Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Atrasti pierādījumi, kas uzspridzināja Kahovkas HES

© AFP/Scanpix/LETA

Pārtverta telefonsaruna apstiprina, ka Kahovkas hidroelektrostaciju (HES) uzspridzināja okupantu diversijas grupa, piektdien paziņoja Ukrainas Drošības dienests (SBU).

"Okupanti vēlējās šantažēt Ukrainu, uzspridzinot aizsprostu, un izraisīja tehnogēnu katastrofu mūsu valsts dienvidos. Par to okupanti viens otram stāsta telefonsarunā, kuru SBU izdevās pārtvert," paziņoja dienests.

Telefonsarunā viena Krievijas militārpersona saka, ka "ne viņi (ukraiņi) bija tie, kas to uzspridzināja. Tur ir mūsu diversijas grupa. Viņi gribēja ar šo dambi baidīt. Notika ne pēc plāna, vairāk, nekā viņi bija plānojuši".

Krievu militārpersona arī apraksta katastrofas sekas, ko Krievijas valdība cenšas slēpt: ūdens līmeņa celšanos, teritoriju applūšanu un postījumus.

Ukrainas Drošības dienests ir uzsācis kriminālprocesu par Krievijas pastrādāto kara noziegumu.

"Uzspridzinot Kahovskas HES aizsprostu, Krievijas Federācija ir pilnībā pierādījusi, ka tā ir drauds visai civilizētajai pasaulei. Galu galā tikai īsta teroristiska valsts var izraisīt šāda līmeņa tehnogēnu un ekoloģisku katastrofu. Un par to tā noteikti atbildēs gan kaujas laukā, gan starptautiskajās tiesās. Mūsu uzdevums ir saukt pie atbildības ne tikai Putina režīma augstāko vadību, bet arī ierindas noziegumu izdarītājus," uzsvēra SBU vadītājs Vasiļs Maļuks.