Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Uzbrūkot ar degbumbām, Peru indiāņi sagrābj divus naftas transporta kuģus Amazonē

© AFP/Scanpix/Leta

Peru indiāņi Amazones baseinā ir sagrābuši divus upes kuģus, kas veda naftu, uzbrūkot tiem ar kanoe laivām un degbumbām, ceturtdien paziņoja Kanādas naftas un gāzes kompānija "PetroTal", paužot bažas par šo darbību radīto risku videi.

Uz viena no kuģiem, kas sagrābti kopš otrdienas, ir 40 000 barelu jēlnaftas, telekompānijai "TV Peru" paziņoja "PetroTal" amatpersona Hosē Luiss Medina.

Viens kuģis brauca ar Brazīlijas karogu un tā apkalpes locekļi ir brazīlieši, bet otrs bija Peru kuģis. Abi kuģi pa upi transportēja jēlnaftu no "PetroTal" ražotnes Loreto departamentā Peru ziemeļos uz Brazīliju, lai to eksportētu.

"Vissatraucošākais ir tas, ka uz vienas no šīm baržām ir 40 000 barelu jēlnaftas, kas var būt ļoti riskanti un bīstami" videi, sacīja amatpersona.

Uzņēmums norādīja uz organizāciju AIDECOBAP, kas pārstāv Bahopuinavas reģiona pamatiedzīvotājus un savā sociālā tīkla "Facebook" lapā bija apsūdzējusi "PetroTal" "nesodītā" vides iznīcināšanā.

Indāņi martā ieņēma naftas ieguves staciju Amazones baseinā, pieprasot, lai Peru valsts uzņēmums "Petroperu" satīrītu rajonus, kurus pirms gadu desmitiem izpostīja naftas noplūde.

Novembrī indiāņi sagūstīja desmitiem cilvēku uz Amazones upes kuģa, saņēma par ķīlniekiem tūristus uz cita kuģa, un bloķēja visu upes satiksmi, protestējot pret valdības palīdzības trūkumu pēc naftas noplūdes.

Peru pēdējos gados ir notikušas vairākas naftas noplūdes, kuru dēļ ir slēgtas pludmales un tūrisma uzņēmumi, kā arī atņemts iztikas avots zvejniekiem un citiem cilvēkiem.