Ukrainas kara 475. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:28]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 13. jūnijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:28 Tagad Ukrainas karadarbības epicentrs atrodas Ukrainas austrumos. Situācija frontē ir ļoti dinamiska.

Par to informatīvajā ēterā paziņoja aizsardzības ministra vietniece Anna Maļara. "Runājot par operatīvo situāciju šobrīd, mēs patiešām turpinām uzbrukuma operācijas vairākos virzienos. Tajā pašā laikā mums ir arī aizsardzības operācijas, jo ienaidnieks arī virzās uz priekšu vairākos virzienos. Tāpēc situācija ir tik neviendabīga."

Viņa norādīja, ka austrumi ir karadarbības epicentrs.

21:38 Sākoties veiksmīgajām Ukrainas armijas ofensīvas operācijām, krievi sāka aktīvi izplatīt dezinformāciju par Ukrainas it kā milzīgajiem zaudējumiem. Tas liecina, ka Krievijai ir problēmas.

Kā 24. kanāla ēterā atzīmēja krievu opozicionārs, emuāru autors, jurists Marks Feigins, krievi vienmēr ķeras pie šādām darbībām, kad viņiem viss ir slikti.

20:44 Ukrainas Bruņoto spēku pretuzbrukums ar mērķi atbrīvot Krievijas okupētās Ukrainas teritorijas Ukrainas austrumos un dienvidos ir parādījis pirmās veiksmes pazīmes.

Tā intervijā izdevumam "USA Today" norādīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Viņš norādīja, ka Ukrainas militārpersonas pamazām "atgūst pozīcijas", izdzenot Krievijas karaspēku no vairākām mazām pilsētām un ciemiem. Vienlaikus ģenerālsekretārs brīdināja necerēt uz ātriem un būtiskiem Ukrainas militārpersonu panākumiem.

19:46 Šodien Ukrainas artilēristi un raķetes trāpīja trīs Krievijas personāla, ieroču un militārās tehnikas koncentrācijas zonām, ienaidnieka komandpunktā un elektroniskās karadarbības stacijā.

Cietusi arī ienaidnieka artilērijas vienība apšaudes pozīcijā, pretgaisa aizsardzības sistēma, pretgaisa aizsardzības raķešu sistēma un munīcijas noliktava, liecina otrdienas, 13.jūnija, vakarā publicētais Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba apkopojums. .

19:10 Ukrainas uzbrukums Krievijas okupēto teritoriju atbrīvošanai varētu likt Kremlim sēsties pie sarunu galda, otrdien pirms tikšanās ar ASV prezidentu Džo Baidenu paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Stoltenbergs, kuram otrdien Baltajā namā paredzēta tikšanās ar Baidenu, raidsabiedrībai CNN atzina, ka uzbrukums ir sarežģīts, taču tas ir tik tikko sācies.

NATO ģenerālsekretārs uzsvēra, ka ukraiņiem ir tiesības atbrīvot savu zemi.

Viņš pieļāva, ka jo lielāka teritorija tiek atbrīvota, jo lielāka iespējamība, ka Krievijas diktators Vladimirs Putins sapratīs nepieciešamību sēsties pie sarunu galda, lai vienotos par "taisnīgu un pastāvīgu mieru Ukrainā".

Ukrainas armija mēģina uzbrukt Krievijas ilgi nostiprinātajām aizsardzības līnijām valsts austrumos un dienvidos.

Izsakoties par savu iespējamo pēcteci, kas NATO vadību pārņems pēc viņa amata termiņa beigām oktobrī, Stoltenbergs pauda pārliecību, ka tiks atrasts izcils kandidāts, bet viņš šobrīd galveno uzmanību pievēršot alianses vadīšanai līdz amata termiņa beigām, jo "Eiropas vidū notiek karš".

Stoltenberga un Baidena tikšanās bija paredzēta pirmdien, bet tā tika atlikta, jo ASV prezidentam bija zobārsta apmeklējums. Abi līderi plāno apspriest gatavošanos jūlija vidū Viļņā gaidāmajam NATO samitam.

