Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 472. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:13]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 10. jūnijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22.13. Vācijas kanclers Olafs Šolcs sestdien paziņoja, ka viņš plāno uzturēt kontaktus ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un drīzumā ar viņu aprunāties. Šolcs norādīja, ka viņš runājis ar Putinu neilgi pēc tam, kad Putins pirms 15 mēnešiem deva pavēli sākt pilna mēroga iebrukumu Ukrainā.

"Es plānoju drīzumā to darīt vēlreiz," viņš pavēstīja Vācijas dienvidu pilsētā Nirnbergā notiekošajā protestantu baznīcas kongresā.

20.04. Pēdējo divu dienu laikā vairākos Ukrainas austrumu un dienvidu sektoros ir notikušas nozīmīgas Ukrainas operācijas, ukraiņu spēkiem dažviet gūstot būtiskus panākumus, teikts Lielbritānijas militārā izlūkdienesta jaunākajā ziņojumā.

Dažos sektoros Ukrainas armija panākusi ievērojamu progresu un pārrāvusi Krievijas aizsardzības pirmo līniju. Citos rajonos Ukrainas progress ir bijis lēnāks, pavēstīja analītiķi.

18.30. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sestdien paziņoja, ka Ukrainā notiek pretuzbrukuma un aizsardzības darbības un ka Ukrainas armijas vadība ir noskaņota pozitīvi. Zelenskis preses konferencē pēc sarunām ar Kanādas premjerministru Džastinu Trudo aicināja ukraiņus neuzticēties "Telegram" kanāliem un "īpaši Putinam". Viņš paziņoja, ka visi Ukrainas komandieri ir pozitīvi noskaņoti.

"Es katru dienu sazinos ar mūsu dažādu virzienu komandieriem. Visi šobrīd ir pozitīvi noskaņoti. Tā arī nododiet Putinam," sacīja Zelenskis, atbildot uz jautājumu par pretuzbrukuma gaitu.

17.18. Pēc ūdens izplūšanas no Kahovkas ūdenskrātuves Dņepras upes dziļums būs seši līdz septiņi metri, ziņo valsts uzņēmums "Ukrhidroenergo".

"Tas katru stundu pazemināsies par pieciem centimetriem, un, visticamāk, vēl par vismaz pieciem metriem," paziņoja "Ukrhidroenerho" vadītājs Ihors Sirota.

15.50. Krievijas armija sestdien apšaudījusi Hersonas pilsētu, ievainojot divus cilvēkus, paziņoja Hersonas apgabala kara administrācijas vadītājs Oleksandrs Prokudins.

"Krievijas armija apšaudīja Hersonas Korabeļnijas rajonu. Krievijas artilērijas trieciena rezultātā tika ievainoti divi vīrieši 52 un 25 gadu vecumā. Viņi ir brīvprātīgie, kuri palīdzēja plūdos cietušajiem cilvēkiem," savā "Telegram" kanālā pavēstīja Prokudins.

Pēc viņa teiktā, ievainotie nogādāti slimnīcā, tagad mediķi sniedz viņiem nepieciešamo palīdzību.

14.23. Sestdien Kijivā iepriekš neizziņotā vizītē ieradies Kanādas premjerministrs Džastins Trudo. Kanādas premjerministra fotogrāfijas Kijivā parādījušās sociālajos tīklos un Kanādas plašsaziņas līdzekļos. Kanādas premjerministrs ieradās Ukrainā kopā ar vicepremjerministri Kristiju Frīlendu, kurai ir ukraiņu saknes.

13.23. Ūdens līmenis Hersonas apgabalā sestdienas rītā samazinājies par 31 centimetru, taču reģionā gaidāmas lietavas, kas palēninās ūdens aizplūšanu, sestdien paziņoja Hersonas apgabala kara administrācijas vadītājs Oleksandrs Prokudins.

Viņš pavēstīja, ka vidējais ūdens līmenis Hersonas apgabalā pašlaik ir 4,72 metri. Pēc viņa teiktā, tuvākajās dienās reģionā gaidāmi nokrišņi, kas savukārt palēninās ūdens līmeņa samazināšanos.

11.46. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 214 660 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 890 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 3909 tankus, 7607 bruņutransportierus, 3712 lielgabalus, 600 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 362 zenītartilērijas iekārtas, 314 lidmašīnas, 299 helikopterus, 3263 bezpilota lidaparātus, 1176 spārnotās raķetes, 6428 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 507 specializētās tehnikas vienības.

10.17. Ukrainas armijas pretgaisa aizsardzības spēki naktī uz sestdienu notriekuši divas Krievijas spārnotās raķetes un 20 irāņu trieciendronus, pavēstījuši Ukrainas gaisa spēki.

Krievijas spēki no piektdienas vakara plkst.23 līdz sestdienas plkst.5 veica uzbrukumu Ukrainai ar raķetēm un droniem.

09.01. Krievijas karaspēks naktī uz sestdienu uzbruka Odesas apgabalam ar trieciendroniem, kas visi tika iznīcināti, tomēr uzbrukumā ir nogalināti trīs civiliedzīvotāji un vairāk nekā 10 ievainoti, ziņoja Ukrainas operatīvā pavēlniecība "Dienvidi". Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki iznīcināja visus trieciendronus "Shahed-131/136", kas bija raidīti uz Odesas apgabalu.

Tomēr gaisa kaujas rezultātā viena drona atlūzas nokļuva daudzstāvu nama dzīvoklī, izraisot ugunsgrēku 50 kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēks tika operatīvi likvidēts, bet trīs civiliedzīvotāji ir gājuši bojā. Sprādziena vilnis nodarīja postījumus vairākos daudzdzīvokļu namos, un vairāk nekā 10 cilvēku guva ievainojumus.

00:10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis cildināja karavīru, kas šajās dienās cīnās smagās kaujās, varonību, vienlaikus izskanot ziņām par kauju intensificēšanos dienvidos. "Jo Ukraina ir brīva tādā mērā, kādā jūs, mūsu karavīri, esat spēcīgi. Ukraina ir aizstāvēta tādā mērā, kādā jūs, mūsu karavīri, esat rezultatīvi," viņš sacīja.