Serbi draud bloķēt ceļus; pieprasa slēgt kādu TV šovu

© Scanpix

Serbijas protestu kustība, kas vērsta pret vardarbību, draudējusi nobloķēt šosejas un lielos ceļus visā valstī, ja līdz nedēļas beigām netiks izpildītas protestētāju prasības.

Viena no prasībām ir pārtraukt realitātes šovu "Zadruga", ko demonstrē telekanāls "Pink TV". Šova fināls bija skatāms tiešraidē pagājušajā nedēļā, kad arī tika paziņots par jaunu sezonu šoruden. Šovs ir izpelnījies kritiku par fiziskas un verbālas vardarbības ainu demonstrēšanu.

Nedēļas nogalē Belgradā notika jau sestā "Serbija pret vardarbību" protestu akcija, kuras laikā demonstranti izveidoja apli ap valdības ēku. Protestus daļēji organizē opozīcija.

Uzrunājot pūli, viens no protestu organizatoriem paziņoja, ka protesti iegūs jaunu formu, ja viņu prasības netiks izpildītas.

Organizatori brīdināja, ka nākamais solis ir Serbijas nobloķēšana, slēdzot šosejas un lielos ceļus visā valstī.

Nākamo protestu datums atkarīgs no parlamenta sēdes, kas paredzēta vēlāk šonedēļ.

Protestētāji pieprasa aizliegt drukātos plašsaziņas līdzekļus, kas veicina vardarbību un izplata viltus ziņas, un atņemt nacionālās apraides licences televīzijām, kas dara to pašu. Starp prasībām ir arī iekšlietu ministra Bratislava Gašiča un izlūkdienesta direktora Aleksandra Vulina atkāpšanās no amatiem.

Pagājušajā nedēļā protesta akcija bija vērsta pret Izglītības ministriju, kas pēdējā brīdī nolēma mainīt mācību gada beigu datumu.

Jautājums par mācību gada beigām vairākas nedēļas bija aktuāls temats saistībā ar 3.maijā notikušo masu apšaudi Belgradas skolā, kurā tika nogalināti deviņi bērni un apsargs. Apšaudi sarīkoja 13 gadus vecs skolēns.

Pēc nedēļām ilgām debatēm ministrija paziņoja, ka ēkā, kurā notika apšaude, turpinās darboties skola, bet tajā tiks iekārtots arī piemiņas memoriāls apšaudes upuriem.

Svarīgākais