18:43 Iekšlietu ministrija pavēstīja, ka nakts uzbrukuma laikā Krivojrogai viena no raķetēm trāpīja Hersonas apgabala iedzīvotājiem paredzētā ūdens pudeļu noliktavā. Viens no upuriem ir 17 gadus vecs zēns.

Iekšlietu ministrs Igors Klimenko atgādināja, ka kārtējā krievu terorakta rezultātā Krivojrogas pilsētas iedzīvotāji tika nogalināti 11, bet vēl 28 tika ievietoti slimnīcā. Pēc viņa teiktā, ienaidnieka raķetes uzbrukušas arī pudelēs pildīta ūdens noliktavai, kas savāktas Hersonas apgabala vajadzībām.

17:50. Francijā atklāta plaša Krievijas dezinformācijas kampaņa, kuras laikā publicētas Ukrainai naidīgas viltus ziņas, imitējot pazīstamus franču medijus.

"Kampaņa ir jauns apliecinājums hibrīdstratēģijai, kuru Krievija īsteno, lai grautu miermīlīgu demokrātisku debašu vidi un tādējādi iedragātu mūsu demokrātiskās institūcijas," uzsvēra Kolonna.

"Nekādi manipulāciju mēģinājumi nekavēs Franciju atbalstīt Ukrainu tās cīņā pret Krievijas agresijas karu," paziņoja ministre. Kampaņā varētu būt izmantotas tādas tehnikas kā viltus rakstu publicēšana vietnēs, kas kopē oficiālu mediju organizāciju vietnes, bet tām ir atšķirīgs domēna nosaukums.

Atklātā operācija ir kampaņas "otrais posms". Pirmo posmu Francija atklāja jau pērn, bet jaunajai kampaņai "izmantotas izsmalcinātākas metodes, lai apietu pretpasākumus un tā būtu mazāk uzkrītoša", atklāja kāds anonīms avots Francijas drošības iestādēs.

16:32. ASV pagaidām nav novērojušas pazīmes, kas liecinātu, ka uz Baltkrieviju tikuši pārvietoti Krievijas taktiskie kodolieroči, paziņojis Baltā nama Nacionālās drošības padomes pārstāvis Džons Kērbijs.

"Viss, ko varu pateikt par Baltkrieviju ir tas, ka mēs neesam redzējuši neko, kas liktu mums mainīt savu nostāju kodolgatavības vai potenciāla jautājumā," žurnālistiem norādīja Kērbijs.

Viņš arī atzina, ka Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko izteikumi "atbilst neapdomīgai un bezatbildīgai pieejai, kā runāt par kodolpotenciālu". Viņš vēlreiz uzsvēra, ka nav novērotas nekādas pazīmes, ka "kodolieroču pielietošana ir neizbēgama vai notiks" un, ka ASV nav novērojušas neko, kas liktu tai mainīt savu pozīciju šajā jautājumā.

Iepriekš Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņojis, ka taktiskie kodolieroči Baltkrievijā tiks nogādāti pēc 7.-8.jūlija. 25.maijā abu valstu aizsardzības ministri parakstīja dokumentus par Krievijas taktisko kodolieroču izvietošanu Baltkrievijas teritorijā. Tajā pašā dienā Lukašenko paziņoja, ka Baltkrievijā jau sāk izvietot Krievijas kodolieročus.

15:50. Krievijas karaspēka triecienā Krivijrihā naktī uz otrdienu nogalināti 11 cilvēki, pēc meklēšanas un glābšanas operācijas pabeigšanas paziņojušas vietējās amatpersonas.

Krivijrihas mērs Oleksandrs Vilkuls vietnē "Telegram" pavēstīja, ka līdz plkst.13 bojāgājušo skaits ir sasniedzis desmit, vēl viens cilvēks atrodas zem drupām, bet 28 cilvēki ir ievainoti, no kuriem 12 atrodas slimnīcā vidējā, smagā un ļoti smagā stāvoklī. Savukārt Dņipropetrovskas apgabala kara administrācijas vadītājs Serhijs Lisaks informēja, ka plkst.14.17 drupās kāda privātuzņēmuma teritorijā ir atrasts vēl viena cilvēka līķis.

