Ukrainas kara 476. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:27]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 14. jūnijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22.44. Krievijas telegrammas kanāli uzsākuši kārtējo dezinformācijas kampaņu, dodot mājienu, ka uzspridzinās Zaporožjes atomelektrostaciju .

Par to ziņo Dezinformācijas apkarošanas centrs. "Ienaidnieka TG kanāli ir sākuši dezinformācijas un manipulatīvu kampaņu, kuras mērķis ir iebiedēt ukraiņus. Propagandi izplata provokatīvu video, kurā ir mājiens par Zaporožjes atomelektrostacijas uzspridzināšanu", vēsta unian.net.

21:27. Pagājušajā nedēļā un šis nedēļas divās dienās Krievijas karaspēka virzīšanās uz priekšu nav konstatēta, paziņojusi Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara, piebilstot, ka Ukrainas spēki nedod krieviem šādu iespēju.

Viņa norādīja, ka Ukrainas spēki šobrīd virzās uz priekšu vairākos virzienos, bet arī ienaidnieks cenšas to darīt dažos virzienos.

20:01. Vācijas parlamenta apakšpalātas budžeta komiteja trešdien devusi zaļo gaismu pirmajam maksājumam pretgaisa aizsardzības sistēmas "Arrow 3" iegādei no Izraēlas par gandrīz četriem miljardiem eiro.

Komiteja atbalstīja sākotnējo maksājumu 560 miljonu eiro apmērā, atklāja avots komitejā.

18:58. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs preses konferencē pirms NATO aizsardzības ministru sanāksmes Briselē paziņoja, ka Ukraina ir uzsākusi vērienīgu pretuzbrukumu.

Ukrainas armija virzās uz priekšu un atbrīvo teritorijas, paziņoja Stoltenbergs, piebilstot, ka panākumi kaujas laukā ir iespējami daļēji pateicoties NATO sabiedroto atbalstam.

17:50. Šogad Latvijā ieceļojuši vairāk nekā 54 000 Ukrainas pilsoņu - pārsvarā personas, kuras šķērso Latviju tranzītā, atgriežoties Ukrainā vai arī dodoties tālāk uz kādu citu valsti, aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrija.

Ukrainas iedzīvotājiem kopumā izsniegti vairāk nekā 48 300 ilgtermiņa vīzu un termiņuzturēšanās atļauju. Personas kods piešķirts 48 114 Ukrainas iedzīvotājiem. Kopš kara sākuma līdz 2023.gada 12.jūnijam Latviju kopumā pametuši 23 690 Ukrainas iedzīvotāji.

Saistībā ar Ukrainas iedzīvotāju izmitināšanu palīdzība šajā periodā sniegta visām Latvijas pašvaldībām. Palīdzība sniegta sociālā atbalsta jomā, izglītības jomā, ēdināšanas jomā, kā arī izmitināšanas jomā. Ukrainas bēgļu izmitināšanas jautājums bija viena no tēmām, ko trešdien apsprieda Iekšlietu ministrijas un Latvijas Pašvaldību savienības ikgadējās sarunās.

17:25. Sarkanā terora režīms ir ieildzis un beigsies tikai ar Ukrainas galīgo uzvaru, trešdien, Lietuvai pieminot padomju deportāciju upurus, sacīja tās prezidents Gitans Nausēda.

"Diemžēl jākonstatē, ka sarkanā terora režīms ir ieildzis un turpina likt cilvēkiem ciest, var teikt, simts gadus," Nauseda teica žurnālistiem pēc piemiņas pasākuma Seimā. "Droši vien, kamēr Ukraina nepanāks galīgo uzvaru, mēs nevarēsim teikt, ka šim režīmam patiešām ir pielikts punkts," viņš piebilda.

Prezidents uzsvēra, ka staļiniskais totalitārisms vēl nav nosodīts tādā pašā mērā kā nacisms, norādot, ka jāturpina centieni, lai "visa Eiropa izveidotu ļoti skaidru attieksmi pret abām totalitārisma formām". "Šodien Eiropai ir jāsaprot, ka totalitārismam ir divas formas," viņš teica.

16:20. Ūdens līmenis Hersonas apgabalā naktī pazeminājies vēl par 32 cm, trešdien paziņojusi Kijiva.

Šorīt vidējais ūdens līmenis bija 2,13 metri, ziņoja štābs, kas izveidots Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) uzspridzināšanas seku likvidēšanai. Diennakts laikā ūdens ir pilnībā atkāpies no trīs ciematiem - kopumā apmēram 500 mājām.

Dņepras labajā krastā joprojām ir applūduši 28 ciemi. Štābs paziņoja, ka kopumā zem ūdens joprojām ir 3103 mājas. Jau ziņots, ka Krievijas karaspēks pagājušā nedēļā Hersonas apgabalā uzspridzināja Kahovkas HES, sagraujot tās aizsprostu un appludinot milzīgas teritorijas.

