Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Bahreinā šauj uz protestētājiem

Bahreinas drošības spēki piektdien galvaspilsētā Manāmā atkal raidījusi šāvienus uz protestētājiem. ziņo BBC News.

Drošības spēki, kā norāda aculiecinieki,sāka šaut uz demonstrantiem, kuri centās nokļūt Pērļu laukumā, demokrātijas atbalstītāju protestu epicentrā. Kā ziņo mediķi, ievainojumus guvuši vairāk kā 120 cilvēku.

Pēc aculiecinieku teiktā,drošības spēki šāvuši bez iepriekšēja brīdinājuma un ar kaujas patronām, kā arī izmantojuši asaru gāzi.

Kā pastāstīja kāds aculiecinieks, policija sākusi šaut uz demonstrantiem pie Salmanijas slimnīcas, kas atrodas aptuveni divus kilometrus uz dienvidiem.

"26 cilvēki ir ievainoti. Daži guvuši nopietnus ievainojumus un nogādāti Salmanijas slimnīcā," sacīja šiītu opozīcijas parlamenta deputāts Ali al Asvads. Vienam ievainotajam iestājusies klīniskā nāve.

Jau ziņots ka, ceturtdien vēl pirms rītausmas policija iebruka Pērļu laukumā un nogalināja četrus cilvēkus. Pēc šī uzbrukuma, kas izpelnījās plašu starptautisko nosodījumu, Manāmā tika izvietots karaspēks un tanki.

Uzstājoties televīzijā, Bahreinas kroņprincis Salmans bin Hamads al Halifa sacīja, ka "mūsu dialogam ir jānotiek pilnīga miera apstākļos", norādot, ka "no šāda dialoga nedrīkst tikt izslēgts neviens temats".

Vienlaikus kroņprincis solījis sākt nacionālo dialogu, tiklīdz valstī būs atjaunots miers.

"Tas, kas šodien notiek Bahreinā, ir nepieņemami. Mēs esam sasnieguši to kritisko situāciju, kas visiem mums uzliek pienākumu apzināties atbildību. Bahreina ir sašķelta," sacīja princis.

Kroņprincis arī aicinājis demonstrantus izklīst.

Tikmēr ANO augstākā cilvēktiesību komisāre Navi Pilaja nosodījusi Bahreinā notiekošo, bet ASV prezidents Baraks Obama izteicis bažas par Bahreinā, Lībijā un Jemenā notiekošo, aicinot šo valstu valdības veikt reformas un visu atrisināt miera ceļā.

Savukārt Lībijas drošības spēki piektdien ieņēmuši pozīcijas ap Beidas pilsētu, tīmeklī parādījušās ziņas, ka kontroli Beidā pārņēmuši režīma pretinieku protesta kustības dalībnieki,vietējā policija pārgājusi nemiernieku pusē.

Kā informē aģentūra Reuters, par to paziņojušas uzreiz divas Lībijas disidentu organizācijas.

Mikroblogu servisā Twitter aculiecinieki raksta, ka policija sākusi pāriet demonstrantu pusē vēl divās valsts pilsētās - Mardžā un Dernā. Tāpat turpinās režīma pretinieku masveida akcijas arī valsts otrajā lielākajā pilsētā Bengazi.

"Drošības spēkiem dots rīkojums pamest pilsētas centru, lai izvairītos no sadursmēm ar protestētājiem un jauniem cilvēku upuriem," ziņo aģentūras AFP.

Kopš protestu izraisīšanās otrdien sadursmēs dzīvību šajā pilsētā zaudējuši 14 cilvēki, arī režīma Revolucionāro komiteju kaujinieki.

Nav ziņu par nemieriem Lībijas galvaspilsētā Tripolē. Šī pilsēta arī tiek uzskatīta par Kadafi galveno bastionu: Tripoles iedzīvotāju vairākums atbalsta valsts līderi.

Nemieri Lībijā sākās 17. februārī, kad opozīcija izsludināja valstī Dusmu dienu. Sadursmju rezultātā gāja bojā, pēc dažām ziņām, vairāki desmiti cilvēku, bet ievainoto skaits sniedzas simtos. Muamars Kadafi atrodas Lībijas priekšgalā kopš 1969. gada.