EP apstiprina jaunus noteikumus par visu ES pārdoto bateriju ražošanu

© Pixabay.com

Eiropas Parlaments (EP) šodien apstiprināja jaunus noteikumus par visu Eiropas Savienības (ES) pārdoto bateriju izstrādi un ražošanu, kā arī par izlietoto bateriju apsaimniekošanu, aģentūru LETA informēja EP.

Regula paredz obligāta oglekļa dioksīda pēdas deklarāciju un marķējumu elektrisko transportlīdzekļu baterijām, vieglo elektrisko transportlīdzekļu baterijām, kā arī atkārtoti uzlādējamām rūpnieciskām baterijām ar jaudu virs 2 kilovatstundām (kWh).

Pārnēsājamās baterijas ierīcēs būs jāprojektē tā, lai patērētāji paši varētu tās viegli izņemt un nomainīt, kā arī būs nepieciešama digitālā bateriju pase vieglo transportlīdzekļu baterijām, rūpnieciskajām baterijām ar jaudu virs 2 kWh un elektrisko transportlīdzekļu baterijām.

Izejvielu izcelsmes uzticamības pārbaude būs jāveic visiem šīs jomas tirgus dalībniekiem, izņemot mazos un vidējos uzņēmumus.

Pēc galīgā balsojuma plenārsēdē regula vēl oficiāli jāapstiprina arī Eiropas Padomei.

Komisija 2020.gada decembrī iesniedza priekšlikumu regulai par baterijām un bateriju atkritumiem. Priekšlikuma mērķis ir stiprināt iekšējā tirgus darbību, veicinot aprites ekonomiku un samazinot ietekmi uz vidi un sociālo ietekmi visos bateriju dzīves cikla posmos. Šī iniciatīva ir cieši saistīta ar Eiropas zaļo kursu, Aprites ekonomikas rīcības plānu un jauno industriālo stratēģiju.

Svarīgākais