Kahovkas HES atrodas Krievijas karaspēka kontrolē, taču pēc aizsprosta uzspridzināšanas applūdušas teritorijas gan Dņepras labajā krastā, kuras kontrolē Ukraina, gan Krievijas okupētās teritorijas kreisajā krastā.

15:22. Rīgas dome šodien nolēma ziedot 300 000 eiro Ukrainai pēc okupantu izraisītās Kahovkas dambja katastrofas. Līdzekļi tiks ziedoti no pašvaldības budžeta programmas Izdevumi neparedzētiem gadījumiem.

Fondam "Ziedot.lv" tiks pārskaitīti 200 000 eiro Ukrainas sabiedrības vispārējam atbalstam ar mērķi atbalstīt patvertņu atjaunošanu pirmsskolās un bumbu patvertņu ierīkošanu, kā arī skolu autobusu nodrošināšanu Ukrainas Černihivas apgabalā.

Kā iepriekš skaidroja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP), Hersonas apgabals piedzīvo ekoloģisko un humāno katastrofu - ir applūdušas milzīgas teritorijas, arī kanalizācija, atkritumu poligoni. No applūdušajām teritorijām tiek evakuēti cilvēki, un ļoti svarīgs ir atbalsts arī reģioniem, uz kuriem viņus evakuēs - tāpēc Rīga piešķir palīdzību Čerņihivas apgabalam.

14:05. Ukrainas teritorijā ievainots Krievijas parlamenta apakšnama - Valsts domes - deputāts un par Čečenijas vietvalža Ramzana Kadirova "labo roku" dēvētais Adams Delimhanovs, ziņo Krievijas Aizsardzības ministrijas televīzijas kanāls "Zvezda", atsaucoties uz Valsts domes preses dienestu, kā arī pats Kadirovs.

Iepriekš tika ziņots, ka Delimhanovs ir likvidēts, bet Valsts domes preses dienestā paziņoja, ka deputāts esot ievainots. Tikmēr Kadirovs paziņojis, ka pagaidām nav varējis sazināties ar Delimhanovu. "Es pats nekādi nevaru sazināties ar Adamu Delimhanovu.

Viņš neatsaucas saziņai," izteicies Čečenijas vietvaldis, lūdzot ukraiņu izlūkdienestiem sniegt precīzu informāciju par apšaudītajām pozīcijām, lai viņš "varētu atrast savu dārgo brāli". Kadirovs solījis dāsnu atlīdzību par sadarbošanos. Trešdienas rītā Ukrainas sociālajos tīklos parādījās informācija par Delimhanova likvidāciju apšaudes laikā Zaporižjes apgabala Primorskā.

12.45. Ūdens līmenis Dņeprā Hersonas apgabalā turpina samazināties. Nakts laikā ūdens līmenis samazinājies vēl par 32 centimetriem. Par spīti tam, ka ūdens līmenis katru dienu samazinās, joprojām applūdušas ir 28 apdzīvotas vietas, informē pravda.com.ua.

11.50. Apvienoto Nāciju Organizācija paziņojusi, ka Kahovkas HES uzspridzināšanai būs milzīga ietekme uz globālo pārtikas nodrošinātību. Tuvākajā nākotnē var pieaugt pārtikas cenas, kā arī var rasties problēmas ar tīra dzeramā ūdens nodrošināšanu simtiem tūkstošu cilvēku, vēstīts pravda.com.ua

10.25. Krievija informācijas telpā ir labi sagatavojusies Ukrainas pretuzbrukumam, sociālajā tīklā "Twitter" atzinis NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Jau no paša sākuma tiek aktīvi tiražēts, izmantojot dezinformācijas infrastruktūru, vēstījums par milzu Ukrainas zaudējumiem. Atsevišķi attēli un video tiek maksimāli tiražēti, lai radītu šo priekšstatu, norādījis Sārts.

09.43. Naktī uz trešdienu Krievijas karaspēks ar spārnotajām raķetēm no jūras un gaisa, kā arī ar uzbrukuma lidrobotiem kārtējo reizi apšaudījis Ukrainas pilsētas, bet un ukraiņu zenītartilēristi 12 no krievu šāviņiem notriekuši, ziņo Ukrainas armijas Gaisa spēku preses dienests.

09.20. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 217 330 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 680 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3943 tankus, 7653 bruņutransportierus, 3783 lielgabalus, 603 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 364 zenītartilērijas iekārtas, 314 lidmašīnas, 300 helikopterus, 3324 bezpilota lidaparātus, 1196 spārnotās raķetes, 6482 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 516 specializētās tehnikas vienības.