Lisaks apstiprināja, ka meklēšanas un glābšanas darbi ir pabeigti un kopumā Krievijas triecienos nogalināti 11 cilvēki. Turpinās gruvešu novākšanas darbi. Jau vēstīts, ka Ukrainas ģenerālštāba apkopotā informācija liecina, ka Ukrainas armijas pretgaisa aizsardzības spēki naktī uz otrdienu notriekuši desmit Krievijas spārnotās raķetes un vienu irāņu uzbrukuma lidrobotu.

Krivijrihā krievi trāpījuši piecstāvu dzīvojamai ēkai, kur izcēlies spēcīgs ugunsgrēks. Cietusi arī civilā infrastruktūra.

15:05. Ukraina ir interesējusies par tehnisko stāvokli desmitiem Austrālijas vairs neizmantoto iznīcinātāju F-18, otrdien paziņoja Ukrainas vēstnieks Austrālijā Vasils Mirošničenko.

Vēstnieks apstiprināja, ka ir lūgta informācija par apmēram 41 lidmašīnas, kas atrodas gaisa spēku bāzē uz ziemeļiem no Sidnejas, tehnisko stāvokli. Ja būtu iespējams iznīcinātājus piegādāt Ukrainai, būtiski tiktu pastiprinātas valsts gaisa spēku spējas. Ukraina nesen ieguva ilgi gaidīto ASV piekrišanu tam, ka Kijiva var saņemt ASV ražotus ceturtās paaudzes iznīcinātājus, piemēram, F-16. Lai gan tās nav vismodernākās lidmašīnas, tās būtu liels uzlabojums ukraiņu flotei, kurā pārsvarā ir padomju laika iznīcinātāji "MiG" un "Sukhoi".

Vairākas Rietumvalstis jau ir paudušas gatavību piegādāt Ukrainai F-16, tomēr šī ir pirmā reize, kad publiski izskan informācija par Ukrainas interesi saņemt F-18 no Austrālijas. Lai Ukraina patiešām saņemtu F-18 no Austrālijas Kanberai, Vašingtonai un Kijivai būs jāsadarbojas diplomātiski un loģistikā.

13:55. Mēklenburgas-Priekšpomerānijas federālās zemes parlaments ir nolēmis apiet zemes valdību, lai likvidētu lielā mērā Krievijas finansēto organizāciju "Stiftung Klima- und Umweltschutz MV" ("MV Klimata un vides aizsardzības fonds").

Pērn martā federālās zemes parlamenta vairākums aicināja valdības koalīciju, kuru veido kreisi centriski noskaņotie sociāldemokrāti un kreiso ekstrēmistu partija "Die Linke" ("Kreisie"), "strādāt, lai garantētu, ka "Stiftung Klima- und Umweltschutz MV" vairs nepastāv". Aicinājums izskanēja pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā, kas sākās pērn februārī.

Tomēr, neskatoties uz vienošanos, fonda valde, kurā ir bijušais federālās zemes premjerministrs Ervīns Zēlerings, atsakās atkāpties un tādējādi kavē fonda likvidāciju.

12.45. Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis pirmdien vizītes laikā Nīderlandē ticies ar Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) virsprokuroru Karimu Hanu un nodevis viņam informāciju par bērnu nelikumīgu izvešanu no Krievijas okupētajām Ukrainas teritorijām uz Baltkrieviju, pavēstīja Lietuvas Ārlietu ministrija.

Ziņas par vairāk nekā 2000 bērnu, lielākoties bāreņu, izvešanu no okupētajām Ukrainas teritorijām uz nometnēm Baltkrievijā savākusi Baltkrievijas opozīcija.

12.20. Ukrainas karaspēks aizvadītajā diennaktī veiksmīgi uzbrucis Bahmutas un Toreckas virzienā Doneckas apgabalā, paziņojis Ukrainas armijas ģenerālštāba preses pārstāvis Andrijs Kovaļovs.

