Lietuvā robežsargiem patvērumu lūdz Krievijas militārais pilots

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Lietuvas robežsargi reģistrējuši no Krievijas aizbēgušā militārā pilota patvēruma lūgumu un izmitinājuši leitnantu Dmitriju Mišovu speciāli patvēruma lūdzējiem paredzētās telpās.

Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta preses pārstāvis Ģiedrjus Mišutis ziņu aģentūrai apstiprināja, ka Mišova iesniegums patvērumam ir reģistrēts un sākts process tā izvērtējuma, bet pats pilots, kurš intervijā raidorganizācijai BBC kritizējis Krievijas iebrukumu Ukrainā, nogādāts kādā no robežsardzes nodaļām, kur ir izveidotas telpas patvēruma lūdzēju izmitināšanai.

"Viņu uzrauga amatpersonas, tā ir standarta procedūra, kad tiek iesniegts patvēruma lūgums," sacīja Mišutis.

Jau vēstīts, ka Lietuvas robežsargi piektdienas vakarā Mišovu atrada Viļņā un viņu nopratināja. Krievijas pilsonim nebija dokumentu, kas apliecinātu viņa likumīgu ierašanos Lietuvā.

Lietuvas varasiestādes pieļauj, ka Mišovs varēja nokļūt Lietuvā no Latvijas vai Polijas, nevis šķērsojot Eiropas Savienības (ES) ārējo robežu.

Lietuvas iekšlietu ministra vietnieks Arnolds Abramavičs piektdien teica, ka teica, ka pirmām kārtām tiks vērtēti draudi valsts drošībai, un neizslēdza iespēju, ka tā ir provokācija.

"Viņš varētu būt saistīts ar Krievijas opozīcijas organizācijām, tā varētu būt provokācija, ko mēs arī neizslēdzam, jo laiks ir izvēlēts ļoti apzinīgi, tuvojoties NATO samitam," skaidroja viceministrs, piebilstot, ka leitnants nav izvēlējies oficiālus kanālus, bet vispirms sazinājies ar BBC.

Abramavičs norādīja, ka pašlaik Mišovs uzturas Lietuvā kā nelegālais imigrants.

Viceministrs uzsvēra, ka pašlaik sabiedriskā un nacionālā drošība Lietuvā nav apdraudēta.

Intervijā BBC krievu redakcijai, kas publicēta ceturtdien, 26 gadus vecais Mišovs, kurš dienējis Pleskavas apgabalā un bijis kaujas helikoptera pilots, kritizē Krievijas iebrukumu Ukrainā un stāsta, ka aizbēdzis no Krievijas, jo viņam nav ļauts atvaļināties no armijas un viņš nav vēlējies, lai viņu nosūta karot Ukrainā.