Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Kanāda aptur darbību Āzijas Infrastruktūras investīciju bankā

© Pixabay.com

Kanādas finanšu ministre Kristija Frīlenda paziņojusi, ka valsts aptur savu darbību Ķīnas valsts atbalstītajā Āzijas Infrastruktūras investīciju bankā (AIIB), kamēr tiek izmeklēta izskanējusī informācija, ka tā darbojas Ķīnas Komunistiskās partijas interesēs.

Šādus apgalvojumus izteicis kanādietis Bobs Pikards, kurš atkāpies no AIIB globālo komunikāciju ģenerāldirektora amata.

"Kanādas valdība nekavējoties apturēs visas valdības īstenotās aktivitātes bankā," sacīja Frīlenda. "Esmu likusi Finanšu ministrijai nekavējoties izvērtēt paustos apgalvojumus un Kanādas dalību AIIB."

Pikards, kurš AIIB globālo komunikāciju ģenerāldirektora amatā bija aizvadījis 15 mēnešus, savā tvitera kontā norāda, ka atkāpšanās bijis viņa patriotiskā kanādieša pienākums. Viņš raksta, ka banku pārvalda Ķīnas Komunistiskās partijas locekļi, kas darbojas kā "iekšējie VDK vai gestapo darbinieki".

Tāpat viņš uzsver, ka AIIB kalpo Ķīnas interesēm, un Ķīnā valdošajai Komunistiskajai partijai ir nepamatota ietekme uz bankas darbību.

AIIB izveidota 2016.gadā, lai finansētu dzelzceļa, ceļu, enerģētikas un citus projektus. Bankai ir 106 dalībnieces, ieskaitot vairākumu Āzijas valstu, kā arī Austrāliju, Kanādu, Krieviju, Franciju un Lielbritāniju. Taču ASV un Japāna, kas ir attiecīgi pasaulē lielākā un trešā lielākā ekonomika, stingri noraidījušas iespēju pievienoties bankai.