Viņš informēja, ka Bahmutas virzienā ukraiņu spēki pavirzījušies 250 metrus, bet Toreckas virzienā - 200 metrus uz priekšu. Ukrainas armijas ģenerālštāba preses pārstāvis informēja, ka līdz šim pretuzbrukumā no okupantiem atbrīvotas septiņas apdzīvotas vietas.

12.09. Ukrainai lielāko problēmu sagādā krievu izveidotie mīnu lauki, to pārvarēšana noteikti prasīs rietumvalstu piešķirtās kaujas tehnikas zaudējumus, atzīst Latvijas Zemessardzes štāba virsnieks, majors Jānis Slaidiņš.

Internetā publicēti Krievijas spēku uzņemti fotoattēli un video ar vienkopus iznīcinātu vai sabojātu rietumvalstu ukraiņiem nodotu tehniku - kaujas mašīnām "Bradley" un tanku "Leopard". Turpat redzami miruši Ukrainas karavīri. Slaidiņš norādīja, ka krievi var no kaujas lauka iegūto rietumvalstu tehniku pavērst pret ukraiņiem, taču tad tehnikai jābūt darbakārtībā.

11.55. Ūdens līmenis Dņeprā Hersonas apgabalā turpina samazināties, tomēr applūdušas joprojām ir 3600 mājas, otrdienas rītā paziņoja Hersonas apgabala kara administrācijas vadītājs Oleksandrs Prokudins.

"Joprojām ūdenim ir tendence samazināties. Līdz rītam vidējais plūdu ūdens līmenis ir divi metri un 70 centimetri, kas ir par 27 centimetriem mazāk nekā vakar vakarā," viņš informēja videouzrunā vietnē "Telegram". Prokudins piebilda, ka aizvadītās diennakts laikā no ūdens atbrīvojušās 200 dzīvojamās mājas.

11.25. ASV sniegs Ukrainai papildu militāro palīdzību līdz 325 miljonu dolāru (nepilnu 302 miljonu eiro) apmērā, lai Ukraina varētu aizstāt kaujās zaudēto bruņutehniku, ASV raidsabiedrībai "Amerikas Balss" apliecinājuši divi ASV Aizsardzības ministrijas pārstāvji.

Jaunajā palīdzības paketē būs bruņumašīnas "Stryker" un "Bradley", ar kurām varēs aizstāt Ukrainas pretuzbrukumā zaudēto vai cietušo tehniku. Tāpat Ukrainai tiks piegādāta munīcija pretgaisa aizsardzības sistēmām NASAMS un raķetes daudzlādiņu reaktīvajām iekārtām HIMARS.

10.49. Krievijas okupācijas karaspēka veiktā raķešu uzbrukuma rezultātā Krivijrihā gājuši bojā seši cilvēki un 25 ievainoti, vietnē "Telegram" paziņoja Krivijrihas mērs Oleksandrs Vilkuls. Pēc viņa teiktā, desmit ievainotie cilvēki ir smagā stāvoklī. Citā objektā zem gruvešiem iesprostoti pieci cilvēki.

10.24. Rīgas atbalsta centrā Ukrainas iedzīvotājiem jau gadu notiek regulāras darba biržas, kurās kopā līdz šim piedāvāti gandrīz 2000 vakanču un darbu atraduši vairāki simti ukraiņu.

09.53. Pēdējos mēnešos Krievija ir strādājusi pie tā, lai ilgtermiņā nodrošinātu liela daudzuma Irānas trieciendronu piegādi, teikts Lielbritānijas militārā izlūkdienesta jaunākajā ziņojumā.

Piegādājot šos ieročus, Irāna turpina pārkāpt ANO Drošības padomes rezolūciju 2231. Krievija, visticamāk, ir pārorientējusies no nelielu Irānas bezpilota lidaparātu sūtījumu saņemšanas pa gaisu uz lielākiem sūtījumiem, ko piegādā ar kuģiem no Irānas pāri Kaspijas jūrai.

09.02. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 216 650 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 470 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 3935 tankus, 7642 bruņutransportierus, 3766 lielgabalus, 601 daudzlādiņu reaktīvo iekārtu, 363 zenītartilērijas iekārtas, 314 lidmašīnas, 300 helikopterus, 3309 bezpilota lidaparātus, 1183 spārnotās raķetes, 6473 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 511 specializētās tehnikas vienības.

