas ar Krieviju tagad, kad okupants atrodas mūsu zemē, nozīmē iesaldēt karu, iesaldēt sāpes un ciešanas," pēc tikšanās ar vairākiem Āfrikas valstu līderiem, kuru vidū bija arī Dienvidāfrikas Republikas prezidents Sirils Ramafosa, žurnālistiem norādīja Zelenskis.

Svarīgākais