08.56. Ziemeļvalstīm ir vairākas programmas, kas vērstas uz Ukrainas atjaunošanu pēc kara, lai tā nostiprinātos kā spēcīga, neatkarīga un demokrātiska valsts, uzsver Ziemeļvalstu Ministru padomes ģenerālsekretāre Kārena Ellemane.

Piemēram, ar Ziemeļvalstu atbalstu jau darbojas programma, kas vērsta uz Ukrainas civildienestā strādājošajiem, to apmācību un demokrātisku valsts pārvaldes struktūru izveidi un nostiprināšanu.

Ellemane uzsver, ka Ziemeļvalstu reģions, kurā ietilpst arī Latvija, cieši sadarbojas ar Ukrainu, tieši domājot par laiku pēc kara un sniedzot atbalstu Ukrainai, lai tā spētu funkcionēt kā spēcīga demokrātija.

08.29. Vismaz trīs cilvēki nogalināti un 13 ievainoti trešdienas rītā notikušā Krievijas raķešu uzbrukumā Odesai.

No kuģa Melnajā jūrā Krievija uz ostas pilsētu Ukrainas dienvidos palaida četras spārnotās raķetes "Kalibr", vietnē "Telegram" paziņojis Odesas apgabala kara administrācijas pārstāvis sakariem ar presi Serhijs Bratčuks.

Viena no raķetēm trāpījusi mazumtirdzniecības tīkla noliktavai, nogalinot trīs darbiniekus un vēl septiņus ievainojot, informēja Bratčuks, pieļaujot, ka gruvešos varētu atrasties vēl vairāki cilvēki.

08.02. Jau kopš paša Krievijas iebrukuma Ukrainā ASV prezidents ir uzsvēris, ka nekarojam ar krievu tautu, kas dzīvo totalitārā un aizvien autoritārākā režīmā, tāpēc mums ir jārod iespējas ar šiem cilvēkiem komunicēt, lai pastāstītu viņiem patiesību, intervijā aģentūrai LETA uzsvēra ASV vēstnieks Latvijā Kristofers Robinsons.

"Viņu pašu valdība viņiem melo. Viņiem jāzina patiesība par to, kas notiek Ukrainā, par to, kā prezidenta Vladimira Putina darbības ir Maskavai izraisījušas stratēģisku katastrofu un atmetušas atpakaļ valsts attīstību par, domājams, vismaz veselu paaudzi. Kā lai šo patiesību nokomunicējam Krievijas cilvēkiem?" retoriski vaicāja vēstnieks.

07.07. Krievijas iebrukums Ukrainā piespieda bēgļu gaitās doties 11,6 miljonus cilvēku, kas ir viena no lielākajām bēgļu krīzēm kopš Otrā pasaules kara, liecina ANO bēgļu aģentūras UNHCR pētījums par 2022.gadu.

Aģentūras dati liecina, ka kara sākumā bēgļu gaitās katru dienu devās apmēram 200 000 cilvēku. Apmēram 5,9 miljonu cilvēku patvērumu meklējuši Ukrainas drošākajos reģionos, bet 5,7 miljoni devāt bēgļu gaitās uz citām valstīm.

05.44. Krievija otrdien ar artilēriju apšaudīja Sumu apgabalu Ukrainas ziemeļos, nogalinot septiņus valsts mežsaimniecības darbiniekus, paziņoja Sumu apgabala militārā administrācija.

Krievijas karaspēks otrdienas gaitā veica 21 pierobežas apšaudi, un tika fiksēts 101 sprādziens. Apšaudēm tika pakļautas Hotiņas, Miropiļas, Bilopiļas, Znob-Novhorodskes, Seredinas-Budas, Esmaņas, Nova Slobodas un Velika Pisarivkas pašvaldības.

00.10. Kadirovieši, kas nesen ieradās Belgorodā, pulcējās, lai cīnītos pret "sātanistiem un LGBT", starp kuriem ierindo Krievijas nemierniekus no "RDK" kustības un pašreizējo Ukrainas vadību. To paziņoja tuvs Ramzana Kadirova līdzgaitnieks, Valsts domes deputāts Ādams Delimhanovs.

"Aizsardzības ministrijas nodaļa" Akhmat Zapad "atbrauca uz Belgorodu, lai atrisinātu uzticētos uzdevumus. Esmu pārliecināts, ka darbs, kas tiek veikts šeit, Belgorodā, kopumā pierobežas zonā, tiek veikts pret šiem sātanistiem brīvprātīgajiem." viņš teica video, ko izplata Krievijas mediji.

Delimhanovs solīja ne tikai iznīcināt robežu šķērsojošos nemiernieku grupējumus, bet arī gatavojas iebrukt Ukrainas teritorijā.

Svarīgākais