08.34. Krievijas okupācijas karaspēka veiktā raķešu uzbrukuma rezultātā Krivijrihā gājuši bojā trīs cilvēki un 25 ievainoti, vietnē "Telegram" paziņoja Dņipropetrovskas apgabala kara administrācijas vadītājs Serhijs Lisaks.

"Uzbrukums Krivijrihai. Trīs spārnotās raķetes notrieca, bet ir arī trāpījumi. Tika bojāti civilie objekti. Tika sagrauta piecstāvu ēka. Nogalināti trīs tās iedzīvotāji. Ievainoti 25 cilvēki, 19 no viņiem atrodas slimnīcā," pavēstīja Lisaks. Pēc viņa teiktā, deg arī dzīvokļi no pirmā līdz piektajam stāvam. Ugunsgrēks ir izplatījies 700 kvadrātmetru platībā.

08.25. Ukrainas armijas pretgaisa aizsardzības spēki naktī uz otrdienu notriekuši desmit Krievijas spārnotās raķetes un vienu irāņu trieciendronus, pavēstīja Ukrainas ģenerālštābs.

Naktī ienaidnieks Ukrainai uzbruka ar 14 spārnotajām raķetēm, no kurām 10 iznīcināja pretgaisa aizsardzība, un četriem "Shahed", no kuriem vienu notrieca aizstāvji. Krivijrihā Krievijas spēki trāpījuši piecstāvu dzīvojamai ēkai, kur izcēlies spēcīgs ugunsgrēks, un citai civilajai infrastruktūrai.

07.09. Ukrainas spēki turpina pretuzbrukumus vismaz trijos frontes posmos un 12.jūnijā guvuši teritoriālus panākumus, teikts ASV Kara studiju institūta (ISW) jaunākajā apskatā par stāvokli frontē.

Eksperti atsaucas uz aizsardzības ministra vietnieces Hannas Maļaras teikto, ka uzbrūkošās vienības kopumā pavirzījušās uz priekšu par 6,5 kilometriem, bet atbrīvotās teritorijas platība sasniegusi 90 kvadrātkilometrus.

Analītiķi konstatējuši, ka ir atbrīvota viena apdzīvotā vieta Zaporižjas apgabala rietumos un sešas apdzīvotās vietas Zaporižjas austrumos un Doneckas apgabala rietumos.

03.54. Krievijas armijā mobilizētu cietumnieku grupa Doneckas apgabalā pie Limanas ir sarīkojusi dumpi, nogalinot Krievijas militāros instruktorus un pēc tam aizbēgot, paziņoja Ukrainas partizānu kustība "Ateš" savā "Telegram" kanālā.

01.52. Šodien no Rīgas uz Ukrainu tiks pavadīts vēl viens Latvijā dzīvojošo ukraiņu biedrību konfederācijas "Viche" organizēts humānais konvojs, informē "Viche" pārstāvji.

Latvijā dzīvojošo ukraiņu biedrību konfederācija "Viche" aicina visus interesentus šodien plkst.12 pavadīt konvoju no laukuma pie Rīgas Kongresu nama. Konvoju pavadīšanā piedalīsies arī Ukrainas vēstnieks Latvijā Anatolijs Kucevols.

00.10. Kareivis Danilo pirms dienesta uzsākšanas Ukrainas bruņotajos spēkos pasniedza Ļvovas Mākslas akadēmijā, bet tagad stāsta par savu lielāko sapni pēc kara.

No viņa vārdiem izriet, ka profesijas izvēli ietekmēja tas, ka viņa tētis bija radošs cilvēks un strādāja par kalēju. Danilo jau vairāk nekā gadu aizstāv Ukrainu 80. specializētās brigādes sastāvā, taču savus sapņus viņš saista saitībā ar gleznošanu. Jo īpaši viņš centīsies uzzīmēt gleznu, kas ilustrē to, ko viņš redzēja un piedzīvoja karā.

Svarīgākais